x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Irlanda, tara ierburilor dulci

Irlanda, tara ierburilor dulci

25 Ian 2005   •   00:00

GARGANTUA SI PANTAGRUEL

VIORICA ROMASCU

Irlanda este strabatuta de faima unor orase vechi, cu nume de o frumusete aparte: "Fantana Fianei", "Dealul Zanelor", "Dealul stejarilor frunzosi", "Locul sacru al focului", "Vechile locuri pentru gatitul cerbului". In aceste spatii feerice, oamenii se adunau inca din timpurile stravechi la sarbatori speciale, unde se oficiau sacrificii pentru zei, cu dansuri si ospete copioase. Cele mai multe dintre aceste traditii s-au pastrat pana in ziua de azi si sunt onorate cu veselie si mese bogate. Datorita frumusetii si fertilitatii solului, Irlanda a suferit de-a lungul timpurilor succesive cuceriri si colonizari.

Vikingii au fost atrasi de bogatele asezari ale calugarilor, iar normanzii de abundenta recoltelor. Existenta lichenului "parmelia parlata" ramane un insemn al mediului pur, nepoluat, cu precadere in zona rurala din vestul Irlandei. Aici existenta asa-zisei ierbi dulci, nepoluate, face ca animalele sa pasca o hrana curata si de aceea laptele si carnea acestora, odata consumate, nu pot aduce decat sanatate. In aceasta portiune insulara - al carei model cultural este unic, prin faptul ca si-a pastrat o veche identitate celtica, atat prin legende, cat si prin muzica - haladuiesc inca eroii sai si se mai face auzita una dintre legendele medievale. "Tristan si Isolda", tristii indragostiti, si-au risipit povestea prin miturile popoarelor, legenda desprinzandu-i de evidentele istorice. Insa Tristan a existat cu adevarat si a trait pe la mijlocul secolului al VI-lea, fiind unul dintre cei trei principi mostenitori ai Britaniei. Iar Isolda, marea lui iubire neimplinita pe acest pamant, Isolda cea frumoasa si blonda, a fost fiica regelui Irlandei. Cavalerii curtenitori si dragostea fara speranta se pare ca erau doua dintre temele culturale esentiale abordate in epocile neguroase ale Evului Mediu Timpuriu.

De multe ori in aceste povesti se deplange soarta cea cruda care pune bariere de netrecut - precum invidia si rautatea - intre cei doi indragostiti. De aceea cuplul se construieste pe premise lirice, in spatele carora se ascund gesturi simbolice sau aluzii pe care doar initiatii, indragostitii si confidentii le inteleg. Una din bauturile misterioase ale Evului Mediu, filtrul de dragoste, le confera o perceptie asupra spiritului, ceea mai intai ii apropie si, finalmente, ii distruge pe cei doi indragostiti. Filtrele, bauturi preparate dupa retete speciale, aveau capacitatea de a provoca o dragoste puternica intre doua persoane. Baza acestor bauturi o constituiau substantele afrodiziace, esential fiind praful de cantarina… Dincolo de aceste povesti fascinante Irlanda este remarcabila prin modele sale culturale unice si prin peisajul sau de neatins. Daca in lunile de vara ea este gazda renumita a celui mai reusit campionat de pescuit in apa dulce, in celelalte luni ale anului va puteti bucura in continuare de traditionala ospitalitate irlandeza si, de ce nu, de celebra bere Guinness…

COLCANNON
Click pentru a mari imaginea
  • INGREDIENTE:
  • un cartof mare, un praz , o varza mica, 1/2 ceapa , unt cat o aluna , 1/2 lingura de smantana proaspata

  • PREPARARE: Spalati, curatati si taiati in cubulete prazul, cartoful si ceapa. Tocati mare varza. Puneti totul intr-o cratita cu putina apa (cat sa acopere legumele) si fierbeti pana acestea se inmoaie. Scurgeti restul de apa si zdrobiti-le. Adaugati untul si smantana si amestecati. Puteti servi cu peste sau pui.
  • CAFEA IRLANDEZA
  • INGREDIENTE: un pahar de vin incalzit , cafea , 50 ml crema de whisky irlandeza , un sfert de ceasca , frisca tare, scortisoara

  • PREPARARE:
  • Se pune cafeaua in paharul incalzit. Se adauga crema de whisky si se amesteca bine. Se acopera cu frisca. Se decoreaza cu scortisoara.
    ×