x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ingredientele marine, mereu ispititoare

0
Autor: Simona Chiriac 26 Noi 2009 - 00:00
Ingredientele marine, mereu ispititoare
Racii, midiile, melcii şi caracatiţa... Ingrediente considerate până de curând ca fiind exotice, puţin stinghere în peisajul culinar autohton. Cu toate acestea, nu trebuie privită ca o excentricitate includerea lor în volumul "Dictatura gastronomică". Protipendada interbelică era obişnuită să savureze preparate rafinate, gătite cu stil, aşa cum le-am fi întâlnit poate în restaurantele din capitala Franţei.

Precizările pe care le face autorul se adresează însă gurmandului român gata să treacă la treabă pentru a pregăti nu numai reţetele deja consacrate (obişnuindu-se să se gătească racii mai ales fierţi, fripţi, sub formă de pilaf sau scordolea), cât şi altele aduse din spaţiul apusean.

"Din mai până în octombrie cumpăraţi mai mulţi raci, iar de la sfârşitul lui septembrie până în noiembrie cumpăraţi răcoaice. Racii bine pregătiţi sunt o mâncare delicioasă, dar trebuie întrebuinţaţi numai în lunile în care sunt graşi".

SPECTACOL ACVATIC
În afară de racii fierţi cu vin sau în unt, Bacalbaşa ispiteşte cu reţete de raci bordelezi, marinăreşti, Nantua sau umpluţi (sub coaja racilor se îndeasă un amestec bine călit de orez, ceapă, sos de roşii şi condimente, iar apoi se fierb în vin alb). Midiile se pot pregăti coapte, fripte, cu unt sau cu orez, unul dintre ingredientele secrete mai neobişnuite fiind... o picătură de tinctură de iod.

Cât despre reţetele cu melci, acestea sunt fie extrem de simple, precum varianta românească (fierţi în apă cu sare şi daţi la masă cu un amestec de hrean şi oţet, ceea ce nu le ştirbeşte nicidecum din savoare), fie mai complicate, dacă se pregătesc în stil bourguignonne (cochiliile se umplu cu o cremă din unt, pătrunjel şi usturoi) sau parizian (interesant este că se fierb mai întâi în apă cu cenuşă şi apoi într-o soluţie din apă, ceapă, morcovi, cimbru, dafin şi usturoi). În loc de iahnie de fasole, se va pregăti iahnie de... caracatiţă.

În acest caz, carnea de caracatiţă tăiată fâşii se pune să fiarbă într-o oală cu vin, nucşoară, zahăr, stafide mari şi sos de roşii. Iar dacă se umple caracatiţa cu un amestec de orez, este bine să se picure zeamă de lămâie şi vin, apoi să se presare scorţişoară şi nucşoară.

Caracatiţă iahnie
Spală caracatiţa în două ape calde şi pune-o să stea 36 de ore în apă caldă. După aceea, tai-o pieziş în bucăţi: strecoară apa în care a fost muiată, pune untdelemn cât trebuie, 600 ml de vin, sare, piper, nucşoară; zahăr, stafide sultanii, coconari şi sos de tomate. Toate acestea pune-le într-o cratiţă, toarnă sosul până va trece de trei degete deasupra amestecului. Pune capacul şi lasă să fiarbă.

Midii prăjite
Cureţi bine midiile şi le pui pe foc să se deschidă. Cele care nu se deschid trebuie aruncate, căci sunt moarte. Pe celelalte, le scoţi din scoici şi le prăjeşti în untul în care ai pus sare, piper, o ceapă, un căţel de usturoi, pătrunjel tocat şi pesmet pisat. Amestecă mereu până ce e gata.

Midii cu orez
Deschizi midiile la căldură, cum am mai spus. Păstrezi apa vărsată de midii. Pui la foc două linguri de untdelemn şi rumeneşti două cepe în felii, un căţel de usturoi tocat, 50 g de slănină grasă tocată şi trei tomate fără pieliţă şi seminţe. Apoi pui midiile. Le salţi pe foc să se rumenească. În apa midiilor, care a fost păstrată şi completată cu altă apă, pui 250 g de orez. Pui în acest orez: sare, şofran şi ardei roşu. Când dai la masă, presară pe orez brânză rasă.

Caracatiţă cu orez
Moaie caracatiţa 36 ore în apă caldă şi coase-o peste tot cu aţă subţire, lăsând un loc pentru băgat umplutură. Apoi ia ceapă prăjită, sare, piper, o lingură de bulion de pătlăgele roşii, untdelemn, zeama unei jumătăţi de lămâie şi vârfurile de la picioarele caracatiţei până unde se va putea coase.Taie-le toate mărunt şi amestecă-le în orez. Unii pun şi stafide şi coconari. Amestecă bine această compoziţie, umple caracatiţa, coase-o şi aşaz-o într-o cratiţă, toarnă vin, zeamă de-a caracatiţei, untdelemn, sare, piper, nucşoare, scorţişoară şi pune-o să fiarbă în clocote. Caracatiţa se poate găti şi marinată. În acest caz, se coace în hârtie şi se dă la masă cu sos de lămâie, sare şi piper.

"Obiceiul joacă în bucătărie un rol covârşitor, oamenii mănâncă cu plăcere lucrurile cu care s-au obişnuit şi refuză lucruri cu mult mai gustoase, dacă sunt prea noi. Acesta este un adevăr vechi ca lumea."
Constantin Bacalbaşa

Citeşte mai multe despre:   bucate cercate

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Sacrificiul – Alegerea, lider de audienţă la oraşe şi în toată ţara

Sacrificiul – Alegerea, lider de audienţă la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Dezvăluirile uluitoare şi momentele încărcate de tensiune din cel mai nou episod al serialului Sacrificiul – Alegerea, difuzat aseară la Antena 1, i-au ţinut pe telespectatori cu sufletul la gură. Proiectul...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Miercuri seara, Chefi la cuţite a câștigat din nou lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media,...

Este vremea pentru o curatenie generala a obiectelor de papetarie de la birou? Iata ce trebuie sa faci!

Este vremea pentru o curatenie generala a obiectelor de papetarie de la birou? Iata ce trebuie sa faci!
Galerie Foto Mai ales atunci cand spatiul de lucru de la birou nu este organizat in mod ideal, curateniile periodice sunt perfecte pentru mentinerea unei eficiente ridicate a echipei! Chiar si atunci cand fiecare obiect de papetarie...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Marți seara Chefi la cuţite a câștigat lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public. Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public. Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuţite a câștigat lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public şi a înregistrat cele mai ...

Rezultatele de anul trecut vorbesc despre ceea ce s-ar putea face în continuare, după ce trec efectele pandemiei

Rezultatele de anul trecut vorbesc despre ceea ce s-ar putea face în continuare, după ce trec efectele pandemiei
Galerie Foto Capitala României devenise, la finalul anului trecut, destinația de city-break preferată de europeni. Promovarea evenimentelor și a turismului de business a fost un mare succes al Companiei Municipale Turistica...

Strategia pentru Capitală: promovarea misterelor și a legendelor ascunse 

Strategia pentru Capitală: promovarea misterelor și a legendelor ascunse 
Galerie Foto Până anul trecut, Capitala României nu a fost niciodată o reală destinație de „city-break”, în ciuda tuturor declarațiilor specialiștilor în turism care au încercat să o ridice la acest statut....

Andreea Ibacka şi Mihai Călin, cuplu în serialul Adela de la Antena 1

Andreea Ibacka şi Mihai Călin, cuplu în serialul Adela de la Antena 1
Andreea Ibacka şi Mihai Călin fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cei doi sunt soţ şi soţie, însă au o căsnicie bazată mai...

Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ştefan, vin la Chefi la cuțite

Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ştefan, vin la Chefi la cuțite
Galerie Foto Seria surprizelor continuă luni seara, de la 20.30,  la Chefi la cuțite. La bancul de lucru își vor face apariția Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ștefan. Ștefănel chiar e pasionat de bucătărie și...

Biba Struja, al treilea finalist din sezonul 9 iUmor! Cea de-a treia ediție a fost lider de audiență

Biba Struja, al treilea finalist din sezonul 9 iUmor! Cea de-a treia ediție a fost lider de audiență
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Joaquin Phoenix a devenit tată. Cum se numește copilul

Joaquin Phoenix a devenit tată. Cum se numește copilul
Starul american Joaquin Phoenix a devenit tatăl unui băiețel, pe nume River, în onoarea fratelui său mai mare, care a murit la 23 de ani. Mama copilului este actrița Rooney Mara, transmite EFE. După...

Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență

Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Cadouri romantice într-o cană de cafea? Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe

Cadouri romantice într-o cană de cafea?  Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe
Galerie Foto „Cadourile care nu se uită niciodată au emoție și trăiri”, ne spune Florin Genet, CEO experimenteaza.ro, un site special de cadouri-experiență. Florin a adunat aici peste 500 de experiențe diferite care...

Antena 3, lider de audiență în ziua votului

Antena 3, lider de audiență în ziua votului
Galerie Foto Antena 3 a fost lider absolut în momentul anunţării rezultatelor exit poll-ului pentru alegerile locale. Postul Antena 3 a dominat competiţia nu doar cu televiziunile de ştiri, ci a întrecut şi staţiile...

Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber

Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber
Vara este momentul pentru nunți incredibil de romantice și delicate în natură. Verdeața luxuriantă creează un cadru natural, în care poți țese deja tema dorită și abundența luminii - o dispoziție...
Serviciul de email marketing furnizat de