x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Îngheţata care dă căldură

0
Autor: Tudor Cires 10 Feb 2012 - 21:00
Îngheţata care dă căldură

Cunosteam, prin 1998, la Saint-Tropez, un tip genial care inventase un aparat de inghetata la cornet. Lumea il stia de pictor si de fost luptator in Rezistenta franceza si-i spunea Popoff. Cand, prin anii ’50, a scos prima data inghetatele acelea lungi de 14 centimetri, botezate imediat 'Popoff', ziaristii Coastei de Azur au descoperit ca omul care reusise sa starneasca interesul lui Picasso si pe cel al lui Brigitte Bardot e... roman! George Cotos.

Episodul a ramas necunoscut in Romania trecuta, unde inghetata comunista purta numele 'Polar' sau 'Doina' si care, in general, placea. Tonetele aveau in fata o bucata de bordura, pe care copiii se urcau ca sa primeasca, direct din cutii de carton, portia de bucurie dulce si de neuitat. Habar n-am cum au trecut anii aceia, cu bine si cu rau, dar azi, copilul din mine se redesteapta de fiecare data cand ma aflu in fata unei portii de inghetata. Si vara, si iarna. Am spus... iarna?

Daca vara acopera o fireasca necesitate, pe timpul iernii, inghetata e, deja, o chestiune de rafinament. Gurmetul il sfideaza pe gurmand, salonul de restaurant inghite toneta de inghetata, gelateria aspira cofetaria. In Centrul Vechi al Bucurestiului, Adrian Balaci stie toate astea si de aceea nu se teme pentru viitor. S-a hotarat sa porneasca afacerea lui cu inghetata in plina criza economica, iar daca iarna nu-i ca vara, putin ii pasa, pentru ca isi vinde marfa la fel de bine, oricand.

O vizita la magazinul sau din Centrul Vechi, candva sediul unei consignatii si-apoi al unei dughene de vise, are darul sa ma faca sa inteleg cum poti trai astazi, ca om normal si cu talent, din munca cinstita.

Mai intai, nu pot trece cu vederea ca, dupa ce a vazut lumea, romanul a invatat sa compare si sa aleaga. Daca are un ban in buzunar, nu mai mananca inghetata pe strada, ci la restaurant, si nu obligatoriu ca desert. Sorbetul de lamaie, de exemplu, e servit intre felurile de mancare. Apoi, mai observ ca romanul vrea sa incerce mereu ceva nou, cum ar fi o aroma sau o forma mai neobisnuita de inghetata.

Acceptand provocarea de a fi pe placul oamenilor care au mai gustat inghetata si in Franta, si in Italia, Adrian Balaci s-a pus pe treaba si a inventat cateva creme de gheata la care Bucurestiul se uita prin vitrina gelateriei sale de pe Covaci cu ochi pofticiosi. Sunt inghetatele de tei, de ceai japonez, speciala de capsuni sau de afine, de pepene galben, de sampanie roze, de lichior, de votca, de susan, de mac, de negrilica, de levantica... A testat si inghetata de rosii, si pe cea de sparanghel...

Imaginatia lui pare a nu avea limite. Doar inghetata de carne si din peste, ca la japonezi, n-a facut Adrian. Inca... Ingredientele folosite sunt 100% naturale si cat mai proaspete, iar procedeul de preparare e acelasi ca acum 60 de ani, la rece si fara pasteurizare, concept pe care gelatierul il numeste 'Fresh Vintage'. Acest 'nou in vechi' se vede cel mai bine la pralinele cu exterior rece, tare si interior cremos, care, prin contrast, da senzatia de cald. Paradoxal, nu? O inghetata care... incalzeste! Unde? La Delicii...

Anul acesta, daca va gasi un botanist care sa-l ajute, Adrian Balaci va scoate cate o inghetata noua, saptamanal, in acord cu perioada de inflorescenta a plantelor. Despre sine crede ca e un om care face ce-i place. Prefera inghetata de vanilie, dar adora povestea gianduiei, inghetata tipic italiana, facuta pe baza de pulbere de alune de padure, fructe folosite de piemontezi, in timpul unei crize economice, drept inlocuitor pentru boabele de cacao. 'E o poveste de viata, nascuta in nevoie, ca multe alte lucruri bune', imi spune Adrian Balaci, si zambetul sau ma convinge sa-i dau dreptate.

Gelato sau sorbeto?
Adrian Balaci face, la el in atelier, doua tipuri de 'inghetata': gelato si sorbeto. Gelato contine putin unt. Din acest motiv si datorita temperaturii mai ridicate la care este tinuta, crema nu devine solida si este maleabila, in comparatie cu inghetata normala. In plus, gelato este mai dens si nu contine aer. Sorbeto, in schimb, nu contine lapte si este, intr-un fel, varianta de post pentru gelato, putand avea nenumarate arome de fructe sau de ciocolata. Deoarece nu contin conservanti, gelato si sorbetto au o valabilitate de maximum sapte zile.

Inghetata de ceai verde (Matcha Pudra)
Ingrediente: 250 ml lapte, 150 g zahar, un varf de cutit de sare, 500 ml smantana 32%, 10 g ceai verde Matcha, 6 galbenusuri de ou.
Preparare: Incalziti laptele, zaharul si sarea intr-o oala medie. Se pune smantana intr-un castron mai mare, se adauga ceaiul sub forma de pudra si se amesteca. Se pun galbenusurile de ou intr-un castron si se bat. Se toarna amestecul cald peste galbenusurile de ou, putin cate putin, amestecand constant. Se toarna tot amestecul rezultat inapoi in oala si se pune la foc mic, amestecand constant, pana amestecul se ingroasa. Se toarna tot amestecul printr-o sita si se amesteca impreuna cu smantana (care contine deja ceaiul pudra) pana cand crema rezultata este spumoasa si pudra de ceai s-a dizolvat.

Se amesteca tot continutul, tinand vasul pe un pat de gheata, pana ce compozitia se raceste. Puneti la frigider, iar dupa aproximativ o ora scoateti si amestecati. Aceasta operatiune se repeta de aproximativ patru ori. In final se pune la congelator, de unde se scoate si se amesteca o data la 30 de minute, asezandu-l de fiecare data din nou in congelator. Aceasta operatiune se repeta de patru ori.

Citeşte mai multe despre:   culinar,   jurnalul de duminică

 



Mai multe titluri din categorie

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...

La ce servesc rafturile metalice

La ce servesc rafturile metalice
Rafturile sunt un mod convenabil de a aranja spațiul. Zonarea este deosebit de importantă pentru zonele mici ale spațiilor. Dar această tehnică nu este doar foarte practică, deoarece tipurile de rafturi...

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist
Iubești stilul minimalist și mereu apreciezi acele case extrem de aerisite și ordonate, unde există spațiu și totul este îngrijit. Cu toate acestea, îți este teamă să începi un astfel de proiect din cauza...

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   
Galerie Foto Daca solutiile de dezinfectare erau, pana acum, numai in atentia centrelor medicale si a parintilor cu copii mici, pandemia de coronavirus a schimbat pentru totdeauna importanta acestora. Astfel, indiferent daca lucrezi...

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat
Aparatul de aer condiționat este recomandat pe timpul verii datorită funcției de răcire care crează un ambient plăcut și oferă confortul dorit. Este indicat ca pentru montarea unui aparat de aer condiționat să...

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust
În cazul în care vreți să aveți costuri de administrare mai reduse, dar și confortul necesar unei locuințe actuale și moderne, optați pentru proiecte case mici de la UberHause. Variantele și soluțiile ce pot f...

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă  Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite
Galerie Foto Cea mai nouă ediţie Chefi la cuţite, difuzată aseară, la Antena 1, a pus în joc o amuletă prețioasă: câștigătorul va putea opri timp timp de zece minute celelalte două echipe, cu excepția unui singur...
Serviciul de email marketing furnizat de