x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Jamie Oliver, titular la Ministerul Hranei

Jamie Oliver, titular la Ministerul Hranei

de Tudor Cires    |    Simona Lazar    |    11 Oct 2009   •   00:00
Jamie Oliver, titular  la Ministerul Hranei

Dacă după Olimpiada de la Montreal toţi părinţii mapamondului visau ca fetiţa lor să ajungă a doua Nadia, după "fenomenul" Jamie Oliver noua tendinţă ar putea fi: învaţă-ţi copilul să gătească, într-o bună zi va avea propria lui emisiune culinară!

Jamie Oliver crede că hrana sănătoasă este Sfântul Graal al mileniului trei.  Cavalerii medievali îl căutau mereu şi nu îl puteau atinge, Sfântul Potir este astăzi la îndemâna oricăruia dintre noi. Hrana corect pregătită, din ingrediente naturale, îţi întăreşte sănătatea, poate schimba vieţi şi, cu un efect de domino, poate schimba istoria unei familii şi a unui neam.

"Dacă eşti părinte - declara el pentru situl gastronomic gremolata.com - îţi poţi învăţa copiii, până la 16 ani, cum să facă un ragut, sau o tocană, sau o supă, sau o friptură, sau regulile după care să pregătească o mulţime de salate, care să aibă un gust bun. Ăsta este Sfântul Potir! Şi ei îşi vor învăţa la rândul lor copiii."

În ultimii ani, prin mai multe proiecte, programe, emisiuni şi cărţi a militat pentru hrana sănătoasă şi schimbarea mentalităţilor legate de alimentaţie. Dintre toate, programul cel mai complex s-a dovedit a fi înfiinţarea unui nou... minister. Ministerul Hranei.

 

Toată lumea poate să gătească!
Jamie pleacă de fiecare dată în demersurile lui misionare - pentru că acest tânăr chef britanic are un zel misionar similar cu cel al călugărilor care au pornit să creştineze sălbaticii din pădurile virgine ale Amazoniei, de exemplu - de la idei care altcuiva i s-ar părea imposibile. E convins că o femeie care nu a fiert în viaţa ei o oală cu apă poate, după câteva ore petrecute alături de el, să hrănească o sută de oameni cu somon la cuptor, pregătindu-l în aşa fel încât să fie şi gustos.

Sigur, un somon la cuptor nu e o reţetă complicată şi nici o sută de oameni nu sunt cinci mii, ca în parabola biblică. Dar este un început. E convins că un copil poate să discearnă ce este bun să mănânce şi că un adolescent poate deprinde uşor tainele meseriei de bucătar, pregătindu-se să devină un chef cel puţin la fel de bun ca şi el. Astea sunt temele pe care le "rulează" în emisiunile şi cărţile lui.

După mai mult de 10 ani de experienţă în televiziune şi gastronomie - timp în care a schimbat reţetarul cantinelor şcolare britanice şi obiceiurile alimentare ale mamelor - Jamie Oliver şi-a câştigat meritat postul de titular la Ministerul Hranei. Un minister imaginar, care reprezintă însă problemele reale ale cetăţeanului - britanic şi nu numai - care vrea să arate că alimentaţia sănătoasă este la fel de importantă ca şi drumurile sau fluctuaţiile la bursă.

Într-o lume în care obezitatea este în creştere şi, prin urmare, speranţa de viaţă scade, un Minister al Hranei ar fi necesar şi în politica reală, iar Jamie Oliver ar putea aspira chiar la rangul de ministru mondial.

"Toată lumea poate să gătească!" a fost strigătul de luptă al uneia dintre seriile sale recente (emisiuni, plus carte, plus proiecte sociale), care se numeşte chiar aşa: Ministerul Hranei (Ministry of Food). Propunând reţete "trendy & easy" - moderne şi uşoare - şi, totodată, savuroase şi ieftine, a reuşit să cucerească o "armată" întreagă de oameni care obişnuiau să gătească numai cu semipreparate. A ales de pe harta Marii Britanii localitatea în care vânzările de semipreparate, raportate la numărul de locuitori, înregistrau cel mai mare procent - Rotherham - şi a transformat oameni care nu gătiseră niciodată în viaţa lor o mâncare de la un capăt la celălalt nu doar în nişte bucătari pricepuţi, ci a reuşit să-i atragă la cauza sa şi să-i lase în urma lui, să-i ducă ideile mai departe. Ideea principală a proiectului "Ministry of Food" a fost: "Ia o reţetă şi dă-o mai departe". Comunică ideile, împărtăşeşte-le, însămânţează-le!

La Rotherham, înfiinţarea Centrului "Ministry of Food" s-a dovedit a fi un mare succes. Fidel credinţei sale că "toată lumea poate să gătească", Jamie şi echipa lui susţin cursuri de luni până vineri, iar în timpul week-end-urilor profesorii merg în şcoli şi în centrele comunităţii, unde fac demonstraţii publice, în cadrul sesiunilor "Dă mai departe!". Dă mai departe ce ai învăţat, învaţă-i pe ceilalţi şi nu ţine secrete cele mai bune reţete! Un curs de 10 săptămâni începe cu lecţii despre "cum să fierbi un ou" şi se termină cu o friptură savuroasă, care strânge în jurul ei toată familia, la masa de duminică.

Cursanţii învaţă cele mai simple gesturi din bucătărie: cum se toacă o ceapă, cum se prăjesc legumele, cum se coc prăjiturile. Află totul despre igiena în bucătărie, consumul de sare şi de zahăr, nutriţia corectă, importanţa unui meniu echilibrat, din care să nu lipseasă cele cinci legume şi fructe zilnice, primesc sfaturi despre cum să ducă o viaţă sănătoasă şi, mai ales, cum să inducă asta şi în existenţa celor dragi.

Despre proiectul "Ministry of Food", Camilla Cameron, managerul campaniei lui Jamie Oliver, spunea: "A schimbat vieţile multor oameni nu pentru că acum ştiu să gătească, ci pentru că le-a dat încredere să iasă şi să facă ceva cu vieţile lor".

"Un lucru pe care îl aud la nesfârşit de la cei care au descoperit arta culinară după vârsta de 30 de ani este că ar fi vrut să înceapă mai devreme. Ei bine, acum aceasta este şansa lor", afirmă Jamie Oliver, în introducerea uneia dintre cărţile sale mai vechi, "Să gătim cu Jamie. Cum să devii un bucătar mai bun", publicată în româneşte în 2007 la Editura Curtea Veche.

 

Lecţia de patriotism
Este drept că avântul lui Jamie Oliver de a schimba obiceiurile culinare ale locuitorilor din Rotherham s-a lovit şi de intransigenţa unora dintre politicienii locali ori a simplilor cetăţeni. Unii au avut impresia că tot show-ul lui Jamie nu face decât să arunce o lumină proastă asupra orăşelului, să îl transforme într-un loc rău famat, să arate cu degetul: "Uite, aici sunt britanicii care mănâncă cel mai prost!". "Presa găsise un politician în vârstă, retras, care nici măcar nu mai era la putere. A spus că ilustram oraşul ca fiind unul decăzut. I-am răspuns doar: «Du-te dracului, nu mă interesează!». Mereu găseşti câte un politician căruia nu-i place mirosul de rahat de la propria uşă. Urăsc oamenii ăştia. Îi prefer pe cei cărora le place să ştie care este problema şi să nu se prefacă, să nu spună că totul este în regulă când nu e aşa", declara Jamie Oliver jurnalistului canadian Malcolm Jolley.

 

 

De fapt, nu a fost prima dată când Jamie Oliver a fost acuzat de... lipsă de patriotism. Pentru că a susţinut că britanicii nu prea ştiu să gătească şi că se îndreaptă cu paşi repezi către o deteriorare gravă a sănătăţii - în primul rând datorită obezităţii, dar şi altor boli care au ca pornire aparatul digestiv şi proasta lui "guvernare" -, Jamie Oliver a fost acuzat că nu-şi iubeşte ţara şi că preferă să arunce cu noroi în compatrioţi. Asta nu l-a făcut să îşi schimbe opiniile.

Şi adevărul este că cei mai mulţi dintre englezi îl iubesc, câtă vreme în 2005 i-au acordat titlul "The Most Inspiring Political Figure of 2005" - cea mai inspiratoare figură politică a anului 2005 - pentru reformele pe care le-a provocat cu privire la hrana sănătoasă în şcoli. Şi asta într-o competiţie directă cu primul-ministru în exerciţiu, Tony Blair.

 

Muşchi de porc condimentat, prăjit la foc mic, cu fasole pestriţă şi roşii
Comentariul lui Jamie:

Această mâncare poate fi servită aşa cum e descrisă aici, dar este absolut minunată şi aşezată pe foi de tortilla sau lipii fierbinţi, ca un fel de fajita sau burrito. Boiaua afumată spaniolă se găseşte astăzi peste tot, iar măcelarul poate să cureţe şi să cresteze carnea de porc, astfel încât să economisiţi timp.
INGREDIENTE:
Pentru 8 porţii: 3 kg muşchi de porc cu şorici, curăţat după metoda franţuzească; sare şi piper negru măcinat; 5 linguriţe de boia afumată; zeama de la o lămâie; ulei de măsline; 3 cepe roşii, tăiate felii subţiri; 6-8 ardei iuţi roşii, galbeni şi verzi; 200 g cârnaţi chorizo mici, tăiaţi felii groase; 6 foi de dafin; 2 fire de rozmarin proaspăt, tocat mărunt; 3 conserve x 400 g de roşii, tocate mai mare; 2 mâini de roşii proaspete, bine coapte, tăiate pe jumătate; 4 conserve x 400 g de fasole pestriţă, scurse; 5 căţei de usturoi, curăţaţi şi tocaţi mărunt; o mână de pătrunjel proaspăt, tocat; oţet de vin roşu; smântână pentru servit.
REŢETA:

Încingeţi cuptorul la 240ŢC. Mai întâi crestaţi şoriciul în zig-zag, la distanţe de 1 cm, cu un cuţit ascuţit, încercând să nu-l înfigeţi prea adânc. Amestecaţi puţină sare cu o linguriţă de boia, zeama de lămâie şi puţin ulei de măsline, apoi frecaţi carnea cu acest amestec, inclusiv crestăturile. Puneţi carnea într-o tavă cu pereţii înalţi şi coaceţi-o în cuptorul încins 30 de minute, până când pielea începe să se rumenească.
Scoateţi tava din cuptor şi micşoraţi temperatura la 180ŢC. Scoateţi carnea din tavă şi puneţi-o deoparte, apoi scoateţi cu lingura jumătate din grăsime şi aruncaţi-o. Puneţi tava pe aragaz, adăugaţi ceapa, ardeii iuţi întregi, cârnaţii chorizo, foile de dafin şi rozmarinul, împreună cu boiaua rămasă, şi prăjiţi totul la foc mic până când se înmoaie ceapa. Adăugaţi toate roşiile, fasolea, usturoiul, pătrunjelul şi un pahar de apă, amestecând şi aducând la suprafaţă tot ce s-a lipit pe fundul tăvii. Puneţi carnea deasupra, introduceţi din nou tava în cuptor şi mai lăsaţi-o circa o oră, până când pielea e rumenă şi carnea e moale, fragedă.
Când e gata, scoateţi carnea din tavă şi lăsaţi-o puţin să se odihnească. Gustaţi sosul şi condimentaţi cu sare, piper şi câteva linguriţe de oţet de vin roşu, ca să fie puţin mai aromat. Apoi scoateţi ardeii iuţi şi condimentaţi sosul, adăugând cantitatea dorită de ardei iuţi tocaţi. Servită cu smântână, mâncarea e delicioasă.
• Din volumul "La masă cu Jamie. Carte de bucate", de Jamie Oliver, Editura Curtea Veche, Bucureşti, 2006

 

Jamie Oliver - Confidenţial
În cartea scrisă de Stafford Hildred şi Tim Ewbank (Editura Curtea Veche) cel mai îndrăgit bucătar din Marea Britanie, Jamie Oliver, se destăinuie. Fiul lui Trevor şi al lui Sally Oliver, proprietarii unui han din sătucul Clavering, avea să ajungă vedetă internaţională. Ne-a cucerit prin talentul său culinar, dar şi prin farmecul personal. Şi-a atras un public fidel prin felurile de mâncare rapide şi delicioase. Cartea prezintă câteva momente din ucenicia lui într-ale bucătăriei, episoade din viaţa familiei sale alături de soţia sa, Jools, apoi cum a devenit vedeta emisiunii "The Naked Chef" de la BBC.

"În ciuda etichetei de obraznic-dar-drăguţ şi a unghiurilor neclare ale camerei de luat vederi, în curând a fost evident că Jamie Oliver era pe cale să devină o mare vedetă şi un tânăr cu adevărat foarte bogat", afirmă autorii.
• Carmen Drăgan

 

Găteşte cu Jamie
Începând din 16 octombrie, Jurnalul Naţional vine pe piaţă cu un nou insert dedicat gastronomiei şi artei de a trăi bine: o serie de 20 de cărţi realizate de Jamie Oliver. Timp de 20 de săptămâni, veţi avea parte de 64 de pagini cu reţetele lui Jamie, în cărţi cu coperte cartonate, pe hârtie ce se aseamănă cu aceea folosită în cărţile originale folosite de inspiratul gastronom britanic: puţin rugoasă, texturată, vie la pipăit. Jurnalul Naţional îşi motivează alegerea prin potrivirea perfectă dintre principiile promovate de Jamie Oliver şi conceptul "Mişcării de rezistenţă". Jamie este exponentul luptei împotriva mâncării de proastă calitate. Găteşte simplu, natural, gustos.

Nu are nimic de ascuns, nici un alt bucătar la nivel mondial nu ar fi fost mai potrivit acestei mişcări.

 

"Jamie Oliver este un bucătar tânăr şi inteligent. (...) Dacă luaţi de bune reţetele, lăsând la o parte publicitatea, veţi fi răsplătiţi cu sfaturi preţioase şi cu o mâncare bună"
The Independent

"Este cel mai picant condiment din bucătărie, după ardeiul iute. Pur şi simplu nu ne mai săturăm de Jamie Oliver"
The Evening Star

×