x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Industria Vinului trece Prutul

Industria Vinului trece Prutul

24 Feb 2005   •   00:00

GASTRONOMIE
EXPOZITIE - La Expovin Moldova, Romania s-a prezentat cu trei cercetari in domeniul vitivinicol Astazi se incheie a 14-a editie a Expozitiei Internationale Expovin Moldova, din Chisinau. Romania a avut in acest an o participare mai slaba comparativ cu editiile precedente.
VERONICA GUZUN

AGLOMERATIE. Vizitatorii au avut ocazia sa-i cunoasca pe cei mai mari producatori de vin si de utilaje pentru industria vinicola din peste 16 tari
La eveniment se intalnesc anual consumatori si producatori de vinuri, bauturi alcoolice si utilaje pentru industria vinicola. Singura intreprindere care a reprezentat Romania a fost Sodinal, producatoare de produse de tratament pentru tehnologiile din industria vinului. "Nu stiu de ce alti colegi nu s-au prezentat la expozitie, in urma participarilor am remarcat o crestere simtitoare a vanzarilor, de aceea, de sase ani nu ratam nici o editie a Expovin Modova", ne-a declarat Constantin Croitoru, director Sodinal.

PASIVA. In acest an, la Moldexpo s-au prezentat 180 de participanti, din 16 tari, printre care Franta, Italia, Germania, Portugalia, Romania, Rusia, Ucraina. Expozantii se prezinta la eveniment pe baza invitatiilor trimise de organizatori. "Anual, peste 100 de companii din Romania sunt invitate sa ia parte la aceasta expozitie. In acest an, din pacate, nu au venit foarte multi reprezentanti ai Romaniei", ne-a spus Marina Tiron - organizator, manager. Distribuitorii de produse vinicole si de accesorii pentru aceasta industrie au primit invitatii de vizitatori. Printre acestia s-au numarat si distribuitori din Romania.

ACTIVA. Acest eveniment este considerat cel mai important in domeniul vitivinicol din Republica Moldova. In cadrul lui a are loc si Conferinta Stiintifico-Practica Internationala "In Wine". La acest capitol, Romania a fost mai activa. Cercetatorii romani au prezentat trei lucrari: "Preferintele consumatorilor romani de vin legate de caracteristicile senzoriale", "Influenta tehnologiilor de vinificatie asupra caracteristicilor senzoriale ale soiului Grasa in centrul viticol Pietroasa" si "Adjuvanti de origine levuriana utilizati in oenologie". Pe langa aceste trei discursuri, Romania a fost reprezentata si de Centrul de Cercetari Pentru Oenologie, Filiala Iasi a Academiei Romane. "Vreau sa mentionez o intrepatrundere de domenii la aceasta conferinta, intre tot ce e legat de vin, oenologie, chimie. Este o simbioza a stiintelor", ne-a spus Gheorghe Odageriu, crecetator stiintific in cadrul Academiei Romane. Pe de alta parte, Boris Gaina, sef Sectie Oenologie la Institutul pentru Viticultura si Vinificatie, participant la conferinta, a remarcat faptul ca, in ultima vreme, a inceput sa se amelioreze colaborarea moldo-romana in domeniul vitivinicol.

×
Subiecte în articol: romania gastronomie