x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Hot-dog face istorie

Hot-dog face istorie

25 Ian 2005   •   00:00

FAST FOOD

SIMONA CHIRIAC

V-ati gandit vreodata ce inseamna de fapt "hot-dog"? In limba engleza, "hot" este echivalentul cuvantului fierbinte, iar "dog" nu este altceva decat caine sau catel daca preferati. Va mai vine sa mancati un "caine fierbinte"?

V-ar mira daca v-as spune ca, inca din secolul al IX-lea i.H., grecii mancau carnaciori? Cel putin asa afirma Homer in Odiseea, povestind cum un om intorcea pe toate partile un carnacior, deasupra unui foc puternic, fiind nerabdator sa se friga.

Totusi se considera ca bucatarul imparatului Nero Claudius Caesar, pe nume Gaius, ar fi pregatit cu adevarat pentru prima data carnaciori. Pe vremea aceea exista obiceiul ca, inainte de a taia un porc, sa-l lasi flamand o saptamana inainte. Unul dintre porci a fost adus prajit foarte bine, dar Gaius a banuit, nu se stie de ce, ca nu fusese infometat inainte. Atunci a luat un cutit si i-a despicat burta. Ce credeti ca a vazut? Intestinele goale au zvacnit afara din cauza presiunii din interior. "Am descoperit ceva important!", a exclamat. Altadata, Gaius a umplut intestinele cu carne de vaca amestecata cu mirodenii si boabe de grau prajite. Asa au luat nastere primii carnaciori. Dar pana la hot-dog mai este cale lunga.

Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, Antonoine Feutchtwanger, emigrant de origine germana, vindea carnaciori pe strazile din St. Louis. Fiecare cumparator primea o pereche de manusi albe, pentru a nu-si frige degetele in timp ce manca. Multi clienti uitau sa mai returneze manusile, astfel incat profiturile germanului deveneau din ce in ce mai mici. Sotia lui (ce sa-i faci, se pare ca lor, nevestelor, le vin ideile geniale) i-a propus sa foloseasca o chifla care sa ascunda carnaciorul. In felul acesta nu s-ar mai frige nimeni, si unde mai pui ca si "ambalajul" se poate manca! De atunci, hot-dog-ul a facut inconjurul planetei. Se pare ca actritei de film Marlene Dietrich ii placeau atat de mult incat, alaturi de sampanie, devenisera favoritii ei.

CINE MUSCA UN "CAINE FIERBINTE"
Nu se stie cu siguranta cine a inventat numele de hot-dog. Parerile sunt si acum impartite. Se pare insa ca, in secolul al XIX-lea, imigrantii germani au adus cu ei nu doar carnaciorii, ci si cainii soricari. Stiti dumneavoastra, cainii aceia mici, lungi si foarte slabi. Nu vi se pare ca exista o asemanare izbitoare intre carnaciori si catei? In orice caz, in acea vreme circulau destule glume pe aceasta tema.

HOT-DOG
  • INGREDIENTE: 6 cremvursti, 6 painite mari cat un cremvurst, ketchup, mustar, maioneza, piper, sare.

  • PREPARARE:
  • Cremvurstii se fierb in apa, se prajesc intr-o tigaie cu ulei sau se frig pe gratar. Painea se tine in cuptor pana se rumeneste. Fiecare painica se taie pe jumatate (nu pana la capat), iar in interior se introduc cate un cremvurst, maioneza, ketchup, mustar, sare si pier, dupa gust.

    HOT-DOG CU BRANZA
  • INGREDIENTE: 250 gr cremvursti, 250 gr branza, o jumatate cana cu ceapa tocata, o jumatate cana cu sos chili, o lingurita de mustar, doua oua fierte (tari), doua linguri cu maioneza, 4 lipii, folie de aluminiu, masline taiate rondele.

  • PREPARARE:
  • Cremvurstii se taie in cubulete si se amesteca cu masline, oua, mustar, maioneza, sos de chili si branza. Lipiile se taie in jumatate. Se desfac si in interior (ca intr-un buzunar), se umplu cu aproximativ o treime din amestec. Se impacheteaza fiecare in folie si se incinge cuptorul. Se tin timp de 10 minute. Se desfac apoi din folie si se mai lasa la cuptor pana cand lipia devine crocanta (aproximativ 15 minute).
    ×
    Subiecte în articol: hot-dog