x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar In vizita la matusa

In vizita la matusa

26 Apr 2006   •   00:00
In vizita la matusa
INVATATURILE MATUSII
Dragii mei, nimic nu este mai frumos decat sa ii primesti in vizita pe cei dragi. Imi aduc aminte de duminicile in care mama primea invitati la masa de pranz. Casa se imbraca in sarbatoare. Dar inainte de toate astea, mama muncea cu o zi sau doua inainte, ca totul sa fie desavarsit. Isi respecta foarte mult invitatii si voia ca totul sa iasa perfect. Vineri seara gandea meniul. De la aperitive pana la desert, totul trebuia sa fie bine pus la punct. A doua zi de dimineata se trezea in zori si pleca la piata. Cumpara tot ce avea nevoie, pentru ca toate ingredientele pe care urma sa le foloseasca sa fie proaspete. Apoi urma curatenia. Aici o ajutam si eu, pentru ca aveam o casa destul de mare si mama nu izbutea sa faca totul de una singura. Seara se ducea sa doarma devreme, pentru ca duminica dimineata se trezea de la ora patru, ca sa se apuce de pregatit bucatele. Cand acestea erau gata, plecam cu totii la biserica. O data ce se termina slujba, ne grabeam spre casa pentru a aranja masa. Mama scotea cele mai bune tacamuri si cea mai frumoasa vesela. Invitatii soseau intotdeauna la ora care era stabilita. Timp de trei-patru ore acestia ramaneau la noi. Dupa ce mancam, parintii mei se retrageau in salon, unde serveau cafeaua si discutau despre problemele de zi cu zi. Noi, copiii, ne faceam de lucru prin casa si, daca era frumos afara, mergeam sa ne plimbam. Ce melancolie ma apuca atunci cand ma gandesc la acele vremuri! De aceea, am invitat si eu, intr-o zi de duminica, niste nepoti la ora 14:00, la masa de pranz.

Dupa buna traditie a familie, m-am pregatit din timp cu toate: masa sa fie bogata, iar atmosfera calda. Am pregatit o friptura la cuptor, cu legume puse pe gratar, o supa crema de ciuperci, aperitive cu branza telemea de bivolita, piept de pui umplut si alte delicatese. Nici la desert nu am vrut sa ma las mai prejos si am facut o prajitura in casa. La cofetarie sunt bune, dar am vrut sa le dovedesc nepotilor ca ii apreciez intr-adevar si m-am apucat sa pregatesc eu prajitura. La ora 14:30 au venit si nepotii mei, cu un buchet mare de flori. Nu de alta, dar voiau sa ii iert ca au intarziat. Stiu eu cum este cu tinerii, ca au o alta notiune a timpului, asa ca matusa i-a iertat. A fost o seara minunata. Aproape ca am simtit aceeasi emotie ca atunci cand eram un copil. Credeam ca nu se mai pot face vizite ca pe vremea mea. Dar am ajuns la concluzia ca bucuria de a primi oaspeti va ramane intotdeauna la fel, indiferent de vremurile pe care le traim. Saptamana viitoare sunt invitata si eu la nepotii mei. Cred ca totusi mai exista clipe frumoase, ca altadata. (Matusa Elvira)

POVETE
CARTOFI. Gustul dulce al cartofilor inghetati va disparea daca se vor pastra sase zile intr-o incapere, la +18-20°C.

PROSPETIME. Ridichile se asaza cu frunzele intr-o strachina cu apa rece. Asa vor ramane proaspete mult timp.

PASTRARE. Zarzavaturile se vor pastra un timp indelungat proaspete daca se vor pune in saculete de polietilena, pe polita de jos a frigiderului.

×