BUCATARIA DE ALTA DATA
SIMONA CHIRIAC
|
ANTICHITATE SI EV MEDIU. Si totusi, furculitele au aparut cu mult inainte de Evul Mediu. In Egiptul antic ele aveau forma unor simple cruci din metal si serveau mai mult la prepararea mancarii (taierea bucatilor de carne din oala). Prima furculita adevarata se pare ca a fost inventata de o printesa de origine greaca, sotia dogelui Venetiei, Domenico Silvio. Avea doi dinti, era de dimensiuni reduse, fiind confectionata in intregime din aur. Folosirea ei a starnit un adevarat scandal in epoca, exact ca orice lucru care aduce elemente de noutate.
Cavalerii italieni aveau la indemana o furculita care se putea transforma,
la nevoie, in lingura
|
Citește pe Antena3.ro
COMODITATE. Dar daca stam mai bine sa ne gandim, nici nu aveau nevoie de furculite. Mancarea venea deja taiata, iar invitatii nu aveau altceva de facut decat s-o manance. Mai existau si exceptii care sa intareasca regula. O miniatura din secolul al IX-lea, de origine germana, infatiseaza doi nobili care folosesc cu adevarat furculitele, asa cum le folosim si noi astazi. Trebuie sa recunoastem ca forma lor era mai ciudata, dintii semanand mai mult cu lamele de cutit. In secolul al XVII-lea furculitele devin ceva obisnuit, avand de aceasta data nu mai putin de patru dinti. Si, ca o curiozitate, sa spunem ca, datorita inventivitatii unui fauritor de arme si armuri aveau sa fie construite adevarate mecanisme din fier sau argint pentru uzul nobililor.
RATA SALBATICA FRIPTA
|
"Rata, dupa ce-i grijita, o pui intr-o farfurie; si ferbe otat amestecat cu putina apa si cu o bucatica de coaja de alamiie, si cu frunze de dafin, si cu enibahar, si apoi, clocotita fiind, torni peste rata si o lasi de sede vreo doua zile. Apoi iei rata si o intinzi cu sese randuri de slanina pe pept. Pui rata in frigare si pui otet de cel in care au sezut rata, cat socotesti ca trebuie pentru salce, si pui si o lingura de smantana si tot torni peste rata, pana ce se frige. Dupa ce-i fripta, o pui pe farfurie si torni salcea deasupra si o dai la masa"
200 retete cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodaresti M Kogalniceanu, C. Negruzzi |
CURIOZITATI
|
dEGETAR. Caterina de Medici a fost o adevarata gurmanda. Desi existau in acea vreme furculite, ea nu se jena sa manance cu degetele. Daca sosurile sau carnea erau prea fierbinti, folosea... un degetar.
SCOP. Existau si ignoranti care foloseau furculitele cu un alt scop decat acela consacrat. Ghiciti? Erau perfecte pentru a-si curata dintii. UMOR. Stiti de ce chinezii prefera si astazi sa manance cu betisoarele? Daca ar folosi o furculita, ar termina mancarea mult prea repede. Nu-i asa? |