x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Identitate cu tarte

Identitate cu tarte

de Veronica Bectas    |    08 Iun 2008   •   00:00
Identitate cu tarte

În viaţa fiecărui om există mo­mente de o însemnătate de­osebită. Momente în ca­re îţi afli existenţa. Mo­men­te care sparg rutina şi-ţi dai seama că reprezinţi ceva.

În viaţa fiecărui om există mo­mente de o însemnătate de­osebită. Momente în ca­re îţi afli existenţa. Mo­men­te care sparg rutina şi-ţi dai seama că reprezinţi ceva.

 
Îl aştepta nerăbdătoare, cu prăjitura preferată. Şi un­de mai pui că şi taică-său i-a dat un telefon! Bă­ia­tul împlinise 14 ani şi azi trebuia să-şi scoată buletinul. Era o zi mare pentru oricine. O zi des­pre care discutaseră destul de des, pentru ca el să înţeleagă res­pon­sabilităţile vieţii de adult, par­ti­ciparea la viaţa socială etc. Sigur, co­piii cu un singur părinte sînt mai maturi. Băiatul era foarte sen­sibil şi extrem de grijuliu faţă de ea. Îşi luase în serios rolul de “băr­bat în casă” şi nu-i crea probleme.

Se făcuse ora 13:00 şi el nu mai apărea. Îngrijorată, nu ştia cum să reacţioneze. În sfîrşit, băiatul îşi făcu apariţia. Transpirat, încerca să-şi ascundă privirile de ea şi ţinea o mînă la spate. Se duse şi-l îmbrăţişă în timp ce-l întrebă dacă l-a luat. El îi oferi trei garoafe aurii. Scoase repede şi bucăţica de plastic care-i atesta identitatea şi i-o vîrî sub nas.

Surpriza a fost mare şi efectul l-a simţit în genunchii care nu o mai ascultau. S-au dus înlănţuiţi către fotoliul din cameră şi ea s-a aşezat. A început să plîngă în­cetişor, de nu mai vedea scrisul şi nici fotografia. Băiatul, emo­ţio­nat, făcea eforturi să scape din acest moment lăcrimos. Ştia bine că mama îşi revine rapid şi reu­şeşte să treacă peste situaţii delicate, aşa că o întrebă, cu mina unui puşti ghiduş, ce i-a făcut bun. Ştia el că nu l-ar fi lăsat fără “ceva bun”. Mama cea fericită se ridică, trase aer în piept şi, netezindu-şi blugii, se duse la frigider, de unde scoase un platou cu tarte. Moţurile de fistic înfipte în jumătăţile de caise se semeţeau, ademenindu-l. Frişca ornată cu firicelele de fistic îl îmbia şi-i sporeau nerăbdarea. Ceru una pe loc şi mama i-o oferi fără să mai protesteze cum că-i înainte de masă. Hm! Oare ăsta o fi unul dintre avantajele unui bărbat adevărat?, gîndi băiatul cu Carte de Identitate.
 

Minitarte cu fructe

Folosiţi ca ingrediente minitarte din comerţ, brînză de vaci, compot de jumătăţi de caise, zahăr pudră, un praf de sare, fistic pi­sat, esenţă de rom. Ingredientele sînt după dorinţă. Modul de pre­pa­rare: scurgeţi de seara brînza de vaci. Scoateţi caisele din sirop şi înmuiaţi-le rapid în esenţă de rom, apoi le puneţi la scurs. Într-un vas, mixaţi brînza cu za­hă­rul, fisticul, sarea, esen­ţa de rom şi obţineţi o pastă onctuoasă pe care o dregeţi după gust. Umpleţi tartele cu pasta, montaţi în fie­ca­re cite o jumătate de caisă şi or­naţi după imaginaţie. Daţi la rece cîteva ore şi serviţi cu frişcă.

×
Subiecte în articol: bucataria de week-end