x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Inghetata si vin?

Inghetata si vin?

15 Oct 2004   •   00:00

CATALIN PADURARU - Vinexpert

E drept ca temperatura de afara nu pare sa ne mai trimita la frigider spre a ne racori cu o inghetata.
Cu toate acestea, inghetata ramane un desert apreciat. Vara, inghetata indeplineste cel mai des doar functia racoritoare. Se mananca pe strada, in picioare sau sprijinit de tulpina copacului din parc. O inghetata buna - chiar si in anotimpul rece - este un desert asezat si poate fi dublat in savoare de un vin potrivit. Compozitia si putinele grade Celsius ale inghetatei pot descuraja o astfel de combinatie. Vinul prost ales va fi receptionat ca lipsit de consistenta, slab, "cazut". De aceea este recomandabil sa gasiti un vin dulce. Aromele de vanilie, ciocolata, caramel si alune din inghetata se potrivesc perfect cu un Muscat vechi, cu un vin de Porto, cu o Tamaioasa de vinoteca. Un Pastoral de Ialoveni se incadreaza in categoria Jerezului sau a vinurilor de Madeira. Chiar si lichiorurile sunt binevenite.

Aceste recomandari sunt indicate pentru conceptul "euroatlantic" al inghetatei.

Mi-a fost dat insa sa pot gusta inghetata indiana la un restaurant cu specific din Bucuresti. Primele cuvinte care se pot spune despre acest produs al bucatariei indiene: "E cu totul si cu totul altceva!".

Un gust dezbracat de arome artificiale, undeva intre alunele noastre de padure si crema de zahar ars, la care am adauga putin sirop de rasinoase.

Pentru ca n-am obtinut nici o indicatie din partea personalului (pregatit bine - pana la vinuri) si pentru ca majoritatea deserturilor asiatice nu seamana cu cele din cofetaria europeana, am facut o mica cercetare in cautarea vinurilor care li s-ar putea asocia.

Literatura de specialitate ne indruma catre Vin de Pays - Côtes de Gascogne ori Rieslingul german. Cum aceste vinuri se gasesc mai greu pe la noi (in timp ce restaurantele cu orientare asiatica sunt din ce in ce mai multe) as recomanda Gewurztraminerul, Busuioaca de Bohotin din Rezerve XX sau Muscatul Spumant de la Bucium.

Se vede ca vinurile podgoriilor noastre pot raspunde pana si celor mai exigente si exotice cereri, alaturarea cu inghetata, fie ea si indiana, nefiind usoara pentru vinurile tuturor producatorilor din lume. In mod normal am putea spune ca vinurile romanesti au un atu.

Sa incercam sa nu pierdem jocul cu o carte buna in mana, ci, jucand-o, sa castigam!
×
Subiecte în articol: gastronomie