x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Inlocuitori pentru carne

0
Autor: Tudor Cires Alina Ramona Anghel 14 Feb 2007 - 00:00
Inlocuitori pentru carne
CAIET DE RETETE / bucate de post
O data ce intram in post simtim in aer miros de… primavara. Brusc, ne trezim intr-o zi cu dorul de muguri si de frunza verde. Iesim ametiti din case, ca ursul dupa hibernat, si incepem a cauta leurda, urzici, spanac si ceapa incoltita. Postul crestin nu doar lasa sec de carne, dar ne intoarce spre filosofia unei alimentatii chemate sa restabileasca echilibrul dintre trup si spirit. A manca vegetarian pare usor, insa si aici exista o serie de riscuri. Primul ar fi acela ca ne inselam asupra continutului mancarurilor gata preparate. Gasim uneori lapte in ciocolata neagra, albus in raviolli sau confundam grasimea vegetala cu cea animala si savuram dulciuri in care s-a pus gelatina. Ca sa nu ne abatem de la reguli, cel mai simplu ar fi sa ne gatim noi produsele de post.

Reguli si solutii

Trei mese, spun dieteticienii (cereale - paine, orez, porumb, musli; leguminoase - soia, tofu, mazare; oleaginoase - nuci, alune), ne pot asigura necesarul zilnic de proteine. Putem sa folosim si cateva trucuri care sa faca mai suportabila tranzitia de la carne la vegetale. Drojdia de bere, sub forma de pudra sarata sau indulcita, poate inlocui branza; germenii de grau pot intra in compozitia supelor sau a produselor de patiserie; diferite seminte bogate in acizi grasi pot fi adaugate in supe, salate, sosuri; nemaivorbind de verdeturile pe care le putem cultiva si pe balcon. Laptele animal si smantana pot fi inlocuite cu lapte de soia sau cu lapte de orez, iar untul cu margarina. Revenind la atuurile bucatariei verzi, doua ne atrag atentia: beneficiul pentru sanatate si valoarea morala a acestei alimentatii care l-a caracterizat pe omul preistoric, dar si pe unii vegetarieni celebri, precum Pitagora, Leonardo da Vinci sau Einstein…

TURTITE DE CARTOFI

800 de grame de cartofi se dau pe razatoare, se scurg, se presara sare (dupa gust), apoi se amesteca bine cu 6 catei de usturoi pisati, un varf de cutit de piper alb macinat si 80 g faina. Din aceasta compozitie se modeleaza intre maini turtite, care se prajesc in ulei incins, intorcandu-le cu o paleta pe o parte si pe alta. Dupa ce s-au scos din tigaie, turtitele se asaza pe o hartie absorbanta, pentru a-si scurge uleiul. Se aduc la masa calde, alaturi de salata verde cu ceapa si otet sau din spanac si zeama de lamaie ori cu felii de rosii proaspete, stropite cu ulei de masline si presarate cu busuioc proaspat tocat.

CONOPIDA CU USTUROI

Se alege o conopida mai mare, de culoare alba si care sa nu fie vatamata. Se curata de frunze si se desface in buchetele. Pentru a se curata mai bine, se poate lasa intr-un vas cu apa rece timp de o jumatate de ora. In continuare, se fierb buchetelele de conopida intr-un vas cu apa clocotita in care s-a adaugat si sare. In timpul acesta se curata si se spala doua cepe, apoi se calesc intr-o tigaie cu ulei incins pana cand capata o frumoasa culoare aurie. Se pune bulionul, aproximativ doua lingurite, si se adauga putin din apa in care a fiert conopida. Cand a inceput sa dea in clocot, se pun buchetelele de conopida, trei catei de usturoi taiati in felioare, sarea si piperul dupa gust. Se amesteca foarte bine si se lasa sa dea cateva clocote. La sfarsit se adauga patrunjel.

MANCARE DE VARZA LA CUPTOR

Se ia o varza de marime potrivita, se desface in foi, se spala fiecare frunza, apoi frunzele se pun una peste alta si se presara cu sare. Se lasa asa o ora sau doua, dupa care se trec prin jetul de apa rece sa-si scuture sarea si se taie fideluta (foarte, foarte subtire). Se iau doi ardei grasi si doi gogosari, se spala, se curata de cotoare si seminte, dupa care se taie foarte subtiri. Se toaca marunt doua cepe potrivite. Se curata de pielita sase rosii, se dau deoparte semintele, iar pulpa se toaca marunt. Se incinge uleiul intr-o cratita ceva mai mare, dupa care se da focul la mic si se calesc in acest ulei ardeii, gogosarii si ceapa, doar cat sa se inmoaie. Se adauga rosiile si imediat varza. Se toarna deasupra un pahar cu suc de rosii, se presara cimbru, dafin, marar verde tocat, frunze de telina tocate si frunze de telina intregi, se completeaza cu apa (cu grija insa, pentru ca si varza isi lasa zeama, deci sa mai ramana loc pana la buza cratitei!), se acopera cu un capac si se face focul mare pana da in clocot. Cand incepe sa fiarba, cratita se da la cuptor, la foc potrivit, adaugandu-se apa de cate ori mai este nevoie. Cand consideram ca varza a fiert, se lasa in continuare in cuptor, la foc mic, pana scade zeama suficient.

PIURE DE STEVIE

Folosim aproximativ 150 de foi de stevie (10-15 legaturi), o lingura de faina, doua linguri de ulei, sare si piper dupa gust. Stevia se spala si se curata de nervura din mijloc (care este atoasa), dupa care se pune la fiert in apa calda, cu sare. Se strecoara si se toaca marunt, se adauga o lingura de faina, putin din zeama in care au fiert si uleiul, apoi se asaza din nou pe foc, se potriveste gustul de sare si piper si se lasa pana se ingroasa ca un piure. Pentru o prezentare mai interesanta, puteti face cateva clatite de post, din faina, apa si sare, pe care sa le umpleti cu piure de stevie si sa le decorati cu feliute de ardei copti sau de gogosari murati.

PILAF DE DOVLECEI

Se spala si se lasa in apa o cana de orez 10-20 de minute sa se umfle, dupa care se scurge bine. O ceapa mare si doi ardei grasi (unul verde si unul rosu) se taie julien. Dovleceii se curata de coaja, se taie in felii groase de cinci milimetri, care se presara cu putina sare si se lasa la scurs, dupa care se sterg cu un servet curat. Se pune putin unt (cat o nuca) intr-o cratita, la foc potrivit, si se calesc in el mai intai dovleceii, sa se inmoaie, apoi se adauga ceapa si ardeii grasi. Doua rosii se curata de pielita si de seminte si se taie in cuburi, dupa care se adauga in cratita. Cand legumele s-au inmuiat, se pune orezul, o legatura mica de patrunjel tocat marunt, se amesteca bine cu lingura de lemn, se toarna deasupra trei cani cu apa, se drege de sare si piper. Se lasa pe foc sa dea cateva clocote, sa se lege fiertura, dupa care se pune cratita in cuptorul fierbinte. Se lasa la foc mic pana scade zeama. Se trage cratita afara, se mai invarte cu lingura de lemn sa se verifice daca nu s-a prins, dupa care se mai lasa cateva minute in cuptor, sa se aureasca putin.

IAHNIE DE FASOLE

O jumatate de kilogram de fasole alba, cu bob rotund, se alege, se spala si se pune la inmuiat de cu seara, in apa cu o lingurita de bicarbonat de sodiu. Se schimba apa de cel putin trei ori, iar in ultima apa nu se mai adauga bicarbonat. A doua zi se trece printr-un jet de apa rece, dupa care se pune in oala cu apa rece, la fiert. Se lasa aproximativ 5 minute dupa ce da in clocot, apoi se scurge si se pune din nou la fiert, in apa calda, pregatita din timp pe aragaz, si se lasa sa fiarba in continuare, la foc mare, timp de o ora si jumatate (chiar doua, doua ore si jumatate - dupa soiul fasolei si dupa cat de veche este). Se taie marunt doua cepe, se toaca si doi-trei catei de usturoi, care se pun la calit intr-o cratita, in putin ulei, adaugand deasupra patru rosii curatate de pielite si seminte si tocate marunt. Se pune deasupra verdeata tocata (marar, patrunjel, frunze de telina) si o lingura de busuioc maruntit. Se adauga putin cate putin apa si se lasa sa fiarba pana se face un sos gros. Cand fasolea este fiarta bine, se toarna in strecuratoare, se lasa sa se scurga de apa si se adauga peste sos. Se mai pune o frunza de dafin, putin suc de rosii sau bulion indoit cu apa (daca nu s-a facut suficient sos in cratita), se mai adauga apa (daca este nevoie - eventual din cea in care a fiert fasolea), se drege de gust cu sare si piper, dupa care se da la cuptor, la foc mic, sa scada.
Citeşte mai multe despre:   sare,   lasa,   curata,   fiert,   cratita,   adauga

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   

Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   
    Cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1 îi va pune pe toţi cei 11 concurenţi ai transforming show-ului într-o ipostază foarte dificilă. Având...

Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului

Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului
Galerie Foto Prima întâlnirea a Burlacului cu cele 25 de pretendente va avea loc astăzi, de la 20.30, la Antena 1, într-o locație de vis și nu este lipsită de emoții....

Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta

Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta
Galerie Foto Totul în jurul nostru ne trimite semnale, pe care noi le recepționăm într-un anumit fel. De fapt, nu putem trăi fără a comunica, iar acest lucru nu se referă doar la vorbirea articulată, ci și la limbajul...

Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti

Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti
Mucenicii moldoveneşti sau sfinţişori, așa cum mai sunt denumiți în anumite zone ale țării, sunt preparatele care nu lipsesc de pe masă de Sfinții 40 de Mucenici, din 9 martie. Iată cea mai simplă...

Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele

Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele
Galerie Foto Castelul Peleș înseamnă și parcul din jurul clădirilor istorice. Tezaurul natural al domeniului Peleș este aproape la fel de important precum cel construit. Peisagiști renumiți au contribuit la frumusețea...

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nnivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Chefi la cuțite – lider de audiență. Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale

Chefi la cuțite – lider de audiență.  Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale
Galerie Foto Marți seara Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de...

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1
Galerie Foto Personaje istorice și contemporane îi vor ține pe cei trei jurați iUmor în alertă pe tot parcursul sezonului zece, iar miercuri, de la ora 20.30, la Antena 1, își face apariția însuși fostul președinte al...

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă
Meseria de make-up artist presupune, înainte de toate, pasiune și dedicare. Nu toți pasionații de machiaj, look și tehnici de înfrumusețare pot face o carieră din asta, dar dacă eștii perseverent și îți...

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener
Relațiile de lungă durată și căsniciile au nevoie de atenție, o bună gestionare a conflictelor și, de multe ori, compromisuri. Deoarece este foarte greu, spre imposibil, să ai aceleași sentimente ca cele din pr...

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite s-a clasat pe primul loc în topul audiențelor la nivelul publicului comercial. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de 9.7 puncte de rating și 29.2 co...

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?
Galerie Foto Lumea fascinantă a parfumurilor este plină de varietate! Dacă te adâncești în subiect măcar puțin, vei observa imediat că tehnicile de realizare a parfumurilor, formele și compozițiile lor sunt...

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial
Galerie Foto Sezonul 9 Chefi la cuțite a debutat în forță duminică seara la Antena 1. Conform Kantar Media, show-ul a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o...

Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1

Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena...
Serviciul de email marketing furnizat de