x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar In lumea lui Creanga

In lumea lui Creanga

de Simona Lazar    |    06 Dec 2006   •   00:00
In lumea lui Creanga

Retete delicioase din tinutul Neamtului
Din sumar: Reteta de suflet / La masa moraritei / Noua organizare ANTBC / La masa cu Ion Creanga / Bors, sloi si alivenci ca la Humulesti / Cronica de restaurant - Hanul din Piatra / Povestirile cu pastravi de pe steaua plutitoare / Sfantul care deschide iarna / Dialog despre hrana trupeasca si cea spirituala / Despre regimul verde, acasa la Elena Nita Ibrian / Retete miraculoase din bucataria fara foc / Evenimente / Pauza de cafea / Caiet de retete /


Reteta de suflet

O vizita in "tinutul pastravilor", la Bicaz, nu se putea incheia fara cateva sugestii despre cum se poate afuma pestele. Mi-ar fi placut sa stiu cum ii placea Majestatii Sale Regele Carol I (care avea, prin aceste locuri, o pastravarie) sa i se pregateasca frumusetea de "hrapitor de apa dulce".

Dar cum nu s-a pastrat vreo marturie in acest sens, ma multumesc cu retetele adunate de la pastravaria de la Potoci, ori de pe la hanurile pe unde se zvoneste ca ar fi poposit ba Hogas, ba Sadoveanu… Pregatit in harzob de cetina ori in afumatoare, pestele e delicios, iar retetele vi le voi da si domniilor voastre, pe rand, care cum le-o fi timpul. Acum, iat-o pe cea a lui "badia Ion" din "Piatra", "megiesul" nostru de-un week-end, care ne-a imbiat cu un pastrav afumat.

"Ai grija sa fie pestele proaspat", isi incepe "lectia de bucatarit". "Nu-i indeparta solzii, ca doar pielea nu se mananca. Dar curata-l pe dinauntru si scoate-i branhiile. Apoi, agata-l in carlig. Da-l cu sare pe dinauntru si, drept condimente, foloseste enibahar. Pentru «camera de fum» pregateste cetina de brad, verde, proaspata, sa se simta dupa aia si-n gustul pestelui padurea. Asaz-o in tava de jos, iar deasupra pune 20 de centimetri de rumegus umed, sa arda incet. Caldura in camera de fum nu trebuie sa depaseasca 50-70ÞC (la inceput mai rece), pentru ca pastravul sa traga toata aroma fumului in carne. Dupa o zi la fum, adauga lemne mai uscate, ca sa se ridice temperatura si sa se reduca fumul. Acum, pastravul o sa inceapa sa «asude», si nu-i bine sa-i curga sucul in foc, asa ca pune sub el o tavita, sa se adune zeama. Dupa inca o zi, pastravul e gata si de uscat, si de afumat, iar tot ce mai ai de facut e sa-ti inviti prietenii la masa".

Acestea fiind spuse, ne-am pus si noi dinaintea mesei (de brad), asteptand sa ni se aduca bucatele si-o tuica de prune.

×