x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Gusturile Franţei vin în Cetatea lui Bucur

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 11 Iun 2009 - 00:00
Gusturile Franţei vin în Cetatea lui Bucur   Andreea Aron/JURNALUL NAŢIONAL
Vezi galeria foto

La Bucharest Food Festival vizitatorii au putut gusta preparate franţuzeşti autentice, rezultatul a sute de ani de creativitate, dar şi de peformanţă culinară. Vinurile franţuzeşti sunt astăzi cele mai rafinate şi mai desăvârşite din întreaga lume. Brânzeturile franţuzeşti nu au nici ele nevoie de nici o prezentare. Cele cu mucegai, unele dintre ele păstrate în condiţii speciale, chiar şi patru ani, sunt adevărate hors d'oeuvre pentru dineurile pretenţioase.



David Huysman, reprezentantul unei firme franceze, având ca activitate de bază comercializarea produselor tradiţionale franţuzeşti în România, ne-a prezentat o adevărată lecţie de bun gust. Este adevărat că şi statul francez dă o mănă de ajutor, produsele tradiţionale bucurându-se de campanii de promovare. "Franţa este renumită în lume pentru produsele sale. Sunt cunoscute înclinaţiile francezilor pentru mâncarea bună şi, bineînţeles, guvernul francez ajută promovarea acestor produse cu atât mai mult cu cât hrana face parte din cultură."

Brânza... precum şampania
Francezii au o vorbă, atribuită lui Charles de Gaulle, care spune aşa: "În Franţa există tot atâtea sate câte sortimente de brânză". Bineînţeles că nu trebuie să ţinem cont de sensul propriu al afirmaţiei (ar fi cam greu să ne gândim că celor 6.000 de sate le-ar corespunde tot atâtea specialităţi!). "Sunt foarte mulţi profesionişti în arta culinară care valorifică tradiţia de sute de ani. Aici, la Bucureşti, sunt mulţi oameni care s-au mirat când le-am aşezat în faţă o brânză franţuzească veche de 4 ani. A trebuit să le explic că este o brânză păstrată în condiţii deosebite de aer şi umiditate... Există o tehnică de maturare a brânzei, se întoarce, periodic, pe toate părţile, precum sticlele de şampanie. Cred că majoritatea brânzeturilor franţuzeşti sunt foarte rafinate, elaborate, au arome şi gusturi complexe. " Cu ce şi-a încântat David Huysman oaspeţii veniţi la târg? Cea mai interesantă a fost " La Mimolette Vieille", maturată 4 ani, o brânză rotundă de culoare roşiatică. Cea de culoare albă se face în zonele de câmpie şi munte. Alte specialităţi au fost Munster (cu o consistenţă moale), Gruyere Emmental de Savoya, brânză de capră în burduf, provenind din Pirinei şi o brânză din Auvergne (cu mucegai, ce seamănă puţin cu gorgonzola, dar care e un pic mai dulce, un hibrid între Roquefort şi Gorgonzola).

Mangez franîais!
Toate brânzeturile franţuzeşti poartă marca AOC, atestându-se calitatea şi provenienţa, astfel încât oricând ai cumpăra un sortiment de brânză acesta are acelaşi gust, consistenţă şi aspect. Altfel stau lucrurile în România. "Deşi aveţi mulţi ţărani care fac brânză tradiţională, aceasta nu este pusă în valoare şi nu este reglementată prin legi care să-i asigure calitatea permanent. Firma pe care o reprezint distribuie în România produse de calitate din Bordeaux şi Auvergne, lipsite de conservanţi, fără substanţe chimice artificiale. Românilor le place să mănânce bine şi au început să perceapă diferenţa dintre diferitele sortimente de brânză, le asociază cu alte produse. De aici cred că începe cultura gastronomică."

Preparatele româneşti pot să suprindă chiar şi un rafinat gurmand francez. "Cred că sunt foarte multe apropieri între francezi şi români. Chiar şi gusturile sunt aceleaşi şi asta se poate observa în modul cum facem şi noi, şi voi, cârnaţii. Îmi plac deosebit de mult cei româneşti şi salata de vinete. Sunt pasionat de bucătărie şi-mi place să gătesc. Cred că nu poţi vinde produse alimentare fără să ştii să le pregăteşti sau măcar să ai un simţ critic. Cât despre restaurantele franţuzeşti din Bucureşti... Sunt bune, însă nici unul nu s-a ridicat la exigenţele gustului meu. Prefer să mănânc franţuzeşte acasă la mine. De asemenea, iau masa şi la resturantele cu specific românesc."

Vinuri medaliate
Vinurile însoţesc cel mai bine brânzeturile bune. La Bucharest Food Festival au fost degustate vinuri din regiunea Bordeaux, precum un doc de Saint Emilian. Acesta este un vin negru, medaliat, ideal pentru brânza cu mucegai. Brânza de capră este excelentă atunci când se serveşte cu un Bordeaux dulce, cu multe arome. La preparatele pe bază de carne, precum Boeuf Bourguignon cu legume, se adaugă un sos de vin roşu, care să înnobileze.

Citeşte mai multe despre:   brănză,   europa gurmanda

 



Mai multe titluri din categorie

Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   

Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   
    Cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1 îi va pune pe toţi cei 11 concurenţi ai transforming show-ului într-o ipostază foarte dificilă. Având...

Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului

Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului
Galerie Foto Prima întâlnirea a Burlacului cu cele 25 de pretendente va avea loc astăzi, de la 20.30, la Antena 1, într-o locație de vis și nu este lipsită de emoții....

Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta

Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta
Galerie Foto Totul în jurul nostru ne trimite semnale, pe care noi le recepționăm într-un anumit fel. De fapt, nu putem trăi fără a comunica, iar acest lucru nu se referă doar la vorbirea articulată, ci și la limbajul...

Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti

Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti
Mucenicii moldoveneşti sau sfinţişori, așa cum mai sunt denumiți în anumite zone ale țării, sunt preparatele care nu lipsesc de pe masă de Sfinții 40 de Mucenici, din 9 martie. Iată cea mai simplă...

Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele

Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele
Galerie Foto Castelul Peleș înseamnă și parcul din jurul clădirilor istorice. Tezaurul natural al domeniului Peleș este aproape la fel de important precum cel construit. Peisagiști renumiți au contribuit la frumusețea...

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nnivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Chefi la cuțite – lider de audiență. Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale

Chefi la cuțite – lider de audiență.  Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale
Galerie Foto Marți seara Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de...

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1
Galerie Foto Personaje istorice și contemporane îi vor ține pe cei trei jurați iUmor în alertă pe tot parcursul sezonului zece, iar miercuri, de la ora 20.30, la Antena 1, își face apariția însuși fostul președinte al...

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă
Meseria de make-up artist presupune, înainte de toate, pasiune și dedicare. Nu toți pasionații de machiaj, look și tehnici de înfrumusețare pot face o carieră din asta, dar dacă eștii perseverent și îți...

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener
Relațiile de lungă durată și căsniciile au nevoie de atenție, o bună gestionare a conflictelor și, de multe ori, compromisuri. Deoarece este foarte greu, spre imposibil, să ai aceleași sentimente ca cele din pr...

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite s-a clasat pe primul loc în topul audiențelor la nivelul publicului comercial. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de 9.7 puncte de rating și 29.2 co...

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?
Galerie Foto Lumea fascinantă a parfumurilor este plină de varietate! Dacă te adâncești în subiect măcar puțin, vei observa imediat că tehnicile de realizare a parfumurilor, formele și compozițiile lor sunt...

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial
Galerie Foto Sezonul 9 Chefi la cuțite a debutat în forță duminică seara la Antena 1. Conform Kantar Media, show-ul a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o...

Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1

Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena...
Serviciul de email marketing furnizat de