x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Îngheţata care dă căldură

0
Autor: Tudor Cires 10 Feb 2012 - 21:00
Îngheţata care dă căldură

Cunosteam, prin 1998, la Saint-Tropez, un tip genial care inventase un aparat de inghetata la cornet. Lumea il stia de pictor si de fost luptator in Rezistenta franceza si-i spunea Popoff. Cand, prin anii ’50, a scos prima data inghetatele acelea lungi de 14 centimetri, botezate imediat 'Popoff', ziaristii Coastei de Azur au descoperit ca omul care reusise sa starneasca interesul lui Picasso si pe cel al lui Brigitte Bardot e... roman! George Cotos.

Episodul a ramas necunoscut in Romania trecuta, unde inghetata comunista purta numele 'Polar' sau 'Doina' si care, in general, placea. Tonetele aveau in fata o bucata de bordura, pe care copiii se urcau ca sa primeasca, direct din cutii de carton, portia de bucurie dulce si de neuitat. Habar n-am cum au trecut anii aceia, cu bine si cu rau, dar azi, copilul din mine se redesteapta de fiecare data cand ma aflu in fata unei portii de inghetata. Si vara, si iarna. Am spus... iarna?

Daca vara acopera o fireasca necesitate, pe timpul iernii, inghetata e, deja, o chestiune de rafinament. Gurmetul il sfideaza pe gurmand, salonul de restaurant inghite toneta de inghetata, gelateria aspira cofetaria. In Centrul Vechi al Bucurestiului, Adrian Balaci stie toate astea si de aceea nu se teme pentru viitor. S-a hotarat sa porneasca afacerea lui cu inghetata in plina criza economica, iar daca iarna nu-i ca vara, putin ii pasa, pentru ca isi vinde marfa la fel de bine, oricand.

O vizita la magazinul sau din Centrul Vechi, candva sediul unei consignatii si-apoi al unei dughene de vise, are darul sa ma faca sa inteleg cum poti trai astazi, ca om normal si cu talent, din munca cinstita.

Mai intai, nu pot trece cu vederea ca, dupa ce a vazut lumea, romanul a invatat sa compare si sa aleaga. Daca are un ban in buzunar, nu mai mananca inghetata pe strada, ci la restaurant, si nu obligatoriu ca desert. Sorbetul de lamaie, de exemplu, e servit intre felurile de mancare. Apoi, mai observ ca romanul vrea sa incerce mereu ceva nou, cum ar fi o aroma sau o forma mai neobisnuita de inghetata.

Acceptand provocarea de a fi pe placul oamenilor care au mai gustat inghetata si in Franta, si in Italia, Adrian Balaci s-a pus pe treaba si a inventat cateva creme de gheata la care Bucurestiul se uita prin vitrina gelateriei sale de pe Covaci cu ochi pofticiosi. Sunt inghetatele de tei, de ceai japonez, speciala de capsuni sau de afine, de pepene galben, de sampanie roze, de lichior, de votca, de susan, de mac, de negrilica, de levantica... A testat si inghetata de rosii, si pe cea de sparanghel...

Imaginatia lui pare a nu avea limite. Doar inghetata de carne si din peste, ca la japonezi, n-a facut Adrian. Inca... Ingredientele folosite sunt 100% naturale si cat mai proaspete, iar procedeul de preparare e acelasi ca acum 60 de ani, la rece si fara pasteurizare, concept pe care gelatierul il numeste 'Fresh Vintage'. Acest 'nou in vechi' se vede cel mai bine la pralinele cu exterior rece, tare si interior cremos, care, prin contrast, da senzatia de cald. Paradoxal, nu? O inghetata care... incalzeste! Unde? La Delicii...

Anul acesta, daca va gasi un botanist care sa-l ajute, Adrian Balaci va scoate cate o inghetata noua, saptamanal, in acord cu perioada de inflorescenta a plantelor. Despre sine crede ca e un om care face ce-i place. Prefera inghetata de vanilie, dar adora povestea gianduiei, inghetata tipic italiana, facuta pe baza de pulbere de alune de padure, fructe folosite de piemontezi, in timpul unei crize economice, drept inlocuitor pentru boabele de cacao. 'E o poveste de viata, nascuta in nevoie, ca multe alte lucruri bune', imi spune Adrian Balaci, si zambetul sau ma convinge sa-i dau dreptate.

Gelato sau sorbeto?
Adrian Balaci face, la el in atelier, doua tipuri de 'inghetata': gelato si sorbeto. Gelato contine putin unt. Din acest motiv si datorita temperaturii mai ridicate la care este tinuta, crema nu devine solida si este maleabila, in comparatie cu inghetata normala. In plus, gelato este mai dens si nu contine aer. Sorbeto, in schimb, nu contine lapte si este, intr-un fel, varianta de post pentru gelato, putand avea nenumarate arome de fructe sau de ciocolata. Deoarece nu contin conservanti, gelato si sorbetto au o valabilitate de maximum sapte zile.

Inghetata de ceai verde (Matcha Pudra)
Ingrediente: 250 ml lapte, 150 g zahar, un varf de cutit de sare, 500 ml smantana 32%, 10 g ceai verde Matcha, 6 galbenusuri de ou.
Preparare: Incalziti laptele, zaharul si sarea intr-o oala medie. Se pune smantana intr-un castron mai mare, se adauga ceaiul sub forma de pudra si se amesteca. Se pun galbenusurile de ou intr-un castron si se bat. Se toarna amestecul cald peste galbenusurile de ou, putin cate putin, amestecand constant. Se toarna tot amestecul rezultat inapoi in oala si se pune la foc mic, amestecand constant, pana amestecul se ingroasa. Se toarna tot amestecul printr-o sita si se amesteca impreuna cu smantana (care contine deja ceaiul pudra) pana cand crema rezultata este spumoasa si pudra de ceai s-a dizolvat.

Se amesteca tot continutul, tinand vasul pe un pat de gheata, pana ce compozitia se raceste. Puneti la frigider, iar dupa aproximativ o ora scoateti si amestecati. Aceasta operatiune se repeta de aproximativ patru ori. In final se pune la congelator, de unde se scoate si se amesteca o data la 30 de minute, asezandu-l de fiecare data din nou in congelator. Aceasta operatiune se repeta de patru ori.

Citeşte mai multe despre:   culinar,   jurnalul de duminică

 



Mai multe titluri din categorie

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala
Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala, primul născut la Grădina Zoologică din Viena. Numărul 3 mondial în tenis, Thiem a vizitat puiul la Grădina Zoologică, acolo unde acesta s-a născut, ...

Beneficiile unei agenții de marketing digital

Beneficiile unei agenții de marketing digital
Galerie Foto Dacă produsele sau serviciile afacerii tale au nevoie de promovare online, lasă-te pe mâna specialiștilor în marketingul digital. Magnetif te ajută să atingi obiectivele dorite prin strategii bazate pe date...

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”
Galerie Foto Vlad Gherman se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, Vlad îl va interpreta pe Călin, un personaj cu totul nou...

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix
Galerie Foto Turismul balnear a reintrat într-o oarecare normalitate, în unele zone, unde există piscine exterioare, mai ales cu apă termală. La Băile Felix, unde și până acum se mergea la ștrand și la Aqua Park în toate...

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi
Galerie Foto Culorile toamnei le oferă un spectacol grandios celor care aleg un sejur de relaxare în Transilvania. De la Oradea sau la Băile Felix se pot face excursii la Peștera Urșilor, la Salina Turda sau în Munții...

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici
Delcon, brandul belgian de mâncare super premium pentru câini și pisici, recunoscut și respectat pentru calitatea garantată, este disponibil și în Romania, online (www.peticutzu.ro), în magazine specializate și...

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a şasea gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda cu o excelentă transformare în Madonna, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât...

Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto A fost momentul puștilor minune pe scena X Factor, seara trecută, la Antena 1, când Denis Costea și Alexandra Sîrghi și-au adjudecat câte un loc direct în Bootcamp-ul celui de-al nouălea sezon. Cea de-a şasea...

Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva! „M-am speriat când am văzut machiajul!”

Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva!  „M-am speriat când am văzut machiajul!”
Galerie Foto Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” au apelat din nou la peruci, chelii şi barbă falsă, lentile de contact...

Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară, într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1

Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară,  într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1
Galerie Foto Pentru a-ți împlini visul de a urca pe scena X Factor nu e nevoie doar de talent muzical, ci și de puterea de a depăși momente dificile, așa cum o dovedesc, în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, doi...

Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!

Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!
Galerie Foto Prietenul adevarat la nevoie se cunoaste. Deseori, poti avea nevoie de o vorba buna, uneori – de un mic ajutor casnic, iar alteori – de un imprumut rapid. O vorba buna nu costa nimic, in timp ce participarea la o...

Îi dai copilului telefonul mobil la școală? Iată care sunt efectele!

Îi dai copilului telefonul mobil la școală? Iată care sunt efectele!
Întrebarea dacă să îi dai sau nu copilului telefonul mobil la școală a stârnit multă vreme dezbateri aprinse, cu argumentație solidă pro și contra. Însă evoluția societății, nu doar la nivel mondial, ci...

De ce ar trebui să ai cel puțin un hanorac negru în garderobă?

De ce ar trebui să ai cel puțin un hanorac negru în garderobă?
Nu poţi spune că ai o garderobă completă dacă nu ai cel puţin un hanorac negru. Ţi se pare logic? Pe bună dreptate, această piesă este una cu personalitate, te ajută să fii casual, sport, rebel,...

Florin Ristei și Carmen Grebenișan, împreună la Chefi la Cuțite Emisiunea a fost din nou lider de audiență

Florin Ristei și Carmen Grebenișan, împreună la Chefi la Cuțite  Emisiunea a fost din nou lider de audiență
Galerie Foto După ce s-au tachinat săptămâni întregi în Asia Express, Florin Ristei și Carmen Grebenișan fac echipă în bucătăria Chefi la cuțite. Miercuri seară, de la 20.30, la Antena 1, cei doi vin chitiți să...
Serviciul de email marketing furnizat de