Istoria ciocolatei incepe o data cu descoperirea Americii. Cand Cristofor Columb s-a intors din a patra lui calatorie in Lumea Noua, a adus regelui Ferdinand si reginei Izabela boabe de cacao.
In timpul invaziei in Mexic a lui Hernán Cort...s in 1519, indienii azteci au fost gasiti folosind boabe de cacao in prepararea unei bauturi regesti, numita "chocolatl", adica lichid fierbinte. Tratau aceasta bautura ca fiind "mancarea zeilor". "Chocolatl" era foarte amara, drept pentru care Cort...s si insotitorii lui au emis ideea indulcirii ei cu trestie de zahar. Tot ei au luat aceasta bautura in Spania si au imbunatatit-o, punandu-i scortisoara si vanilie. Noua bautura a fost foarte apreciata, mai ales de aristocratii spanioli. Bautura s-a raspandit repede in Europa. INDUSTRIA. In 1828 au aparut tehnici mecanizate de macinare a boabelor de cacao (presa pentru boabele de cacao), care au dus la scaderea pretului ciocolatei. Datorita acestei prese a fost imbunatatita si bautura din cacao pentru ca prin presare era stoarsa grasimea pe care o contineau boabele de cacao. In secolul XIX au fost doua mari revolutii in istoria ciocolatei: o companie engleza a produs prima ciocolata solida - ciocolata fondanta fina si matasoasa, iar in 1876 elvetianul Daniel Peter a introdus laptele in ciocolata si a creat un produs care si astazi aduce bucurie: ciocolata cu lapte. In America, industria ciocolatei a avut un mare succes si s-a dezvoltat foarte repede. In 1765 a aparut prima fabrica de ciocolata. In prezent, guvernul american ii recunoaste rolul. Ciocolata face parte din ratia soldatilor americani inca din timpul celui de-al doilea razboi mondial si este nelipsita din dieta astronautilor.Citește pe Antena3.ro