x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Gustări... pe gustul tău

0
Autor: Tudor Cires 02 Apr 2008 - 00:00

Antipasti... Oricine este familiari­zat cu gastronomia italiană va înţelege, întâlnind în meniu acest cuvânt, că este vorba despre aperitive şi gustări.

Antipasti... Oricine este familiari­zat cu gastronomia italiană va înţelege, întâlnind în meniu acest cuvânt, că este vorba despre aperitive şi gustări. Şi dacă pentru “gustările calde” vă dăm în aceste pagini câteva reţete specifice pentru Abruzzo, iată şi câteva indicaţii despre ce puteţi servi, la poalele Muntelui Gran Sasso, ca antreuri reci.


Mezelurile

Cum e şi firesc, într-o zonă în care creş­terea animalelor este o preocupare im­portantă, specificul gastronomic va ţine cont de acest aspect. Astfel, vom în­tâlni în Abruzzo o multitudine de pre­pa­rate din carne, a căror faimă a de­păşit de multă vreme graniţele lo­cale. Mortadela di Capostosto, Salsiccia di fegato stagionata, Ventricina teramana, Ventricina vastese, Salsicciotto frentano... Mortadela abruzzeză se prepară din carne de porc (80% carne macră), foarte fin tocată, în amestec cu şuncă grasă. Salsiccia di fegato stagionata (un fel de lebărvurşti, având 10-12 cm în lungime şi 3-4 cm în gro­si­me) se obţin din ficat, inimă şi plămân de porc, carne şi osânză, care trebuie to­ca­te foarte fin şi amestecate până se ob­ţine o pastă omogenă. Drept condi­men­te, se folosesc mai mulţi căţei de us­turoi, coajă rasă de portocală, sare, pi­per şi frunze de dafin. Ventricina ter­a­ma­na este un produs specific zonei mun­toa­se din provincia Teramo. Se obţine din car­ne grasă de porc, sare, usturoi, piper alb şi negru, boia dulce, boia iute, pastă de ardei, seminţe de fenicul, rozmarin şi coa­jă de portocală. Cu acest amestec, tra­diţional se umple stomacul porcului, după ce a fost foarte bine curăţat şi ţi­nut într-un amestec de apă, oţet şi ­sare. Un produs similar este Ventricina vas­tese, tipic pentru provincia Chieti. Ce are specific este că se obţine din carnea “nobilă” a porcului: şuncă, spată, costiţă, aproximativ două ­treimi din cantitate fiind carne macră. Şi condimentele sunt puţin diferite. Se folosesc ardei uscaţi – dulci şi picanţi –, apoi mărar, piper şi sare. La Frentano, în schimb, se prepară un sortiment de cârnaţi, pe bază de car­ne slabă de porc, căreia i se adaugă pu­ţină grăsime, sare şi piper negru, um­plân­du-se cu aceasta intestinul gros al ani­malului.


Brânzeturile

Produsele lactate obţinute în partea abruzzeză a Apeninilor sunt, de asemenea, într-un “top ten” al savorilor. Însă de departe cea mai apreciată dintre ele este “pecorino” – brânza tipică de oaie. Bi­ne­înţeles, fiecare microzonă are propria reţetă. Noi încă nu ne-am putut ho­tărî care dintre brânzeturile locale este cea mai gustoasă. Pecorino di Atri (tipică pentru provincia Teramo) se re­marcă printr-o intensitate a gustului care creşte pe măsură ce brânza se în­vecheşte. Se poate conserva şi tăiată cu­b­uleţe, în ulei de măsline ­extravirgin, ceea ce îi dă o savoare nouă, subtilă.

 

Antipasto di fegatini

Aperitiv din ficăţei

Ingrediente: 500 g ficat de pui sau de curcan, o ceapă mare, o jumătate de pahar de vin alb, ulei, sare.

Preparare: Taie ficatul în bucăţele. În ulei de măsline căleşte ceapa tocată, stin­ge cu vin alb şi puţină apă. Adaugă ficatul, presară sarea şi lasă să fiarbă, aco­pe­rit, la foc mic, până când acesta e bine pătruns.


Antipasto alla giuliese

Aperitiv alla giuliese

Ingrediente: un kg crevete, 300 g calmari, 100 g midii, 100 g solă, o rădă­ci­nă mică de pătrunjel, o lămâie stoarsă, un păhărel de ulei de măsline, sare; pentru sos verde: pătrunjel verde, ton în ulei (conservă), scrumbie (sărată sau afumată), capere, ardei iuţi în oţet, câţiva căţei de ustu­roi, puţin oţet.

Preparare: Fierbe crevetele într-un vas, iar în alt vas fierbe calmarii, midiile şi sola. Pune-le îm­preună într-un castron şi condimen­tează cu ulei şi zeamă de lă­mâie. Presară pă­trun­jel tocat. Separat, prepară un sos din ton şi scrumbie (amestecate cu ule­iul scurs de la ton), capere, unul-doi ar­dei iuţi tocaţi, ustu­roiul zdrobit, pătrunjelul tocat şi puţin oţet. Se serveşte sosul alături de peştele fiert şi fructele de mare.


Cozze alla vastese

Scoici ca la Vasto

Ingrediente: scoici, pesmet, ulei de măs­­­line, sos de roşii, pătrunjel, usturoi, lămâie.

Preparare: Spală scoicile în apă multă. Într-o oală înaltă varsă scoicile într-un amestec de apă, ulei, usturoi, pătrunjel. Acoperă vasul cu un capac şi lasă să fiarbă totul la foc mic. Scoate apoi scoi­cile cu o paletă (pentru ca eventualul ni­sip care s-a scurs în oală să ră­mână acolo). Rupe apoi jumătatea de deasupra cochiliilor scoicilor şi acoperă carnea rămasă în cealaltă jumătate cu un ames­tec de pesmet, usturoi, pătrunjel tăiat, ulei, câteva picături de lămâie şi pu­ţin sos de roşii. Pune scoicile în­tr-o tavă şi dă-le la cuptor să se gratineze.


Pizza con le “sfrigole”

Pizza cu jumări

Ingrediente: 500 g aluat de pâine, 75 g untură, 150 g jumări, sare.

Preparare: Jumările (prăjite) se lasă la scurs şi se amestecă apoi cu sare şi cu aluatul de pâine. Frământă îndelung (35-40 de minute), apoi lasă puţin ­aluatul să se odihnească. Modelează din acest aluat bucăţi de forma şi dimensiunea palmei, pe care le pui apoi într-o tavă unsă cu untură. Lasă-le să crească puţin, apoi dă tava la ­cuptor. Se poate mânca acest blat ca atare sau uns cu usturoi (ca la bruschette) sau poate fi folosit ca bază pentru diferite tipuri de pizza.

Citeşte mai multe despre:   sare,   ulei,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

(P) Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X

(P)  Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X
Shed-X este un supliment 100% natural, cu actiune completa si garantata in scopul combaterii naparlirii excesive in maxim 3-6 saptamani. Este formulat stiintific de catre Doctori in Nutritia Animalelor pentru a respecta...

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star
Galerie Foto La doar șapte ani, Bella Devyatkina vorbește opt limbi străine și va face o demonstrație sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție Next Star....

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti
Momentul trecerii în neființă a unei persoane dragi este greu, de multe ori chiar traumatizant. Nimic nu poate alina definitiv durerea resimțită, însă există câteva lucruri care te pot ajuta să treci mai ușor...

Turismul balnear ne reface după pandemie

Turismul balnear ne reface după pandemie
După foarte mult timp de sedentarism și izolare, revenirea la tratamentele balneare este benefică atât pentru refacerea sistemului nostru imunitar, cât și pentru economie. Putem arde calorii și ne putem reface, du...

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie
Galerie Foto Mai bine să previi decât să repari, iar apoi să ajungi să cheltui sume enorme, și nu de puține ori cu efecte minime. Un principiu simplu, pe care România nu îl aplică în niciun sector al economiei, iar...

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon
Cea mai nouă ediţie Super Neatza cu Răzvan şi Dani, difuzată miercuri, 9 iunie, la Antena 1 s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani, cu...

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână
Vicepreședintele Consiliului Județean Arad anunță startul zborurilor directe Arad - Antalya. Acestea au loc de trei ori pe săptămână. Cursele se vor opera până la sfârșitul lunii...

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021
Cântărețul canadian Bryan Adams, care a fotografiat personaje renumite, printre care Amy Winehouse, John Boyega și Regina Elisabeta a II-a, va realiza cea mai recentă ediție a calendarului Pirelli, conform...

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul
A găsi inspirația pentru a ne îmbogăți sufletul și a ne echilibra emoțiile pare a fi o călătorie nesfârșită, mai ales în timpul pandemiei. La urmă urmei, 2020 și 2021 reprezintă doi ani...

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela
Galerie Foto Doar 3 săptămâni îi mai despart pe telespectatori de finalul primului sezon Adela, serial difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena 1, iar noi personaje-cheie îşi vor face apariţia pentru a complica şi mai...

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”
Galerie Foto Patrizia Paglieri și fiul ei, Franci, au plecat pe Drumul Împăraților cu gândul de a învăța o lecție de viață, lucru care s-a și întâmplat. Cursa din Asia Express le-a adus surprize după surprize și...

Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică

Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică
Galerie Foto Seara de luni a adus la Chefi la cuțite o mult așteptată victorie pentru echipa mov, condusă de chef Cătălin Scărlătescu, ce a câștigat detașat confruntarea pe echipe în ciuda faptului că se...

Chefi la cuțite și Tazz by eMag le aduc telespectatorilor meniurile din finală

Chefi la cuțite și Tazz by eMag le aduc telespectatorilor meniurile din finală
Galerie Foto Finala sezonului 9 „Chefi la cuțite” vine cu o premieră în rândul show-urilor culinare din România. Pentru prima dată, telespectatorii Antena 1 pot câștiga cele trei meniuri complete din...
Serviciul de email marketing furnizat de