x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Gusturile Franţei vin în Cetatea lui Bucur

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 11 Iun 2009 - 00:00
Gusturile Franţei vin în Cetatea lui Bucur   Andreea Aron/JURNALUL NAŢIONAL
Vezi galeria foto

La Bucharest Food Festival vizitatorii au putut gusta preparate franţuzeşti autentice, rezultatul a sute de ani de creativitate, dar şi de peformanţă culinară. Vinurile franţuzeşti sunt astăzi cele mai rafinate şi mai desăvârşite din întreaga lume. Brânzeturile franţuzeşti nu au nici ele nevoie de nici o prezentare. Cele cu mucegai, unele dintre ele păstrate în condiţii speciale, chiar şi patru ani, sunt adevărate hors d'oeuvre pentru dineurile pretenţioase.



David Huysman, reprezentantul unei firme franceze, având ca activitate de bază comercializarea produselor tradiţionale franţuzeşti în România, ne-a prezentat o adevărată lecţie de bun gust. Este adevărat că şi statul francez dă o mănă de ajutor, produsele tradiţionale bucurându-se de campanii de promovare. "Franţa este renumită în lume pentru produsele sale. Sunt cunoscute înclinaţiile francezilor pentru mâncarea bună şi, bineînţeles, guvernul francez ajută promovarea acestor produse cu atât mai mult cu cât hrana face parte din cultură."

Brânza... precum şampania
Francezii au o vorbă, atribuită lui Charles de Gaulle, care spune aşa: "În Franţa există tot atâtea sate câte sortimente de brânză". Bineînţeles că nu trebuie să ţinem cont de sensul propriu al afirmaţiei (ar fi cam greu să ne gândim că celor 6.000 de sate le-ar corespunde tot atâtea specialităţi!). "Sunt foarte mulţi profesionişti în arta culinară care valorifică tradiţia de sute de ani. Aici, la Bucureşti, sunt mulţi oameni care s-au mirat când le-am aşezat în faţă o brânză franţuzească veche de 4 ani. A trebuit să le explic că este o brânză păstrată în condiţii deosebite de aer şi umiditate... Există o tehnică de maturare a brânzei, se întoarce, periodic, pe toate părţile, precum sticlele de şampanie. Cred că majoritatea brânzeturilor franţuzeşti sunt foarte rafinate, elaborate, au arome şi gusturi complexe. " Cu ce şi-a încântat David Huysman oaspeţii veniţi la târg? Cea mai interesantă a fost " La Mimolette Vieille", maturată 4 ani, o brânză rotundă de culoare roşiatică. Cea de culoare albă se face în zonele de câmpie şi munte. Alte specialităţi au fost Munster (cu o consistenţă moale), Gruyere Emmental de Savoya, brânză de capră în burduf, provenind din Pirinei şi o brânză din Auvergne (cu mucegai, ce seamănă puţin cu gorgonzola, dar care e un pic mai dulce, un hibrid între Roquefort şi Gorgonzola).

Mangez franîais!
Toate brânzeturile franţuzeşti poartă marca AOC, atestându-se calitatea şi provenienţa, astfel încât oricând ai cumpăra un sortiment de brânză acesta are acelaşi gust, consistenţă şi aspect. Altfel stau lucrurile în România. "Deşi aveţi mulţi ţărani care fac brânză tradiţională, aceasta nu este pusă în valoare şi nu este reglementată prin legi care să-i asigure calitatea permanent. Firma pe care o reprezint distribuie în România produse de calitate din Bordeaux şi Auvergne, lipsite de conservanţi, fără substanţe chimice artificiale. Românilor le place să mănânce bine şi au început să perceapă diferenţa dintre diferitele sortimente de brânză, le asociază cu alte produse. De aici cred că începe cultura gastronomică."

Preparatele româneşti pot să suprindă chiar şi un rafinat gurmand francez. "Cred că sunt foarte multe apropieri între francezi şi români. Chiar şi gusturile sunt aceleaşi şi asta se poate observa în modul cum facem şi noi, şi voi, cârnaţii. Îmi plac deosebit de mult cei româneşti şi salata de vinete. Sunt pasionat de bucătărie şi-mi place să gătesc. Cred că nu poţi vinde produse alimentare fără să ştii să le pregăteşti sau măcar să ai un simţ critic. Cât despre restaurantele franţuzeşti din Bucureşti... Sunt bune, însă nici unul nu s-a ridicat la exigenţele gustului meu. Prefer să mănânc franţuzeşte acasă la mine. De asemenea, iau masa şi la resturantele cu specific românesc."

Vinuri medaliate
Vinurile însoţesc cel mai bine brânzeturile bune. La Bucharest Food Festival au fost degustate vinuri din regiunea Bordeaux, precum un doc de Saint Emilian. Acesta este un vin negru, medaliat, ideal pentru brânza cu mucegai. Brânza de capră este excelentă atunci când se serveşte cu un Bordeaux dulce, cu multe arome. La preparatele pe bază de carne, precum Boeuf Bourguignon cu legume, se adaugă un sos de vin roşu, care să înnobileze.

Citeşte mai multe despre:   brănză,   europa gurmanda

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Sfaturi pentru reorganizarea bucătăriei

Sfaturi pentru reorganizarea bucătăriei
Dacă vrei să faci o schimbare în această perioadă și să sărbătorești începutul unui nou sezon, nu este nevoie să faci o renovare propriu-zisă. Micile detalii pe care le poți înlocui în cadrul...

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria Super Prieteni

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria  Super Prieteni
Galerie Foto Începând de miercuri, 23 iunie, de la ora 23:45, fostul mare capitan al României şi al  Barcelonei, Gică Popescu, aduce la Antena 1 şi pe as.ro o serie de interviuri-eveniment cu foşti mari jucători de...

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase
Galerie Foto Toate femeile își doresc unghii frumoase și îngrijite. Uneori acestea pot avea pete deschise sau întunecate pe suprafața lor, sau alte probleme care indică instalarea unei boli. Iată câteva semne de pe unghii...

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star
Galerie Foto La doar 8 ani, micuța Alessia Sana a urcat curajoasă pe scena Next Star și a ales să cânte o piesă uriașă, care i-a adus simpatia juraților și voturile celor de acasă....

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool
După problemele cu alcoolul şi litigiile din justiţie, Mel Gibson şi-a recăpătat forma fizică. Fotografii recente îl arată pe actor într-o formă bună, după ce a trecut pe la sala de forţă. Actorul ameri...

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot
Regina Elisabeta  II-a a ajuns la Ascot, pentru ultima zi de curse de cai. Prinţul Charles şi soţia sa, Camilla, au fost şi ei la Royal Ascot, acest obiectiv fiind vizitat anual de mai bine de 600.000 de fani ai...

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”
Galerie Foto Începând din 21 iunie, jurnalistul Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, de luni până joi, la Antena 1. „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă! Cu...

Serialul Adela, lider de audienţă

Serialul Adela, lider de audienţă
Galerie Foto Dezvăluirile uluitoare şi momentele încărcate de tensiune din cele mai noi episoade ale serialului Adela, difuzate aseară la Antena 1, i-au ţinut pe telespectatori cu sufletul la gură. Proiectul produs de...

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!
Nu e ușor ca cineva să îl lase fără cuvinte pe Dorian Popa, cu atât mai puțin să îl emoționeze până la lacrimi, dar un concurent reușește asta sâmbătă, de la 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție...

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase
Galerie Foto Cu toate ploile şi lipsa tratamentelor, nu doar florile de curte sunt afectate, ci şi cele de apartament. Aşa că Oana Matei, inginer horticultor, are câteva sfaturi pentru plantele noastre din...

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală
Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală, într-un clip amuzant devenit viral. Actorul a postat un clip amuzant pe Twitter, în care face mai multe exerciţii în...

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei
Unele hoteluri n-au fost construite la întâmplare, iar istoria lor este importantă pentru a-nțelege cum s-au dezvoltat anumite zone turistice. Hotelul fostului președinte al Bulgariei este un astfel de punct de...
Serviciul de email marketing furnizat de