x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Jamie şi mâncarea italiană

Jamie şi mâncarea italiană

de Magda Cristina Ursache    |    11 Feb 2010   •   00:00
Jamie şi mâncarea italiană

Italia a reprezentat pentru Jamie Oliver, încă de la începuturile sale în domeniul gastronomiei, o adevărată fascinaţie. Dacă vă mai aduceţi aminte, chiar din prima serie a "The Naked Chef", Jamie a făcut diverse tipuri de paste manual, a preparat pâine foccacia şi a pus mai multe ierburi italiene peste fripturi şi în salate.

Desigur, fascinaţia lui a avut un punct de plecare: Gennaro. Renumit bucătar italian, Gennaro l-a luat sub aripa sa pe Jamie la restaurantul său din Londra încă dinainte ca acesta să ajungă vedetă şi l-a învăţat tot ce ştia, vrăjit fiind de pasiunea şi de talentul tânărului.

EXPERIENŢE CULINARE
Astăzi, Jamie nu s-a oprit în a-şi pune pasiunea pentru gastronomia italiană doar în reţete, ci a deschis un lanţ de restaurante cu specific italian - "Jamie's Italian" - şi încearcă să aducă mâncarea de acest gen pe mesele cât mai multor oameni.

În 2005, Jamie a plecat într-o călătorie în Italia prin care a încercat să o descopere şi să o cunoască nu numai din punct de vedere gastronomic. A fost o experienţă extraordinară, o călătorie a gustului şi a savorilor italiene, iar Jamie s-a simţit ca acasă. "Italia mi s-a părut atât de fascinantă! Ştiţi în câte feluri puteţi amesteca făină, apă şi ouă ca să faceţi paste? E de-a dreptul incredibil! Sincer vorbind, cred că ar fi trebuit să fiu italian. Adevărul este că atunci când sunt în Italia mă simt italian, dar ştiţi de ce? Fiindcă, la fel ca toţi italienii, îmi iubesc familia la bine şi la rău şi fiindcă am crescut într-un loc în care mâncarea era preţuită. Pasiunea italienilor se reflectă în mâncarea pe care o prepară. Sunt în stare să vorbească la nesfârşit despre locul în care găseşti cea mai bună tocăniţă, cel mai bun ulei de măsline sau cele mai bune fructe de mare."

Jamie a fost impresionat de respectul pe care îl au oamenii pentru mâncare şi de mândria lor de a avea propriul preparat. "Există un specific al fiecărui sat, iar locuitorii săi susţin că metoda utilizată la ei în sat este cea mai bună şi dispreţuiesc metoda folosită în altă localitate. Singurul lucru care le mai trezeşte asemenea emoţii este fotbalul."

 

Spaghete cu anşoa, ardei iute roşu uscat şi pangritata
Ingrediente: 455 g spaghete uscate, de cea mai bună calitate, 6 linguri ulei de măsline extravirgin, doi căţei de usturoi tocaţi mărunt, 16 fileuri de anşoa, sucul de la două lămâi, doi ardei iuţi roşii, uscaţi şi mărunţiţi; pentru pangritata: 8 linguri ulei de măsline extravirgin, un căţel mare de usturoi tocat mărunt, o mână bună de frunze de cimbru proaspăt, 200 g pesmet proaspăt, sare şi piper negru proaspăt măcinat.
Preparare: Mai întâi faceţi pangritata. Puneţi uleiul de măsline într-o tigaie încinsă, cu fundul gros. Adăugaţi usturoiul, cimbrul şi pesmetul; se vor căli şi vor începe să se rumenească. Amestecaţi timp de câteva minute, până când pesmetul devine foarte crocant şi auriu. Asezonaţi cu puţină sare şi piper negru proaspăt măcinat şi puneţi-l să se scurgă pse un şervet de bucătărie. Fierbeţi spaghetele în apă clocotită cu sare până se fac "al dente". În timp ce fierb, puneţi uleiul şi usturoiul într-o tigaie pe care o încingeţi la foc mic. Pe măsură ce usturoiul începe să se înmoaie puneţi şi fileurile de anşoa deasupra. După un minut veţi observa că încep să se topească. Stoarceţi sucul de lămâie şi presăraţi ardeii iuţi. Adăugaţi şi spaghetele bine scurse şi amestecaţi-le ca să se impregneze bine cu sos. Gustaţi! S-ar putea să mai fie nevoie de puţin suc de lămâie sau de sare şi piper. Serviţi imediat, presărând pangritata cu generozitate.

 

Comentariul lui Jamie
Pangritata este un preparat excepţional. Este formată practic din pesmet prăjit sau rumenit în ulei de usturoi. În Italia, pangritata era folosită cândva ca substitut pentru parmezan, pe care unele persoane nu şi-l puteau permite. Ea îi conferă acestui fel de mâncare o excelentă textură crocantă şi, dacă e bine făcută, o savoare deosebită.

×
Subiecte în articol: secretele bucătăriei lui jamie