Eat Art inseamna, literar, "a manca arta". Cel care a avut aceasta viziune s-a nascut in Romania.
Cand, in 1960, Daniel Spoerri realizeaza primul tablou unde hrana si accesoriile ei devin obiecte de contemplatie intelectuala, asistam la nasterea curentului Eat Art. Artistul lipeste ("prinde in capcana") resturi alimentare, deseuri, vesela de la dejun direct pe tablia mesei si apoi le expune pe perete. CELEBRITATEA. Acest procedeu realist l-a facut celebru pe Spoerri, mai ales ca, in 1963 si 1968, artistul a deschis propriile restaurante la Paris si Dusseldorf. Farfurii murdare, servetele, scrumiere prea pline, pahare sparte, cesti de cafea innegrite sunt o natura moarta in care fiecare element furnizeaza detalii despre dejun (ce s-a mancat/ baut/ fumat/ discutat, ce muzica s-a ascultat si cat timp a durat masa). Spoerri spune ca, atunci cand termina de mancat, omul isi lasa amprenta fiintei pe masa: obiceiurile, varsta, rangul, cultura, starea fizica si psihologica⦠OMUL. Putina lume stie ca Daniel Spoerri s-a nascut in 1930, la Galati. Numele, dupa tata, e Daniel Isaak Feinstein. Poet, balerin si director de teatru, artistul se confesa, in 2002, revistei clujene Balkon: "Am inceput sa merg la scoala in Romania si chiar am purtat camasa neagra a Hitlerjugends; se intampla pe vremea lui Antonescu. Abia mai tarziu au observat ca am un nume evreiesc. Tata era evreu renegat: conducea o misiune pentru indrumarea evreilor pe calea credintei crestine. Cand si-au dat seama de aceasta groaznica stare a lucrurilor, m-au dat afara repede si a trebuit sa ma transfer la o scoala evreiasca. Ajuns acolo, placa s-a schimbat: «asta nu e evreu adevarat - se spunea in jur»⦠Au fost nevoiti sa ma accepte, dar parca eram transparent, ma ignorau. Atunci, am inceput si eu sa ignor scoala, ca nu stiu nici un cuvintel in limba romana, nimic nu mi s-a pastrat in memorieâ¦".Citește pe Antena3.ro