x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Inlocuitori pentru carne

Inlocuitori pentru carne

de Tudor Cires    |    Alina Ramona Anghel    |    14 Feb 2007   •   00:00
Inlocuitori pentru carne
CAIET DE RETETE / bucate de post
O data ce intram in post simtim in aer miros de… primavara. Brusc, ne trezim intr-o zi cu dorul de muguri si de frunza verde. Iesim ametiti din case, ca ursul dupa hibernat, si incepem a cauta leurda, urzici, spanac si ceapa incoltita. Postul crestin nu doar lasa sec de carne, dar ne intoarce spre filosofia unei alimentatii chemate sa restabileasca echilibrul dintre trup si spirit. A manca vegetarian pare usor, insa si aici exista o serie de riscuri. Primul ar fi acela ca ne inselam asupra continutului mancarurilor gata preparate. Gasim uneori lapte in ciocolata neagra, albus in raviolli sau confundam grasimea vegetala cu cea animala si savuram dulciuri in care s-a pus gelatina. Ca sa nu ne abatem de la reguli, cel mai simplu ar fi sa ne gatim noi produsele de post.

Reguli si solutii

Trei mese, spun dieteticienii (cereale - paine, orez, porumb, musli; leguminoase - soia, tofu, mazare; oleaginoase - nuci, alune), ne pot asigura necesarul zilnic de proteine. Putem sa folosim si cateva trucuri care sa faca mai suportabila tranzitia de la carne la vegetale. Drojdia de bere, sub forma de pudra sarata sau indulcita, poate inlocui branza; germenii de grau pot intra in compozitia supelor sau a produselor de patiserie; diferite seminte bogate in acizi grasi pot fi adaugate in supe, salate, sosuri; nemaivorbind de verdeturile pe care le putem cultiva si pe balcon. Laptele animal si smantana pot fi inlocuite cu lapte de soia sau cu lapte de orez, iar untul cu margarina. Revenind la atuurile bucatariei verzi, doua ne atrag atentia: beneficiul pentru sanatate si valoarea morala a acestei alimentatii care l-a caracterizat pe omul preistoric, dar si pe unii vegetarieni celebri, precum Pitagora, Leonardo da Vinci sau Einstein…

TURTITE DE CARTOFI

800 de grame de cartofi se dau pe razatoare, se scurg, se presara sare (dupa gust), apoi se amesteca bine cu 6 catei de usturoi pisati, un varf de cutit de piper alb macinat si 80 g faina. Din aceasta compozitie se modeleaza intre maini turtite, care se prajesc in ulei incins, intorcandu-le cu o paleta pe o parte si pe alta. Dupa ce s-au scos din tigaie, turtitele se asaza pe o hartie absorbanta, pentru a-si scurge uleiul. Se aduc la masa calde, alaturi de salata verde cu ceapa si otet sau din spanac si zeama de lamaie ori cu felii de rosii proaspete, stropite cu ulei de masline si presarate cu busuioc proaspat tocat.

CONOPIDA CU USTUROI

Se alege o conopida mai mare, de culoare alba si care sa nu fie vatamata. Se curata de frunze si se desface in buchetele. Pentru a se curata mai bine, se poate lasa intr-un vas cu apa rece timp de o jumatate de ora. In continuare, se fierb buchetelele de conopida intr-un vas cu apa clocotita in care s-a adaugat si sare. In timpul acesta se curata si se spala doua cepe, apoi se calesc intr-o tigaie cu ulei incins pana cand capata o frumoasa culoare aurie. Se pune bulionul, aproximativ doua lingurite, si se adauga putin din apa in care a fiert conopida. Cand a inceput sa dea in clocot, se pun buchetelele de conopida, trei catei de usturoi taiati in felioare, sarea si piperul dupa gust. Se amesteca foarte bine si se lasa sa dea cateva clocote. La sfarsit se adauga patrunjel.

MANCARE DE VARZA LA CUPTOR

Se ia o varza de marime potrivita, se desface in foi, se spala fiecare frunza, apoi frunzele se pun una peste alta si se presara cu sare. Se lasa asa o ora sau doua, dupa care se trec prin jetul de apa rece sa-si scuture sarea si se taie fideluta (foarte, foarte subtire). Se iau doi ardei grasi si doi gogosari, se spala, se curata de cotoare si seminte, dupa care se taie foarte subtiri. Se toaca marunt doua cepe potrivite. Se curata de pielita sase rosii, se dau deoparte semintele, iar pulpa se toaca marunt. Se incinge uleiul intr-o cratita ceva mai mare, dupa care se da focul la mic si se calesc in acest ulei ardeii, gogosarii si ceapa, doar cat sa se inmoaie. Se adauga rosiile si imediat varza. Se toarna deasupra un pahar cu suc de rosii, se presara cimbru, dafin, marar verde tocat, frunze de telina tocate si frunze de telina intregi, se completeaza cu apa (cu grija insa, pentru ca si varza isi lasa zeama, deci sa mai ramana loc pana la buza cratitei!), se acopera cu un capac si se face focul mare pana da in clocot. Cand incepe sa fiarba, cratita se da la cuptor, la foc potrivit, adaugandu-se apa de cate ori mai este nevoie. Cand consideram ca varza a fiert, se lasa in continuare in cuptor, la foc mic, pana scade zeama suficient.

PIURE DE STEVIE

Folosim aproximativ 150 de foi de stevie (10-15 legaturi), o lingura de faina, doua linguri de ulei, sare si piper dupa gust. Stevia se spala si se curata de nervura din mijloc (care este atoasa), dupa care se pune la fiert in apa calda, cu sare. Se strecoara si se toaca marunt, se adauga o lingura de faina, putin din zeama in care au fiert si uleiul, apoi se asaza din nou pe foc, se potriveste gustul de sare si piper si se lasa pana se ingroasa ca un piure. Pentru o prezentare mai interesanta, puteti face cateva clatite de post, din faina, apa si sare, pe care sa le umpleti cu piure de stevie si sa le decorati cu feliute de ardei copti sau de gogosari murati.

PILAF DE DOVLECEI

Se spala si se lasa in apa o cana de orez 10-20 de minute sa se umfle, dupa care se scurge bine. O ceapa mare si doi ardei grasi (unul verde si unul rosu) se taie julien. Dovleceii se curata de coaja, se taie in felii groase de cinci milimetri, care se presara cu putina sare si se lasa la scurs, dupa care se sterg cu un servet curat. Se pune putin unt (cat o nuca) intr-o cratita, la foc potrivit, si se calesc in el mai intai dovleceii, sa se inmoaie, apoi se adauga ceapa si ardeii grasi. Doua rosii se curata de pielita si de seminte si se taie in cuburi, dupa care se adauga in cratita. Cand legumele s-au inmuiat, se pune orezul, o legatura mica de patrunjel tocat marunt, se amesteca bine cu lingura de lemn, se toarna deasupra trei cani cu apa, se drege de sare si piper. Se lasa pe foc sa dea cateva clocote, sa se lege fiertura, dupa care se pune cratita in cuptorul fierbinte. Se lasa la foc mic pana scade zeama. Se trage cratita afara, se mai invarte cu lingura de lemn sa se verifice daca nu s-a prins, dupa care se mai lasa cateva minute in cuptor, sa se aureasca putin.

IAHNIE DE FASOLE

O jumatate de kilogram de fasole alba, cu bob rotund, se alege, se spala si se pune la inmuiat de cu seara, in apa cu o lingurita de bicarbonat de sodiu. Se schimba apa de cel putin trei ori, iar in ultima apa nu se mai adauga bicarbonat. A doua zi se trece printr-un jet de apa rece, dupa care se pune in oala cu apa rece, la fiert. Se lasa aproximativ 5 minute dupa ce da in clocot, apoi se scurge si se pune din nou la fiert, in apa calda, pregatita din timp pe aragaz, si se lasa sa fiarba in continuare, la foc mare, timp de o ora si jumatate (chiar doua, doua ore si jumatate - dupa soiul fasolei si dupa cat de veche este). Se taie marunt doua cepe, se toaca si doi-trei catei de usturoi, care se pun la calit intr-o cratita, in putin ulei, adaugand deasupra patru rosii curatate de pielite si seminte si tocate marunt. Se pune deasupra verdeata tocata (marar, patrunjel, frunze de telina) si o lingura de busuioc maruntit. Se adauga putin cate putin apa si se lasa sa fiarba pana se face un sos gros. Cand fasolea este fiarta bine, se toarna in strecuratoare, se lasa sa se scurga de apa si se adauga peste sos. Se mai pune o frunza de dafin, putin suc de rosii sau bulion indoit cu apa (daca nu s-a facut suficient sos in cratita), se mai adauga apa (daca este nevoie - eventual din cea in care a fiert fasolea), se drege de gust cu sare si piper, dupa care se da la cuptor, la foc mic, sa scada.

×
Subiecte în articol: sare lasa curata fiert cratita adauga