În vacanţa mare, Muzeul Satului îi invită pe toţi copiii şi tinerii care doresc să guste din ambianţa "Satului Românesc" la Tabăra de creaţie "Vara pe uliţă".
În vacanţa mare, Muzeul Satului îi invită pe toţi copiii şi tinerii care doresc să guste din ambianţa "Satului Românesc" la Tabăra de creaţie "Vara pe uliţă".
Aici, în perioada 14 iulie-10 august, se desfăşoară ateliere de creaţie, de iniţiere şi activităţi de divertisment.
Într-unul din cele 16 ateliere de creaţie am avut plăcerea de a sta de vorbă cu Maria Morar, meşter popular, care creează costume naţionale cu aplicaţii de piele şi mărgele, pălării cu pene de păun. Este de loc din Salva, judeţul Bistriţa, şi a participat la numeroase tîrguri naţionale şi internaţionale, fiind prezentă şi în ţări precum Israel, Iordania, U.S.A. şi într-o mare parte a Europei.
Reţeta ei preferată este Tocăniţa cu brînză ("Întinsoare" este termenul regional care desemnează acest fel de mîncare).
Cum se pregăteşte? Iată ce ne-a zis socăciţa: "Se iau o bucată de muşchi de porc, o bucată de costiţă afumată, trei cîrnăciori de porc, o ceapă mare, o cană cu apă, trei linguri de brînză de oaie fărîmiţată, o lingură de untură. Se taie ceapa cubuleţe şi se înăbuşă în untură. Se taie cubuleţe mici muşchiul de porc, costiţa şi cîrnăciorii şi se pun peste ceapă, la călit pentru două minute, după care se adaugă o cană de apă şi se lasă la fiert. După ce a scăzut apa, se pune brînza de oaie fărîmiţată, se amestecă şi se dă deoparte. Se serveşte cu mămăligă, preparată astfel: se pune apă la fiert într-un ceaun cu puţină sare. De la început şi pînă la sfîrşit nu se amestecă. După ce dă în clocot se pune direct o cană de mălai şi se lasă să fiarbă. După care se taie în două cu o paletă de lemn şi se lasă la fiert încă 20 de minute. Se dă deoparte şi în alt vas se pun cîte patru polonice din zeama de la mămăligă şi se freacă bine cu o lingură de lemn pentru a căpăta consistenţă, pînă ce mai rămîn în ceaun vreo patru linguri de zeamă. Ultimele patru linguri de zeamă de la mămăligă se adaugă în tocăniţă şi se amestecă tot. Mămăliga rămasă după servirea mesei se poate consuma cu lapte de vacă fiert".