x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar În prag de Buna Vestire

În prag de Buna Vestire

de Simona Chiriac    |    25 Mar 2010   •   00:00
În prag de Buna Vestire

La Buna Vestire (25 martie) începe pământul a prinde culoare verde, ieşind iarba şi toate celelalte plante. De asemenea, încep a zbura de colo-colo insecte, în zare se văd primele rândunele, iar cucul îşi spune cântecul în fiecare dimineaţă.

Există credinţa că oamenii trebuie să iasă din casă după ce s-au înfruptat din bucate, ca să nu-i prindă cântecul cucului cu burta goală. Gospodarii au grijă să afume livezile, iar copacii care se încăpăţânează să nu dea rod sunt ameninţaţi cu securea: "Dacă nu rodeşti, te tai!".

Se verifică cuibarele şi se aruncă toate ouăle găsite pentru că nu vor ieşi pui sănătoşi. Albinelor li se dă drumul să zboare printr-o potcoavă, împrumutând astfel din puterile fierului. Fiind dezlegare la peşte, gospodinele pregătesc fel de fel de preparate pe bază de peşte, nelipsind borşurile, scordoleaua sau peştele marinat. Toate se servesc cu mămăliguţă, ardei iute şi puţin rachiu.

FLORII
În Duminica Floriilor (28 martie) se duc la biserică ramuri de salcie pentru a fi sfinţite. Unele dintre ele se împletesc şi se pun în jurul trunchiurilor copacilor, ca aceştia să aibă rod. Altele se aşază la icoane, ferestre şi uşi pentru a fi protejaţi cei ai casei. Cei cu dureri de şale nu uită să se încingă la brâu cu rămurele de salcie ca să le treacă durerea şi să se îndrepte de spate.

Fetele agaţă de trandafiri şnuruleţele de mărţişor, iar cele aflate deja la vremea măritişului pun la cale un alt ritual: "Scoaterea şi punerea căutătoarei (oglinzii) împreună cu cămeşa curată de îmbrăcat la Florii, sub un păr altoit, ca dimineaţa să răsară soarele peste ea, cu care apoi se fac fermecătorii pentru dragoste şi sănătate". (S. Mangiuca - "Călindariu julianu, gregorianu şi poporalu românu... cu comentariu pe anul 1882")

DE LA CUPTOR
Dacă în urmă cu o zi, în Sâmbăta lui Lazăr, femeile fac plăcinte pe care le împart sărmanilor, în Duminica Floriilor se coc pâini de grâu, tot atâtea câţi oameni se află în casă. Fiecare pâine se împodobeşte cu flori, animale sau alte motive populare.

 

Peşte cu sos de legume
Ingrediente: doi morcovi, două cepe, 200 g mazăre, o conservă de roşii, o lingură cu pastă de tomate, doi căţei de usturoi, 800 g merluciu, 100 ml ulei de floarea soarelui, 250 ml vin alb, o lămâie, sare, piper, pătrunjel.
Preparare: Peştele se curăţă, se eviscerează, se taie bucăţi sau se lasă întreg. Se pune într-o tavă stropită cu puţin ulei, se toarnă o cană cu apă şi vinul alb, se condimentează şi se aşază pe fiecare peşte felii de lămâie. Se introduce tava în cuptorul încins şi se lasă la foc mediu 30-45 de minute. Morcovii se curăţă de coajă, se spală şi se taie rondele subţiri. Cepele şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se taie felii. Se încinge restul de ulei într-o cratiţă, se căleşte ceapa, se adaugă morcovii şi usturoiul. Când legumele s-au înmuiat se adaugă mazărea fiartă separat şi roşiile din conservă tăiate cubuleţe. Se toarnă pasta de tomate dizolvată cu puţină apă, sare, piper şi pătrunjel. Se fierb până scade sosul puţin şi se serveşte alături de peşte, presărat cu pătrunjel tocat.

● Reţetă redactată de Alina-Ramona Anghel

×
Subiecte în articol: calendar gastronomic