x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Îngheţata care dă căldură

0
Autor: Tudor Cires 10 Feb 2012 - 21:00
Îngheţata care dă căldură

Cunosteam, prin 1998, la Saint-Tropez, un tip genial care inventase un aparat de inghetata la cornet. Lumea il stia de pictor si de fost luptator in Rezistenta franceza si-i spunea Popoff. Cand, prin anii ’50, a scos prima data inghetatele acelea lungi de 14 centimetri, botezate imediat 'Popoff', ziaristii Coastei de Azur au descoperit ca omul care reusise sa starneasca interesul lui Picasso si pe cel al lui Brigitte Bardot e... roman! George Cotos.

Episodul a ramas necunoscut in Romania trecuta, unde inghetata comunista purta numele 'Polar' sau 'Doina' si care, in general, placea. Tonetele aveau in fata o bucata de bordura, pe care copiii se urcau ca sa primeasca, direct din cutii de carton, portia de bucurie dulce si de neuitat. Habar n-am cum au trecut anii aceia, cu bine si cu rau, dar azi, copilul din mine se redesteapta de fiecare data cand ma aflu in fata unei portii de inghetata. Si vara, si iarna. Am spus... iarna?

Daca vara acopera o fireasca necesitate, pe timpul iernii, inghetata e, deja, o chestiune de rafinament. Gurmetul il sfideaza pe gurmand, salonul de restaurant inghite toneta de inghetata, gelateria aspira cofetaria. In Centrul Vechi al Bucurestiului, Adrian Balaci stie toate astea si de aceea nu se teme pentru viitor. S-a hotarat sa porneasca afacerea lui cu inghetata in plina criza economica, iar daca iarna nu-i ca vara, putin ii pasa, pentru ca isi vinde marfa la fel de bine, oricand.

O vizita la magazinul sau din Centrul Vechi, candva sediul unei consignatii si-apoi al unei dughene de vise, are darul sa ma faca sa inteleg cum poti trai astazi, ca om normal si cu talent, din munca cinstita.

Mai intai, nu pot trece cu vederea ca, dupa ce a vazut lumea, romanul a invatat sa compare si sa aleaga. Daca are un ban in buzunar, nu mai mananca inghetata pe strada, ci la restaurant, si nu obligatoriu ca desert. Sorbetul de lamaie, de exemplu, e servit intre felurile de mancare. Apoi, mai observ ca romanul vrea sa incerce mereu ceva nou, cum ar fi o aroma sau o forma mai neobisnuita de inghetata.

Acceptand provocarea de a fi pe placul oamenilor care au mai gustat inghetata si in Franta, si in Italia, Adrian Balaci s-a pus pe treaba si a inventat cateva creme de gheata la care Bucurestiul se uita prin vitrina gelateriei sale de pe Covaci cu ochi pofticiosi. Sunt inghetatele de tei, de ceai japonez, speciala de capsuni sau de afine, de pepene galben, de sampanie roze, de lichior, de votca, de susan, de mac, de negrilica, de levantica... A testat si inghetata de rosii, si pe cea de sparanghel...

Imaginatia lui pare a nu avea limite. Doar inghetata de carne si din peste, ca la japonezi, n-a facut Adrian. Inca... Ingredientele folosite sunt 100% naturale si cat mai proaspete, iar procedeul de preparare e acelasi ca acum 60 de ani, la rece si fara pasteurizare, concept pe care gelatierul il numeste 'Fresh Vintage'. Acest 'nou in vechi' se vede cel mai bine la pralinele cu exterior rece, tare si interior cremos, care, prin contrast, da senzatia de cald. Paradoxal, nu? O inghetata care... incalzeste! Unde? La Delicii...

Anul acesta, daca va gasi un botanist care sa-l ajute, Adrian Balaci va scoate cate o inghetata noua, saptamanal, in acord cu perioada de inflorescenta a plantelor. Despre sine crede ca e un om care face ce-i place. Prefera inghetata de vanilie, dar adora povestea gianduiei, inghetata tipic italiana, facuta pe baza de pulbere de alune de padure, fructe folosite de piemontezi, in timpul unei crize economice, drept inlocuitor pentru boabele de cacao. 'E o poveste de viata, nascuta in nevoie, ca multe alte lucruri bune', imi spune Adrian Balaci, si zambetul sau ma convinge sa-i dau dreptate.

Gelato sau sorbeto?
Adrian Balaci face, la el in atelier, doua tipuri de 'inghetata': gelato si sorbeto. Gelato contine putin unt. Din acest motiv si datorita temperaturii mai ridicate la care este tinuta, crema nu devine solida si este maleabila, in comparatie cu inghetata normala. In plus, gelato este mai dens si nu contine aer. Sorbeto, in schimb, nu contine lapte si este, intr-un fel, varianta de post pentru gelato, putand avea nenumarate arome de fructe sau de ciocolata. Deoarece nu contin conservanti, gelato si sorbetto au o valabilitate de maximum sapte zile.

Inghetata de ceai verde (Matcha Pudra)
Ingrediente: 250 ml lapte, 150 g zahar, un varf de cutit de sare, 500 ml smantana 32%, 10 g ceai verde Matcha, 6 galbenusuri de ou.
Preparare: Incalziti laptele, zaharul si sarea intr-o oala medie. Se pune smantana intr-un castron mai mare, se adauga ceaiul sub forma de pudra si se amesteca. Se pun galbenusurile de ou intr-un castron si se bat. Se toarna amestecul cald peste galbenusurile de ou, putin cate putin, amestecand constant. Se toarna tot amestecul rezultat inapoi in oala si se pune la foc mic, amestecand constant, pana amestecul se ingroasa. Se toarna tot amestecul printr-o sita si se amesteca impreuna cu smantana (care contine deja ceaiul pudra) pana cand crema rezultata este spumoasa si pudra de ceai s-a dizolvat.

Se amesteca tot continutul, tinand vasul pe un pat de gheata, pana ce compozitia se raceste. Puneti la frigider, iar dupa aproximativ o ora scoateti si amestecati. Aceasta operatiune se repeta de aproximativ patru ori. In final se pune la congelator, de unde se scoate si se amesteca o data la 30 de minute, asezandu-l de fiecare data din nou in congelator. Aceasta operatiune se repeta de patru ori.

Citeşte mai multe despre:   culinar,   jurnalul de duminică

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Rezultatele de anul trecut vorbesc despre ceea ce s-ar putea face în continuare, după ce trec efectele pandemiei

Rezultatele de anul trecut vorbesc despre ceea ce s-ar putea face în continuare, după ce trec efectele pandemiei
Galerie Foto Capitala României devenise, la finalul anului trecut, destinația de city-break preferată de europeni. Promovarea evenimentelor și a turismului de business a fost un mare succes al Companiei Municipale Turistica...

Strategia pentru Capitală: promovarea misterelor și a legendelor ascunse 

Strategia pentru Capitală: promovarea misterelor și a legendelor ascunse 
Galerie Foto Până anul trecut, Capitala României nu a fost niciodată o reală destinație de „city-break”, în ciuda tuturor declarațiilor specialiștilor în turism care au încercat să o ridice la acest statut....

Andreea Ibacka şi Mihai Călin, cuplu în serialul Adela de la Antena 1

Andreea Ibacka şi Mihai Călin, cuplu în serialul Adela de la Antena 1
Andreea Ibacka şi Mihai Călin fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cei doi sunt soţ şi soţie, însă au o căsnicie bazată mai...

Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ştefan, vin la Chefi la cuțite

Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ştefan, vin la Chefi la cuțite
Galerie Foto Seria surprizelor continuă luni seara, de la 20.30,  la Chefi la cuțite. La bancul de lucru își vor face apariția Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ștefan. Ștefănel chiar e pasionat de bucătărie și...

Biba Struja, al treilea finalist din sezonul 9 iUmor! Cea de-a treia ediție a fost lider de audiență

Biba Struja, al treilea finalist din sezonul 9 iUmor! Cea de-a treia ediție a fost lider de audiență
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Joaquin Phoenix a devenit tată. Cum se numește copilul

Joaquin Phoenix a devenit tată. Cum se numește copilul
Starul american Joaquin Phoenix a devenit tatăl unui băiețel, pe nume River, în onoarea fratelui său mai mare, care a murit la 23 de ani. Mama copilului este actrița Rooney Mara, transmite EFE. După...

Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență

Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Cadouri romantice într-o cană de cafea? Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe

Cadouri romantice într-o cană de cafea?  Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe
Galerie Foto „Cadourile care nu se uită niciodată au emoție și trăiri”, ne spune Florin Genet, CEO experimenteaza.ro, un site special de cadouri-experiență. Florin a adunat aici peste 500 de experiențe diferite care...

Antena 3, lider de audiență în ziua votului

Antena 3, lider de audiență în ziua votului
Galerie Foto Antena 3 a fost lider absolut în momentul anunţării rezultatelor exit poll-ului pentru alegerile locale. Postul Antena 3 a dominat competiţia nu doar cu televiziunile de ştiri, ci a întrecut şi staţiile...

Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber

Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber
Vara este momentul pentru nunți incredibil de romantice și delicate în natură. Verdeața luxuriantă creează un cadru natural, în care poți țese deja tema dorită și abundența luminii - o dispoziție...

Emisiunea a fost urmărită de peste 1.6 milioane de telespectatori, Cea de-a treia gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de peste 1.6 milioane de telespectatori, Cea de-a treia gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a treia gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de AMI, cu o excelentă transformare în DUA LIPA, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât şi la...

X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card

X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.29-23.04, la Antena 1, a fost lider de audiență pe toate categoriile de public. Astfel, la nivelul întregului public...

Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România

Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România
Te-ai gândit vreodată cum ar arăta diminețile tale fără cafea?  Pe lângă energia pe care o dă o ceașcă de cafea aromată, nimic nu se compară cu mirosul cafelei proaspăt prăjite. Echipa Hotspot...

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze
Căldura casei tale trebuie simțită la propriu, dar mai ales la figurat. Tocmai pentru acest lucru, ai nevoie de oferte create în favoarea ta, de care să beneficiezi pe tot parcursul anului. Pentru a te asigura că...

Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD

Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD
Prima ediție a concursului de pescuit sportiv – Universiada Pescarului – C&R , ce a reunit cadrele  didactice ale Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” și ale Universității POLITEH...
Serviciul de email marketing furnizat de