x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Hot-dogul e demodat

Hot-dogul e demodat

13 Oct 2004   •   00:00

Il gaseai la orice colt de strada in urma cu cativa ani. Astazi se comercializeaza doar la gherete in cartierele sarace. Cu toate ca nu mai este apreciat, hot-dog-ul are o istorie interesanta.

OANA ANTONESCU

Popularitatea hot-dog-ului american a scazut de ceva vreme in Romania. Fast-food-urile au renuntat de mult la aceasta moda pentru ca hot-dogul nu se mai cumpara, motiveaza Iulian Habara de la "Spring Time". Doar la Obor se mai comercializeaza acest produs pentru ca "acolo oamenii au venituri mai mici si pentru ca hot-dog-ul e cel mai ieftin produs - 15.000 de lei". Cu toate ca are un pret mic, oamenii nu mai au incredere in calitatea lui, pentru ca este perisabil.

ISTORIE. Popularitatea termenului de "hot-dog" e atribuita americanului Tad Dorgan. El a observat un vanzator ambulant care comercializa carnati fierbinti la un meci si striga "Ia-ti carnatul rosu si fierbinte!". El a caricaturizat scena: un caine soricar cuibarit intr-o chifla si strigand "Ia-ti hot-dog-ul!".

VARIETATE. A doua varianta se refera la carnatii "dachshund" (in traducere "caine soricar"), termen gasit la emigrantii germani in SUA in anii 1800. Ei au adus nu numai carnatii, ci si cainii soricari lungi, subtiri si mici. Ca o gluma, aspectul lor a fost asemuit cu cel al carnaciorilor, ba chiar se vehicula cu ideea ca ar fi preparati din carne de caine. In 1871, vanzatorii ambulanti au fost cei care au inceput sa comercializeze. Primul dintre ei a fost Charles Feltman. Cand si-a inceput afacerea, el vindea hot-dog dintr-un carut de lapte.

CONTINUT. Hot-dog-ul de atunci era numai din carne de porc, in vreme ce astazi el contine carne de vita si pui. Exista hot-dog si pentru vegetarieni, preparat din tofu.

×
Subiecte în articol: gastronomie