x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Hoteluri mai ieftine, în Bucureşti

Hoteluri mai ieftine, în Bucureşti

de Tudor Cires    |    20 Oct 2010   •   00:00

Tarifele la hotelurile din Bucureşti au scăzut la jumătate faţă de cele practicate în toamna anului 2008, iar preţul unei camere pentru o noapte de cazare a coborât sub 100 de euro, chiar şi la unităţile de cinci stele, potrivit reprezentanţilor industriei hoteliere. "Merge foarte prost, mult mai prost chiar şi faţă de anul trecut. Bucureştiul e un oraş în care nu se întâmplă nimic şi care nu are nimic de arătat. Nu-mi amintesc ca în ultimii 20 de ani să fi fost o toamnă mai proastă sau un an mai prost", a declarat George Turna, prim-vicepreşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR) şi administrator al hotelului Ambasador din Capitală, citat de Mediafax. El a adăugat că în această toamnă au scăzut atât tarifele, cât şi gradul de ocupare şi perioada de înnoptare.

Mihai Acatrinei, directorul general al hotelului de patru stele Ramada-Majestic din Bucureşti, a spus că tariful mediu din această toamna este cu 20-25 % sub cel din toamna anului trecut şi cu 50 % mai redus faţă de lunile septembrie-octombrie din 2008. Totodată, gradul de ocupare a coborât la 55-60 %, comparativ cu 80 % cu doi ani în urmă."Principala problemă este că a dispărut segmentul business din hotelurile din Bucureşti. Tariful mediu a scăzut la sub 100 de euro, chiar şi la cinci stele, faţă de 120-160 de euro în 2008. Şi numărul conferinţelor s-a redus cu circa 30 % comparativ cu acum doi ani şi, de asemenea, s-au organizat cu 20 % mai puţine nunţi. Dacă în 2008 perioada medie de şedere a unui turist într-un hotel din Capitală era de 2,8 nopţi, acum aceasta a coborât la 1,1-1,2 nopţi", a adăugat Acatrinei.

Proprietarul lanţului Continental, Radu Enache, a afirmat că tariful mediu pentru hotelurile de patru şi cinci stele din Bucureşti a scăzut la 66 de euro pentru o noapte de cazare, iar gradul de ocupare s-a diminuat cu 20 % faţă de anul trecut. Hotelurile din lanţul Continental au avut în acest an un grad mediu de ocupare de 52 %, iar încasările au crescut cu doar 2 %, în condiţiile în care capacitatea de cazare s-a majorat cu 15 %, prin deschiderea a două unităţi, Grad Hotel Continental din Bucureşti şi Ibis Sibiu. Pe fondul scăderii indicatorilor financiari, s-au stopat două investiţii care totalizau 24 de milioane de euro şi vizau deschiderea a două hoteluri la Timişoara. "Nu văd nici o soluţie pentru ieşirea din criză. Suntem în acelaşi ocean al prostiei, cu toate deciziile contradictorii pe care le ia Guvernul. Nu există nici un plan de ieşire din criză, nici o predictibilitate, nici un plan agreat de întregul eşicher politic. Pentru anul viitor, întrezăresc aceeaşi prostie a guvernanţilor şi acelaşi întuneric în economie", a mai spus Radu Enache. Şi Josef Goschy, proprietarul lanţului Unita Turism, spune că în acest an afacerile merg mai prost ca niciodată. El crede că pentru ieşirea din criză ar trebui stimulate investiţiile, iar băncile să înceapă să scadă dobânzile de la peste 12 % la 5-6 %.

George Turna, de la Ambasador, crede, în schimb, că situaţia hotelurilor nu se va ameliora până când întreaga economie nu iese din criză. "Nu putem scoate hotelurile din contextul general. Noi suntem un rezultat al tuturor celorlalte activităţi economice şi, atâta timp cât toată ţara e prăbuşită, nici nouă nu ne va fi bine. La nivel de Guvern nu s-au luat măsuri cu adevărat eficiente pentru ieşirea din criză, iar noi plătim tribut acestui lucru. Marea majoritate a hotelurilor funcţionează în regim de avarie şi încasările au ajuns la nivelul cheltuielilor, dacă nu cumva sub ele", a precizat Turna. Aparent, Josef Goschy este mai optimist decât ceilalţi hotelieri. "Cum va fi la anul? Anul trecut am crezut că în 2010 va fi mai bine, şi n-a fost deloc. Ei bine, în acest an cred că în 2011 va fi mai bine", a spus, cu ironie, proprietarul Unita Turism, citat de "Wall-Street.ro".



Târgul de Turism al României, ediţia de toamnă, 2010

Peste 140 de firme din 15 ţări vor participa la cea de a 24-a ediţie a Târgului de Turism al României, manifestare expoziţională internatională ce se va derula în perioada 21-24 octombrie 2010, la Romexpo.  Potrivit unui comunicat al centrului expoziţional, evenimentul se va desfăşura pe o suprafaţă de 5.000 metri pătraţi, sub patronajul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, care participă şi în calitate de expozant. Autorităţi din domeniul turismului din ţară şi din străinătate, asociaţii patronale şi de afaceri, tour operatori, agenţii de turism, hoteluri şi pensiuni vor prezenta programe şi oferte speciale pentru Crăciun şi Anul Nou, dar şi vacanţe la schi, city break-uri, circuite, tururi culturale sau de aventură, oferte de weekend, programe de wellness & spa. La ediţia de toamnă a TTR vor participa cu programe de promovare turistică instituţii precum Consiliile judeţene Alba, Covasna, Harghita, Hunedoara, asociaţii patronale şi profesionale precum Asociaţia pentru Promovarea Turismului Bucureşti, Asociaţia de Ecoturism din România, Asociaţia Turistică Vendelvaerde Borsec, Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România. 30 % dintre expozanţi provin din străinătate. Vor fi prezentate, la tarife atractive, destinaţiile pentru vacanţa de iarnă în ţări europene sau în zone exotice atât de către autorităţile pentru promovarea turismului din Bulgaria, Egipt, Italia, Republica Dominicană, Republica Moldova, cât şi în standurile de promovare turistică organizate, în premieră, de unele ambasade acreditate la Bucureşti. Este vorba despre Africa de Sud, Bulgaria, Cipru, Chile, Cuba, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Indonezia, Irak, Iran, Macedonia, Malaysia, Pakistan, Peru, Slovacia, Siria, Turcia,Venezuela şi Qatar. Tariful biletului de intrare este de 5 lei.

×
Subiecte în articol: travel news