Timp de două zile, în perioada 14-15 februarie, localitatea Prejmer a fost gazda unui carnaval inedit, plin de surprize. Costume, dansuri tradiţionale săseşti, dar şi multe, foarte multe... clătite.
Cu o săptămână înainte de intrarea în Postul Paştelui (potrivit calendarului Bisericii Evanghelice), locuitorii din Prejmer reînvie un vechi obicei săsesc, Faschingul, al cărui scop este anunţarea sosirii primăverii. Organizată de Consiliul Judeţean Braşov, Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Braşov, Primăria comunei Prejmer şi Agenţia de Dezvoltare Durabilă, cea de-a cincea ediţie a Faschingului a fost de fapt o mare petrecere cu dansuri, cântece, carnaval şi bucate. Conform vechii tradiţii, flăcăii costumaţi în bucătărese pregăteau clătite pe plita aşezată într-o căruţă cu coviltir. Porneau să bată apoi satul în lung şi-n lat, împărţind clătite calde, rumenite şi unse cu dulceaţă tuturor celor care le ieşeau în prag, primind în schimb ouă sau făină, ingrediente pe care urmau să le folosească la prepararea gogoşilor, nelipsite de la petrecerile de prin părţile locului.
OBICEIURI
Şi cum tradiţiile nu trebuie uitate, "Caravana Clătitelor" a strâns şi anul acesta un număr mare de inimoşi, costumaţi în fel şi chip. În căruţă, "bucătăresele" (una grasă şi una slabă, aşa cum cerea obiceiul) făceau de zor clătite cu dulceaţă spre deliciul privitorilor. În altă căruţă, un ceaun bolborosind şi câţiva tineri care băteau în tigăi şi oale spre a îndepărta, simbolic, duhurile rele. Şi acesta a fost doar începutul petrecerii... În zona din faţa Cetăţii Prejmer, arome de clătite, pregătite chiar acolo, pe loc. Cu mişcări dibace, bucătarii amatori turnau aluatul în tigăile încinse, îl perpeleau bine pe foc şi, la momentul potrivit, aruncau în sus clătita pe jumătate coaptă. Ochii pofticioşilor urmăreau preţ de o clipă zborul uşor periculos al foii de aluat, pentru ca mai toată asistenţa să răsufle uşurată. Încă o clătită numai bună de mâncat!
ÎNTRECERE CULINARĂ
Alte clătite au fost mai întâi admirate la concursul gastronomic "Clătita-surpriză". Pe mese se aflau platouri şi farfurii pe care erau aşezate clătite de tot felul. De la cele obişnuite (cu umpluturi ingenioase), la punguţe din clătite, fructe înfăşurate în aluat de clătite, dar şi torturi, evident, tot din clătite. În apropierea meselor se înşirau zeci de curioşi care aşteptau cu nerăbdare momentul în care se va da startul la "marea degustare". Dar mai înainte, concursul...
Cei zece participanţi (mulţi dintre ei reprezentând diverse pensiuni din judeţul Braşov, dar şi din alte judeţe învecinate) şi-au prezentat preparatele, iar juriul a gustat, meticulos, sortiment după sortiment. Au fost cinci probe de concurs: cele mai gustoase clătite, cea mai reuşită prezentare a produselor, cea mai originală costumaţie a bucătăresei/bucătarului, cele mai diversificate preparate, proba de măiestrie a bucătarului. La aceasta din urmă, concurenţii au trebuit să dea dovadă de îndemânare şi rapiditate, ei fiind punctaţi după numărul de clătite pe care reuşeau să le prepare în doar cinci minute. Recordul de anul acesta al Faschingului? Şapte clătite mari, pufoase, bine coapte, gata în doar 300 de secunde.
Marele câştigător al acestei ediţii a concursului gastronomic a fost nu o pensiune, ci un... colegiu. Elevii de la Colegiul "Ţara Bârsei" Prejmer au pregătit clătite după reţete vechi săseşti. "Am mers şi am întrebat bătrânii din sat şi ei ne-au dat reţetele. Am pregătit clătite cu mere glasate, tort de clătite cu brânză de vaci, tort de clătite cu nuci şi frişcă, clătite cu legume şi clătite cu mere în aluat.
Reţetele le-am făcut la cantina şcolii", a povestit Denisa Brendea.
Tort de clătite cu nuci şi frişcă
Ingrediente: 3 ouă, o ceaşcă de făină, un pahar de lapte, două linguri de ulei, 250 g nuci măcinate, 200 g zahăr pudră, un plic cu zahăr vanilinat, 200 g frişcă, sare.Preparare: Din 3 ouă, făină, lapte, zahăr vanilinat şi sare se prepară un aluat de consistenţa unei smântâni din care se obţin aproximativ 10 foi de clătite. Se macină nucile şi se amestecă bine cu 100 g zahăr. Se presară amestecul de nucă peste fiecare clătită în parte şi se formează un tort de 10 clătite. Se aşază într-un vas şi se ţin la cuptor 10 minute. Se servesc garnisite cu frişcă sau cu zahăr farin.
Citește pe Antena3.ro
Foto: Simona Chiriac/Jurnalul Naţional