Peisaje stranii, nepămîntene. Dacă te-ai putea preschimba pentru cîteva clipe într-un bîtlan care trece în zbor deasupra acestei margini de lume, la limita mării şi a humei, ai descoperi largi dreptunghiuri de un alb-argint, jucînd pe retină precum nişte cearşafuri în vînt
Peisaje stranii, nepămîntene. Dacă te-ai putea preschimba pentru cîteva clipe într-un bîtlan care trece în zbor deasupra acestei margini de lume, la limita mării şi a humei, ai descoperi largi dreptunghiuri de un alb-argint, jucînd pe retină precum nişte cearşafuri în vînt. Planurile se suprapun, se recompun – nu mai există sus, jos, stînga, dreapta, toate se rotesc, o dată cu "aripile" morii.
Salinele
Salinele Etore şi Infersa fac parte din peisajul emblematic al Siciliei. Trei "mori de sare", restaurate şi funcţionale, cu acoperişuri roşii şi palete de pînză răvăşind cerul, se profilează înspre amurg în laguna Stagnone, drept în faţa insulei Mothia. Sînt o oprire obligatorie într-un itinerar turistic şi cognitiv numit "La via del sale". Drumul sării.
Marea, soarele şi vîntul sînt, de secole, protagoniştii principali ai unui ritual care se încheie o dată cu "naşterea" unui grăunte de sare, luînd-o de la capăt, iar şi iar... Cultura şi recoltarea sării – printr-un procedeu specific, care foloseşte salinitatea proprie a lagunei, forţa vîntului (care face ca oglinda apei să vibreze) şi puterea soarelui – se întîmplă astăzi aproape la fel ca în trecut. Din iunie pînă în septembrie se pune în scenă un spectacol fascinant. Vezi cum se înalţă pe marginea iezerelor secate, tumuli de sare albă, strălucitoare, bogată în iod, în magneziu, în fluor, în potasiu. Deasupra sării se aşază ţigle din lut ars (să protejeze sarea de ploaie şi vînt) şi, dintr-o dată, tumulii selenari capătă aspectul unui şir de piramide roşiatice.
Secretul "cultivării sării" îl poţi afla urmărind un film documentar în moara-muzeu. Iar dacă vrei o emoţie în plus, poţi naviga pe canalele dintre "iezere" cu o canoe, luînd apoi cu tine, drept suvenir, un "coral" de sare.
Spigola al sale - Lavrac la sare
Ingrediente: 4
bucăţi de lavrac (biban de mare), 4 căţei de usturoi, o ramură de cimbru, 3 kg
sare de mare fină, piper.
Preparare: Curăţă
peştii, spală-i şi usucă-i bine. Condimentează-i cu piper şi introdu în burta
fiecărui peşte cîte un căţel de usturoi. Toarnă toată sarea într-o terină şi
adaugă 350 ml apă, pînă se obţine o pastă omogenă şi fină. Dacă e nevoie, mai
adaugă două-trei linguri de apă. Ia patru forme de teracotă, aşază pe fundul
lor sare, netezeşte-o şi pune deasupra cîte un peşte. Acoperă-i cu restul de
sare, apăsînd cu mîna, pentru a lua forma peştilor şi pentru a se forma un "acoperămînt"
compact, fără fisuri.
Dă la cuptor, la 200ÞC, pentru 15 minute. Peştii se servesc în
crustă de sare, cu o emulsie de ulei şi lămîie sau cu sos de maioneză alături.
"Importanţa
salinelor din Trapani este dată de salinitatea ridicată a apei Mediteranei, ca şi
de condiţiile climatice favorabile"
Giuseppe Pace preşedinte
CCIAA Trapani