x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Inteligenta trece prin stomac

Inteligenta trece prin stomac

18 Ian 2005   •   00:00

SANATATE/FRUMUSETE

VANDA IONITOIU

VITAMINA B1
Click pentru a mari imaginea
Este cunoscuta sub numele de "vitamina performantelor intelectuale". Intareste sistemul nervos si creste randamentul intelectual. Se gaseste in grau si in mazare.

VITAMINA B6
Click pentru a mari imaginea
Stimuleaza functiile mentale si ajuta foarte mult la producerea transmitatorilor nervosi. Profitati de ea mancand alimente cum ar fi orezul, nuca, ficatul sau cartoful.

VITAMINA B12
Click pentru a mari imaginea
Sporeste capacitatea de invatare si creste disponibilitatea asimilarii de noi cunostinte. In cantitati deficitare duce la boli mintale. O regasiti in scoici si galbenusuri.
VITAMINA C
Click pentru a mari imaginea
Creste coeficientul de inteligenta si intareste memoria si atentia. Abuzati cat puteti de beneficiile citricelor, de orice fel, iar organismul dumneavoastra va fi multumit.
Va mai aduceti aminte de perioada copilariei, cand parintii ne indemnau sa mancam cat mai mult creier? Mai tarziu am descoperit ca nu-si raceau gura degeaba, pentru ca cercetatorii au descoperit ca, intr-adevar, mancarea influenteaza modalitatea de gandire. Pe scurt: "Spune-mi ce mananci ca sa-ti spun cum gandesti".

IMPORTANTA ECHILIBRULUI. O gandire sanatoasa este influentata de un organism sanatos si de o buna oxigenare a creierului. Nu va sfiiti sa consumati soia, cereale si uleiuri, pentru ca nu se stie niciodata de unde sare iepurele… pardon IQ-ul! De multe ori suntem iritati ca nu reusim sa atingem performanta intelectuala scontata, dar uitam sa luam in calcul noaptea petrecuta la o bere cu prietenii sau pachetul de tigari fumat in asteptarea persoanei iubite. Evitati stresul, evitati excesul de mancare si nici n-o sa va dati seama cand ati terminat lucrarea de serviciu pe care trebuia sa o predati abia peste cateva saptamani.

CUM SA MANCAM RATIONAL. Daca orgoliul ne permite, am putea tine seama de cateva sfaturi venite din partea unor specialisti, care nu fac decat sa ne mai "descuie" nitel mintea. Adoptati o dieta care sa ajute nu doar la oxigenarea creierului, ci si la stimularea gandirii creative. Asa ca treceti pe oua, spanac, citrice, menta si pepene galben. Iar daca aveti o fantezie debordanta, puteti incerca o combinatie intre cele mai inedite ingrediente, satisfacandu-va in acest fel si gusturile ceva mai exotice. Si nu va mirati daca descoperiti calitati chiar si la alimentele banale, pe care le-ati ignorat pana acum. Luati ca exemplu ceapa: va oxigeneaza creierul mai bine decat orice alt aliment si este chiar indicat sa consumati zilnic cate o salata de ceapa cu ghimbir. Dar faceti mai intai o incercare, sa vedeti daca stomacul tolereaza o cantitate mai mare din acest aliment.

Daca aveti un examen sau se apropie un dead-line, apelati cu incredere la un remediu deosebit: ceaiul de chimen. Preparati-l din cateva lingurite de seminte zdrobite, care se oparesc cu o cana de apa clocotita.

CURA DE SANATATE. Vi se pare ca sunteti usor irascibil si nimic nu va convine? Este lipsa de vitamine din organism. Daca nu le dati importanta, va veti trezi la un moment dat ca nu mai stiti ce ati facut cu actele, nu vedeti masina care are prioritate in fata dumneavoastra sau strigati la toata lumea fara motiv.

Nu faceti rabat de la nici o vitamina daca va este la indemana. Dar nici nu abuzati de ele, pentru ca nu degeaba se spune ca "ce-i prea mult strica". Preferati intotdeauna o plimbare in aer liber decat o seara intr-un bar unde tai fumul cu cutitul. Iar daca aveti nevoie de un adevarat miracol, aveti noroc, exista unul: Ginko biloba. Este un stimulentul intelectual perfect si face minuni cu simptomele premature ale bolii Alzheimer.
×