x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Hrana noptii usoare

Hrana noptii usoare

15 Feb 2005   •   00:00

INVATATURILE MATUSII

Dragii mei, zilele astea m-am gandit sa imi omor singuratatea. Am dat un telefon inainte si, ca de fiecare data, nepotii mei de-abia asteptau sa mai vina si matusica pe la ei. Asa ca mi-am facut bagajul si am plecat in vizita la nepotii mei din Timisoara. Am ajuns intr-o vineri seara, cand toata familia era asezata in fata televizorului. Pe masuta din sufragerie stateau intinse cateva castronele cu covrigei, seminte si tot felul de snacks-uri. Copiii, cu ochii atintiti la televizor, rontaiau de zor. Infulecau maruntisurile acelea ca hipnotizati. Vazandu-mi surprinderea, Magda mi-a explicat ca la ei in familie s-a impamantenit obiceiul ca seara, inainte de culcare, sa se uite la televizor si sa rontaie diverse. Am cantarit-o usor din priviri si am constatat ca era bine proportionata, dar copiii erau aproape obezi. Mi-am pus in gand sa o invat cate ceva.

Fiind musafir, am putut alege ora la care sa se serveasca masa. Mi-am pus in minte sa le creez macar celor mici un program pentru cina. Asa incat i-am spus Magdei ca eu la ora 6 si jumatate sunt obisnuita sa mananc ceva usor - un iaurt, doua-trei fructe - ca sa pot dormi linistita. Inainte de culcare, stomacul nu trebuie sa fie plin, pentru ca nu ne putem odihni. Dupa cateva zile s-au obisnuit cu ideea si au renuntat la vechiul obicei. Mai mult decat atat, chiar si parintii au inceput sa serveasca cina in bucatarie pentru a se dezobisnui de a rontai pe tot parcursul urmaririi emisiunilor de la televizor.

Dupa doua saptamani de la vizita facuta, Magda mi-a telefonat si mi-a spus ca acum se simt mult mai bine si ca ea a slabit 5 kilograme, pentru ca nu mai rontaie crantanele in fata televizorului. (Matusa Elvira)

ALUNE
Alunele, cu conditia sa nu fie prajite sau sarate, sunt bogate in grasimi nesaturate, benefice pentru organism. Ele reduc colesterolul, prevenind bolile de inima. Totusi, multe persoane sunt alergice la alune, in anumite cazuri alergia putand avea chiar forme fatale.

MEDIUL
Locul in care doarme o persoana trebuie sa fie confortabil. Trebuie evitate temperaturile extreme, lumina si zgomotul. Acesta din urma este cea mai frecventa problema. Impactul sau negativ asupra somnului poate fi redus folosind un aparat care sa-l "mascheze".

POVETE
TOXINE. Nu consumati carne inainte de culcare. Aceasta contine foarte multe grasimi care va vor tulbura somnul. Conform medicilor, exista posibilitatea foarte mare de a avea cosmaruri, mai ales daca mancati carne de porc.

MEDIU. Evitati sa luati cina in fata televizorului, mai ales daca acesta se afla in camera de dormit. Veti fi tentati sa mancati mai mult si toate mirosurile vor ramane in acel loc.

NU! Evitati la masa de seara alimente cum ar fi: mezelurile, conservele, carnea de vanat, mazarea, fasolea, orezul, ouale, branzeturile fermentate.

EXCITANTE. Seara trebuie sa ne ferim de alimente diuretice si de excitante cum sunt alcoolul, tutunul, cafeaua, ceaiul tare si bauturile carbogazoase, mai ales cele care contin cofeina.

SEDATIVE. Cina nu trebuie sa fie nici prea usoara, pentru ca foamea ne trezeste, dar nici prea consistenta. Ea trebuie sa contina proteine (carne de peste sau de pasare) si calciu (lactate), cu proprietati sedative.

ALCOOL. Chiar daca avem impresia ca alcoolul grabeste instalarea somnului, el afecteaza ultima parte a somnului si din aceasta cauza ne vom trezi agitati si cu o stare generala proasta.

×