x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Inlocuitori pentru carne

0
Autor: Tudor Cires Alina Ramona Anghel 14 Feb 2007 - 00:00
Inlocuitori pentru carne
CAIET DE RETETE / bucate de post
O data ce intram in post simtim in aer miros de… primavara. Brusc, ne trezim intr-o zi cu dorul de muguri si de frunza verde. Iesim ametiti din case, ca ursul dupa hibernat, si incepem a cauta leurda, urzici, spanac si ceapa incoltita. Postul crestin nu doar lasa sec de carne, dar ne intoarce spre filosofia unei alimentatii chemate sa restabileasca echilibrul dintre trup si spirit. A manca vegetarian pare usor, insa si aici exista o serie de riscuri. Primul ar fi acela ca ne inselam asupra continutului mancarurilor gata preparate. Gasim uneori lapte in ciocolata neagra, albus in raviolli sau confundam grasimea vegetala cu cea animala si savuram dulciuri in care s-a pus gelatina. Ca sa nu ne abatem de la reguli, cel mai simplu ar fi sa ne gatim noi produsele de post.

Reguli si solutii

Trei mese, spun dieteticienii (cereale - paine, orez, porumb, musli; leguminoase - soia, tofu, mazare; oleaginoase - nuci, alune), ne pot asigura necesarul zilnic de proteine. Putem sa folosim si cateva trucuri care sa faca mai suportabila tranzitia de la carne la vegetale. Drojdia de bere, sub forma de pudra sarata sau indulcita, poate inlocui branza; germenii de grau pot intra in compozitia supelor sau a produselor de patiserie; diferite seminte bogate in acizi grasi pot fi adaugate in supe, salate, sosuri; nemaivorbind de verdeturile pe care le putem cultiva si pe balcon. Laptele animal si smantana pot fi inlocuite cu lapte de soia sau cu lapte de orez, iar untul cu margarina. Revenind la atuurile bucatariei verzi, doua ne atrag atentia: beneficiul pentru sanatate si valoarea morala a acestei alimentatii care l-a caracterizat pe omul preistoric, dar si pe unii vegetarieni celebri, precum Pitagora, Leonardo da Vinci sau Einstein…

TURTITE DE CARTOFI

800 de grame de cartofi se dau pe razatoare, se scurg, se presara sare (dupa gust), apoi se amesteca bine cu 6 catei de usturoi pisati, un varf de cutit de piper alb macinat si 80 g faina. Din aceasta compozitie se modeleaza intre maini turtite, care se prajesc in ulei incins, intorcandu-le cu o paleta pe o parte si pe alta. Dupa ce s-au scos din tigaie, turtitele se asaza pe o hartie absorbanta, pentru a-si scurge uleiul. Se aduc la masa calde, alaturi de salata verde cu ceapa si otet sau din spanac si zeama de lamaie ori cu felii de rosii proaspete, stropite cu ulei de masline si presarate cu busuioc proaspat tocat.

CONOPIDA CU USTUROI

Se alege o conopida mai mare, de culoare alba si care sa nu fie vatamata. Se curata de frunze si se desface in buchetele. Pentru a se curata mai bine, se poate lasa intr-un vas cu apa rece timp de o jumatate de ora. In continuare, se fierb buchetelele de conopida intr-un vas cu apa clocotita in care s-a adaugat si sare. In timpul acesta se curata si se spala doua cepe, apoi se calesc intr-o tigaie cu ulei incins pana cand capata o frumoasa culoare aurie. Se pune bulionul, aproximativ doua lingurite, si se adauga putin din apa in care a fiert conopida. Cand a inceput sa dea in clocot, se pun buchetelele de conopida, trei catei de usturoi taiati in felioare, sarea si piperul dupa gust. Se amesteca foarte bine si se lasa sa dea cateva clocote. La sfarsit se adauga patrunjel.

MANCARE DE VARZA LA CUPTOR

Se ia o varza de marime potrivita, se desface in foi, se spala fiecare frunza, apoi frunzele se pun una peste alta si se presara cu sare. Se lasa asa o ora sau doua, dupa care se trec prin jetul de apa rece sa-si scuture sarea si se taie fideluta (foarte, foarte subtire). Se iau doi ardei grasi si doi gogosari, se spala, se curata de cotoare si seminte, dupa care se taie foarte subtiri. Se toaca marunt doua cepe potrivite. Se curata de pielita sase rosii, se dau deoparte semintele, iar pulpa se toaca marunt. Se incinge uleiul intr-o cratita ceva mai mare, dupa care se da focul la mic si se calesc in acest ulei ardeii, gogosarii si ceapa, doar cat sa se inmoaie. Se adauga rosiile si imediat varza. Se toarna deasupra un pahar cu suc de rosii, se presara cimbru, dafin, marar verde tocat, frunze de telina tocate si frunze de telina intregi, se completeaza cu apa (cu grija insa, pentru ca si varza isi lasa zeama, deci sa mai ramana loc pana la buza cratitei!), se acopera cu un capac si se face focul mare pana da in clocot. Cand incepe sa fiarba, cratita se da la cuptor, la foc potrivit, adaugandu-se apa de cate ori mai este nevoie. Cand consideram ca varza a fiert, se lasa in continuare in cuptor, la foc mic, pana scade zeama suficient.

PIURE DE STEVIE

Folosim aproximativ 150 de foi de stevie (10-15 legaturi), o lingura de faina, doua linguri de ulei, sare si piper dupa gust. Stevia se spala si se curata de nervura din mijloc (care este atoasa), dupa care se pune la fiert in apa calda, cu sare. Se strecoara si se toaca marunt, se adauga o lingura de faina, putin din zeama in care au fiert si uleiul, apoi se asaza din nou pe foc, se potriveste gustul de sare si piper si se lasa pana se ingroasa ca un piure. Pentru o prezentare mai interesanta, puteti face cateva clatite de post, din faina, apa si sare, pe care sa le umpleti cu piure de stevie si sa le decorati cu feliute de ardei copti sau de gogosari murati.

PILAF DE DOVLECEI

Se spala si se lasa in apa o cana de orez 10-20 de minute sa se umfle, dupa care se scurge bine. O ceapa mare si doi ardei grasi (unul verde si unul rosu) se taie julien. Dovleceii se curata de coaja, se taie in felii groase de cinci milimetri, care se presara cu putina sare si se lasa la scurs, dupa care se sterg cu un servet curat. Se pune putin unt (cat o nuca) intr-o cratita, la foc potrivit, si se calesc in el mai intai dovleceii, sa se inmoaie, apoi se adauga ceapa si ardeii grasi. Doua rosii se curata de pielita si de seminte si se taie in cuburi, dupa care se adauga in cratita. Cand legumele s-au inmuiat, se pune orezul, o legatura mica de patrunjel tocat marunt, se amesteca bine cu lingura de lemn, se toarna deasupra trei cani cu apa, se drege de sare si piper. Se lasa pe foc sa dea cateva clocote, sa se lege fiertura, dupa care se pune cratita in cuptorul fierbinte. Se lasa la foc mic pana scade zeama. Se trage cratita afara, se mai invarte cu lingura de lemn sa se verifice daca nu s-a prins, dupa care se mai lasa cateva minute in cuptor, sa se aureasca putin.

IAHNIE DE FASOLE

O jumatate de kilogram de fasole alba, cu bob rotund, se alege, se spala si se pune la inmuiat de cu seara, in apa cu o lingurita de bicarbonat de sodiu. Se schimba apa de cel putin trei ori, iar in ultima apa nu se mai adauga bicarbonat. A doua zi se trece printr-un jet de apa rece, dupa care se pune in oala cu apa rece, la fiert. Se lasa aproximativ 5 minute dupa ce da in clocot, apoi se scurge si se pune din nou la fiert, in apa calda, pregatita din timp pe aragaz, si se lasa sa fiarba in continuare, la foc mare, timp de o ora si jumatate (chiar doua, doua ore si jumatate - dupa soiul fasolei si dupa cat de veche este). Se taie marunt doua cepe, se toaca si doi-trei catei de usturoi, care se pun la calit intr-o cratita, in putin ulei, adaugand deasupra patru rosii curatate de pielite si seminte si tocate marunt. Se pune deasupra verdeata tocata (marar, patrunjel, frunze de telina) si o lingura de busuioc maruntit. Se adauga putin cate putin apa si se lasa sa fiarba pana se face un sos gros. Cand fasolea este fiarta bine, se toarna in strecuratoare, se lasa sa se scurga de apa si se adauga peste sos. Se mai pune o frunza de dafin, putin suc de rosii sau bulion indoit cu apa (daca nu s-a facut suficient sos in cratita), se mai adauga apa (daca este nevoie - eventual din cea in care a fiert fasolea), se drege de gust cu sare si piper, dupa care se da la cuptor, la foc mic, sa scada.
Citeşte mai multe despre:   sare,   lasa,   curata,   fiert,   cratita,   adauga

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe

Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe
În pofida restricțiilor impuse de la 1 august, prin intrarea Greciei pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic, conediile românilor în această țară continuă în mod normal. Mii se români optează...

România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021

România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021
Galerie Foto Litoralul românesc și cel bulgăresc au fost luate cu asalt, în acest sezon estival, de românii care s-au ferit de restricții. Agențiile care au pariat pe această tendință au avut foarte mult de câștigat....

Paula Chirilă şi Romică Ţociu, coprezentatori Splash! Vedete la apă

Paula Chirilă şi Romică Ţociu, coprezentatori Splash! Vedete la apă
Galerie Foto Paula Chirilă şi Romică Ţociu li se alătură, din postura de coprezentatori, lui Răzvan Fodor, Ramonei Olaru şi Annei Lesko în cadrul celui mai nou sezon “Splash! Vedete la apă”, show ce va avea premiera...

Atlantykron, insula iubitorilor de SF din România

Atlantykron, insula iubitorilor de SF din România
De 32 de ani, o insulă din Dobrogea devine, pe timp de vară, locul de întâlnire al iubitorilor de Science-Fiction, timp de aproape o lună, în fiecare an. Cei care au fost fani ai literaturii SF și înainte de...

Rolul aranjamentelor florale la un eveniment

Rolul aranjamentelor florale la un eveniment
 Florilor au cu siguranță puterea să facă oamenii fericiți, să transmită o stare bună și să aducă buna dispoziție în cadrul încăperii unde se află. Din punct de vedere vizual este impresionant cum po...

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu au început filmările pentru quiz show-ul Prețul cel bun

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu au început filmările  pentru quiz show-ul Prețul cel bun
Galerie Foto Au început filmările pentru Prețul cel bun, quiz show-ul prezentat de Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu, pe care telespectatorii îl vor putea vedea, din toamnă, la Antena 1.  Prețul cel bun (The Price...

Doliu în lumea muzicii. A murit basistul formației ZZ Top

Doliu în lumea muzicii. A murit basistul formației ZZ Top
Basistul formației blues-rock ZZ Top, Dusty Hill, a murit la Houston, Texas. Acesta avea 77 de ani și era membru al trupei din 1970, scrie AFP. ''Suntem foarte triști de vestea decesului, în timpul somnului,...

Șapte lucruri de aplicat pentru o vară fără probleme de sănătate

Șapte lucruri de aplicat pentru o vară fără probleme de sănătate
Sezonul estival este unul dintre cele mai așteptate momente ale anului, fiind perioada în care ne bucurăm de temperaturi crescute, soare, excursii la plajă și zile mai lungi, pline de activități. Cu toate...

Avionului prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost donat

Avionului prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost donat
Primul și singurul avion de pasageri construit în România, ROMBAC 1-11, și folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu, a fost donat miercuri, 28 iulie, Muzeului Național al Aviației...

Insula Iubirii se pregătește să întâmpine noi cupluri în cel de-al șaselea sezon, la Antena 1

Insula Iubirii se pregătește să întâmpine noi cupluri în cel de-al șaselea sezon, la Antena 1
Insula Iubirii, paradisul în care concurenţii pot afla cu adevărat cine sunt, se pregătește să întâmpine noi cupluri curajoase și dornice să trăiască experiența vieții lor! ...

Soluții rapide pentru curățarea podelelor din casă

Soluții rapide pentru curățarea podelelor din casă
Podelele din casă, indiferent de tipul și materialele din care sunt realizate, sunt cele care se murdăresc repede și trebuie curățate des. Partea bună este că nu toate podelele din casă trebuie întreținute cu...

Paris Hilton este însărcinată și așteaptă primul ei copil și logodnicul ei, Carter Reum

Paris Hilton este însărcinată și așteaptă primul ei copil și logodnicul ei, Carter Reum
Paris Hilton este însărcinată și așteaptă primul ei copil și logodnicul ei, Carter Reum. Hilton spunea la un podcast că a apelat la tratamentul de fertilizare in vitro. Informația despre sarcina...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de caniculă în Grecia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de caniculă în Grecia
Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru Grecia, unde au fost emise un Cod roșu de caniculă pentru intervalul 27 iulie - 3 august 2021 și o avertizare de incendii. Potrivit...

Amenajarea curții cu piscina: 4 sfaturi practice

Amenajarea curții cu piscina: 4 sfaturi practice
  Vara este anotimpul perfect pentru relaxare la piscină, iar dacă ai deja o grădină atunci tot ce mai ai de făcut este să îți amenajezi spațiul după bunul plac. O curte cu piscină îți oferă o...

Care sunt avantajele unui gazon artificial?

Care sunt avantajele unui gazon artificial?
Vrei o peluză perfectă la tine în curte dar nu ai timpul și nici răbdarea necesară să te ocupi de îngrijirea ei? Nu trebuie să îți faci probleme. Există alternative și pentru astfel de situații, gazonul...
Serviciul de email marketing furnizat de