x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ingredientele marine, mereu ispititoare

0
Autor: Simona Chiriac 26 Noi 2009 - 00:00
Ingredientele marine, mereu ispititoare
Racii, midiile, melcii şi caracatiţa... Ingrediente considerate până de curând ca fiind exotice, puţin stinghere în peisajul culinar autohton. Cu toate acestea, nu trebuie privită ca o excentricitate includerea lor în volumul "Dictatura gastronomică". Protipendada interbelică era obişnuită să savureze preparate rafinate, gătite cu stil, aşa cum le-am fi întâlnit poate în restaurantele din capitala Franţei.

Precizările pe care le face autorul se adresează însă gurmandului român gata să treacă la treabă pentru a pregăti nu numai reţetele deja consacrate (obişnuindu-se să se gătească racii mai ales fierţi, fripţi, sub formă de pilaf sau scordolea), cât şi altele aduse din spaţiul apusean.

"Din mai până în octombrie cumpăraţi mai mulţi raci, iar de la sfârşitul lui septembrie până în noiembrie cumpăraţi răcoaice. Racii bine pregătiţi sunt o mâncare delicioasă, dar trebuie întrebuinţaţi numai în lunile în care sunt graşi".

SPECTACOL ACVATIC
În afară de racii fierţi cu vin sau în unt, Bacalbaşa ispiteşte cu reţete de raci bordelezi, marinăreşti, Nantua sau umpluţi (sub coaja racilor se îndeasă un amestec bine călit de orez, ceapă, sos de roşii şi condimente, iar apoi se fierb în vin alb). Midiile se pot pregăti coapte, fripte, cu unt sau cu orez, unul dintre ingredientele secrete mai neobişnuite fiind... o picătură de tinctură de iod.

Cât despre reţetele cu melci, acestea sunt fie extrem de simple, precum varianta românească (fierţi în apă cu sare şi daţi la masă cu un amestec de hrean şi oţet, ceea ce nu le ştirbeşte nicidecum din savoare), fie mai complicate, dacă se pregătesc în stil bourguignonne (cochiliile se umplu cu o cremă din unt, pătrunjel şi usturoi) sau parizian (interesant este că se fierb mai întâi în apă cu cenuşă şi apoi într-o soluţie din apă, ceapă, morcovi, cimbru, dafin şi usturoi). În loc de iahnie de fasole, se va pregăti iahnie de... caracatiţă.

În acest caz, carnea de caracatiţă tăiată fâşii se pune să fiarbă într-o oală cu vin, nucşoară, zahăr, stafide mari şi sos de roşii. Iar dacă se umple caracatiţa cu un amestec de orez, este bine să se picure zeamă de lămâie şi vin, apoi să se presare scorţişoară şi nucşoară.

Caracatiţă iahnie
Spală caracatiţa în două ape calde şi pune-o să stea 36 de ore în apă caldă. După aceea, tai-o pieziş în bucăţi: strecoară apa în care a fost muiată, pune untdelemn cât trebuie, 600 ml de vin, sare, piper, nucşoară; zahăr, stafide sultanii, coconari şi sos de tomate. Toate acestea pune-le într-o cratiţă, toarnă sosul până va trece de trei degete deasupra amestecului. Pune capacul şi lasă să fiarbă.

Midii prăjite
Cureţi bine midiile şi le pui pe foc să se deschidă. Cele care nu se deschid trebuie aruncate, căci sunt moarte. Pe celelalte, le scoţi din scoici şi le prăjeşti în untul în care ai pus sare, piper, o ceapă, un căţel de usturoi, pătrunjel tocat şi pesmet pisat. Amestecă mereu până ce e gata.

Midii cu orez
Deschizi midiile la căldură, cum am mai spus. Păstrezi apa vărsată de midii. Pui la foc două linguri de untdelemn şi rumeneşti două cepe în felii, un căţel de usturoi tocat, 50 g de slănină grasă tocată şi trei tomate fără pieliţă şi seminţe. Apoi pui midiile. Le salţi pe foc să se rumenească. În apa midiilor, care a fost păstrată şi completată cu altă apă, pui 250 g de orez. Pui în acest orez: sare, şofran şi ardei roşu. Când dai la masă, presară pe orez brânză rasă.

Caracatiţă cu orez
Moaie caracatiţa 36 ore în apă caldă şi coase-o peste tot cu aţă subţire, lăsând un loc pentru băgat umplutură. Apoi ia ceapă prăjită, sare, piper, o lingură de bulion de pătlăgele roşii, untdelemn, zeama unei jumătăţi de lămâie şi vârfurile de la picioarele caracatiţei până unde se va putea coase.Taie-le toate mărunt şi amestecă-le în orez. Unii pun şi stafide şi coconari. Amestecă bine această compoziţie, umple caracatiţa, coase-o şi aşaz-o într-o cratiţă, toarnă vin, zeamă de-a caracatiţei, untdelemn, sare, piper, nucşoare, scorţişoară şi pune-o să fiarbă în clocote. Caracatiţa se poate găti şi marinată. În acest caz, se coace în hârtie şi se dă la masă cu sos de lămâie, sare şi piper.

"Obiceiul joacă în bucătărie un rol covârşitor, oamenii mănâncă cu plăcere lucrurile cu care s-au obişnuit şi refuză lucruri cu mult mai gustoase, dacă sunt prea noi. Acesta este un adevăr vechi ca lumea."
Constantin Bacalbaşa

Citeşte mai multe despre:   bucate cercate

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Beneficiile unei agenții de marketing digital

Beneficiile unei agenții de marketing digital
Galerie Foto Dacă produsele sau serviciile afacerii tale au nevoie de promovare online, lasă-te pe mâna specialiștilor în marketingul digital. Magnetif te ajută să atingi obiectivele dorite prin strategii bazate pe date...

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”
Galerie Foto Vlad Gherman se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, Vlad îl va interpreta pe Călin, un personaj cu totul nou...

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix
Galerie Foto Turismul balnear a reintrat într-o oarecare normalitate, în unele zone, unde există piscine exterioare, mai ales cu apă termală. La Băile Felix, unde și până acum se mergea la ștrand și la Aqua Park în toate...

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi
Galerie Foto Culorile toamnei le oferă un spectacol grandios celor care aleg un sejur de relaxare în Transilvania. De la Oradea sau la Băile Felix se pot face excursii la Peștera Urșilor, la Salina Turda sau în Munții...

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici
Delcon, brandul belgian de mâncare super premium pentru câini și pisici, recunoscut și respectat pentru calitatea garantată, este disponibil și în Romania, online (www.peticutzu.ro), în magazine specializate și...

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a şasea gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda cu o excelentă transformare în Madonna, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât...

Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto A fost momentul puștilor minune pe scena X Factor, seara trecută, la Antena 1, când Denis Costea și Alexandra Sîrghi și-au adjudecat câte un loc direct în Bootcamp-ul celui de-al nouălea sezon. Cea de-a şasea...

Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva! „M-am speriat când am văzut machiajul!”

Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva!  „M-am speriat când am văzut machiajul!”
Galerie Foto Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” au apelat din nou la peruci, chelii şi barbă falsă, lentile de contact...

Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară, într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1

Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară,  într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1
Galerie Foto Pentru a-ți împlini visul de a urca pe scena X Factor nu e nevoie doar de talent muzical, ci și de puterea de a depăși momente dificile, așa cum o dovedesc, în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, doi...

Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!

Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!
Galerie Foto Prietenul adevarat la nevoie se cunoaste. Deseori, poti avea nevoie de o vorba buna, uneori – de un mic ajutor casnic, iar alteori – de un imprumut rapid. O vorba buna nu costa nimic, in timp ce participarea la o...

Îi dai copilului telefonul mobil la școală? Iată care sunt efectele!

Îi dai copilului telefonul mobil la școală? Iată care sunt efectele!
Întrebarea dacă să îi dai sau nu copilului telefonul mobil la școală a stârnit multă vreme dezbateri aprinse, cu argumentație solidă pro și contra. Însă evoluția societății, nu doar la nivel mondial, ci...

De ce ar trebui să ai cel puțin un hanorac negru în garderobă?

De ce ar trebui să ai cel puțin un hanorac negru în garderobă?
Nu poţi spune că ai o garderobă completă dacă nu ai cel puţin un hanorac negru. Ţi se pare logic? Pe bună dreptate, această piesă este una cu personalitate, te ajută să fii casual, sport, rebel,...

Florin Ristei și Carmen Grebenișan, împreună la Chefi la Cuțite Emisiunea a fost din nou lider de audiență

Florin Ristei și Carmen Grebenișan, împreună la Chefi la Cuțite  Emisiunea a fost din nou lider de audiență
Galerie Foto După ce s-au tachinat săptămâni întregi în Asia Express, Florin Ristei și Carmen Grebenișan fac echipă în bucătăria Chefi la cuțite. Miercuri seară, de la 20.30, la Antena 1, cei doi vin chitiți să...

Cine a inventat aparatele de tip slot și cum au evoluat ele în cei peste 130 de ani de existență

Cine a inventat aparatele de tip slot și cum au evoluat ele în cei peste 130 de ani de existență
Jocurile de tip slot machine sunt dintre cele mai populare la cazinouri, iar istoria lor începe în urmă cu mai bine de 130 de ani.   Primul aparat de sloturi clasic a fost inventat de americanul Charles...
Serviciul de email marketing furnizat de