La Bucharest Food Festival vizitatorii au putut gusta preparate franţuzeşti autentice, rezultatul a sute de ani de creativitate, dar şi de peformanţă culinară. Vinurile franţuzeşti sunt astăzi cele mai rafinate şi mai desăvârşite din întreaga lume. Brânzeturile franţuzeşti nu au nici ele nevoie de nici o prezentare. Cele cu mucegai, unele dintre ele păstrate în condiţii speciale, chiar şi patru ani, sunt adevărate hors d'oeuvre pentru dineurile pretenţioase.
David Huysman, reprezentantul unei firme franceze, având ca activitate de bază comercializarea produselor tradiţionale franţuzeşti în România, ne-a prezentat o adevărată lecţie de bun gust. Este adevărat că şi statul francez dă o mănă de ajutor, produsele tradiţionale bucurându-se de campanii de promovare. "Franţa este renumită în lume pentru produsele sale. Sunt cunoscute înclinaţiile francezilor pentru mâncarea bună şi, bineînţeles, guvernul francez ajută promovarea acestor produse cu atât mai mult cu cât hrana face parte din cultură."
Brânza... precum şampania
Francezii au o vorbă, atribuită lui Charles de Gaulle, care spune aşa: "În Franţa există tot atâtea sate câte sortimente de brânză". Bineînţeles că nu trebuie să ţinem cont de sensul propriu al afirmaţiei (ar fi cam greu să ne gândim că celor 6.000 de sate le-ar corespunde tot atâtea specialităţi!). "Sunt foarte mulţi profesionişti în arta culinară care valorifică tradiţia de sute de ani. Aici, la Bucureşti, sunt mulţi oameni care s-au mirat când le-am aşezat în faţă o brânză franţuzească veche de 4 ani. A trebuit să le explic că este o brânză păstrată în condiţii deosebite de aer şi umiditate... Există o tehnică de maturare a brânzei, se întoarce, periodic, pe toate părţile, precum sticlele de şampanie. Cred că majoritatea brânzeturilor franţuzeşti sunt foarte rafinate, elaborate, au arome şi gusturi complexe. " Cu ce şi-a încântat David Huysman oaspeţii veniţi la târg? Cea mai interesantă a fost " La Mimolette Vieille", maturată 4 ani, o brânză rotundă de culoare roşiatică. Cea de culoare albă se face în zonele de câmpie şi munte. Alte specialităţi au fost Munster (cu o consistenţă moale), Gruyere Emmental de Savoya, brânză de capră în burduf, provenind din Pirinei şi o brânză din Auvergne (cu mucegai, ce seamănă puţin cu gorgonzola, dar care e un pic mai dulce, un hibrid între Roquefort şi Gorgonzola).
Mangez franîais!
Toate brânzeturile franţuzeşti poartă marca AOC, atestându-se calitatea şi provenienţa, astfel încât oricând ai cumpăra un sortiment de brânză acesta are acelaşi gust, consistenţă şi aspect. Altfel stau lucrurile în România. "Deşi aveţi mulţi ţărani care fac brânză tradiţională, aceasta nu este pusă în valoare şi nu este reglementată prin legi care să-i asigure calitatea permanent. Firma pe care o reprezint distribuie în România produse de calitate din Bordeaux şi Auvergne, lipsite de conservanţi, fără substanţe chimice artificiale. Românilor le place să mănânce bine şi au început să perceapă diferenţa dintre diferitele sortimente de brânză, le asociază cu alte produse. De aici cred că începe cultura gastronomică."
Preparatele româneşti pot să suprindă chiar şi un rafinat gurmand francez. "Cred că sunt foarte multe apropieri între francezi şi români. Chiar şi gusturile sunt aceleaşi şi asta se poate observa în modul cum facem şi noi, şi voi, cârnaţii. Îmi plac deosebit de mult cei româneşti şi salata de vinete. Sunt pasionat de bucătărie şi-mi place să gătesc. Cred că nu poţi vinde produse alimentare fără să ştii să le pregăteşti sau măcar să ai un simţ critic. Cât despre restaurantele franţuzeşti din Bucureşti... Sunt bune, însă nici unul nu s-a ridicat la exigenţele gustului meu. Prefer să mănânc franţuzeşte acasă la mine. De asemenea, iau masa şi la resturantele cu specific românesc."
Vinuri medaliate
Vinurile însoţesc cel mai bine brânzeturile bune. La Bucharest Food Festival au fost degustate vinuri din regiunea Bordeaux, precum un doc de Saint Emilian. Acesta este un vin negru, medaliat, ideal pentru brânza cu mucegai. Brânza de capră este excelentă atunci când se serveşte cu un Bordeaux dulce, cu multe arome. La preparatele pe bază de carne, precum Boeuf Bourguignon cu legume, se adaugă un sos de vin roşu, care să înnobileze.
Citește pe Antena3.ro