x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Irenne işi arată muşchii!

Irenne işi arată muşchii!

04 Iul 2007   •   00:00

Una dintre prietenele mele a avut in vizită o doamnă, franţuzoaică get-beget, pe care a cunoscut-o cănd a fost intr-o excursie in Sudul Franţei. Relaţia dintre ele s-a consolidat cu timpul şi au devenit prietene. Delia a invitat-o vara aceasta, aşa… ca intre pensionare, pe Irenne care a venit pentru o lună, cu găndul să viziteze impreună cu Delia tot ce se poate. Au fost plecate un timp, după care prietena mea a organizat o mică petrecere in cinstea franţuzoaicei. Doamna Irenne, cum ne-o prezenta Delia, părea o persoană simpatică, dornică de cunoştinţe noi, relaţii şi chiar prietenii. După o scurtă discuţie am inţeles că doamna Irenne era pricepută in ale gătitului, dar că nu se prea ostenea pentru că nu avea pentru cine.


Ajutor


Delia a fost de acord, astfel că, la masa oferită cu toată dragostea de prietena mea, doamna Irenne a avut ocazia să-şi arate "muşchii". Delia, pe post de prezentator al bucatelor şi al băuturilor servite, se străduia să ne arate care dintre ele erau preparate de Irenne. Am inceput cu un păhăruţ de vermut diluat cu zeamă de lămăie şi un cub de gheaţă, spre nemulţumirea Ludmilei, cumnata Deliei, care nu suporta băuturile "tămăiate", apoi cu saleuri şi pateuri cu foitaj. S-au pus pe masă porţioare de piftie de crap cu felioare de morcov şi frunze de pătrunjel, in cuiburi de salată verde, grămăjoare artistic montate din icre, felioare de păine prăjită, melci de unt pe vas cu gheaţă, macrou afumat cu zeamă de lămăie, zacuscă de vinete rece şi picantă, numai bună pentru vodca adusă de Ludmila. La zacuscă, Lucia mi-a aruncat o privire mirată pe care am ignorat-o. Am făcut o pauză de o cafea mică, după care Delia m-a rugat s-o ajut la supă. Pe căldura asta ne-am străduit să o prezentăm doar călduţă. Mirosul de ceapă şi nucşoară se răspăndea in cameră gădilănd nările.


Cărcotaşele

Unele cercetau felioarele de păine prăjită şi fideluţele de jambon amestecate cu caşcaval ras, altele sorbeau zeama cercetănd-o de gust. Nici un piuit! Mi-am văzut de castronelul meu, trăgănd totuşi cu coada ochiului, doar nu puteam să scap aşa un prilej!
Am terminat supa şi m-am dus cu Delia la bucătărie să aducem felul doi: un platou cu ardei umpluţi, călduţi doar, cu un castron plin cu smăntănă groasă şi rece. Ludmila şi-a mai pus o vodcă, iar Delia a injunghiat-o cu privirea. Toţi s-au năpustit asupra ardeilor şi a smăntănii. Iar pauză şi rar căte un oftat al Irennei. Vinul alb pus la masă in căni aburite din sticlă, abia scoase din frigider, impreună cu apa minerală la fel de rece, a inceput a relaxa atmosfera. Ludmila a refuzat.

La final, am servit eu şi Delia trei feluri de prăjituri cu fructe şi ingheţate. Mulţumiţi, au trecut la coniac şi cafele. Limbile s-au dezlegat şi dialogul cu Irenne curgea după cum oboseau să dea din măini, ba chiar să şi ţipe la ea de parcă ar fi fost surdă. S-a trecut la aflarea reţetelor, un joc mişelesc, incercănd s-o implice pe Irenne, spre spaima Deliei care imi arunca priviri disperate. Irenne, extrem de fericită, incerca să priceapă ceva din păsăreasca lor şi clipea des, dănd semne de oboseală. Delia o duse in dormitor. Se intoarse, bău un pahar cu vin şi le trănti un "Să vă fie ruşine!" plin de năduf. Ludmila dădu din cap aprobănd, cu ochii pierduţi in Siberia din sticla goală. Petrecerea s-a terminat in mulţumiri convenţionale. La lift, Lucia spune unei persoane pe care n-o puteam vedea: "Pe dracu’! Ele au preparat tot! N-ai văzut cum se indopa franţuzoaica? Sunt convinsă că n-a gătit vreodată!" Â



Supă de ceapă


Ingrediente: 6-8 cepe albe mari, doi litri de apă (sau supă de carne), un pahar de vin alb (300 ml), 3 linguri de unt, caşcaval ras, 6-8 felii de păine, sare, piper, două linguriţe de făină, un praf de nucşoară.Preparare: Cepele tăiate peştişori se călesc in unt şi, cănd e sticloasă, se adaugă făina. Se amestecă, se pune vinul, apa sau supa de carne, sarea, piperul, nucşoara. Se fierbe 30 minute la foc mic, luănd spuma. Păinea se prăjeşte. Supa se pune in boluri, iar deasupra una-două felii de păine prăjită, caşcaval ras şi se dă la cuptor cinci minute. Se poate pune şi intr-un castron mai mare, se adaugă feliile de păine, se presară caşcaval şi jambon tăiat fideluţă şi călit.

×
Subiecte în articol: Delia povestiri din bucătărie irenne