x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Japonia din Floreasca

0
Autor: Simona Lazar 22 Iul 2012 - 08:27
Japonia din Floreasca
Vezi galeria foto

Jumatate “ulita' patriarhala, jumatate parleaz de sarit in lumea de fite a Dorobantilor, strada pe care se afla Itadaki Sushi, - discretul restaurant japonez din Floreasca -, nu te lasa sa banuiesti ce surprize iti poate oferi si cat de usor vei ajunge la capatul lumii, chiar dupa prima… imbucatura! Hai, dupa a doua, ca nu toate felurile de sushi sunt atat de mititele incat sa le-nfuleci dintr-o data. E de ajuns, insa, un simplu sashimi de somon, ori un sushi nigiri spicy de ton ca sa traversezi continente si oceane – cam tot atat de “mers', catre est sau catre vest – si sa ajungi in arhipelagul nipon. Cu popasuri sensorial-gustative in… Alaska sau in California (excelent e un California tobiko, “tapetat' in icre de peste-zburator)… sau oriunde pe planeta, dupa “toanele' unui sushi-fusion (sa-i spunem asa, generic), care combina traditia japoneza cu cea europeana, intr-o maniera neasteptata. Osaka-maki contine parmezan (regele branzeturilor italiene) cu ton si icre de somon, Itadaki-maki te-mbie cu carne “blanda' de scoici Saint-Jacques, fasii subtiri de anghila (pestele-sarpe) si Philadelphia Cheese s.a.m.d. Anume am omis, din sirul de ingrediente, orezul pregatit in stil japonez, cu bob lipicios si tare, “marinat' in otet de… orez, si-o seama de alte elemente tipic japoneze precum foita de alge, sosul de soia si wasabi, caci e de la sine inteles ca ele se afla acolo unde le e locul… Adica pe platoul de sushi.

Itadaki Sushi e ca o insula de “Soare-Rasare' in Oceanul numit Bucuresti. Bucurestiul culinar. De-aceea nu ma mir sa gasesc la cei care au imaginat aceasta “Japonie din Floreasca' o tipicitate insulara. Nici unul dintre ei – investitori sau bucatari – nu a fost in adevaratul arhipelag nipon, dar contactul cu aceasta cultura insulara, prin gastronomie, i-a contaminat. |n sensul bun. De-aceea atmosfera in restaurantul cu sase locuri la mese si inca patru la bar e diferita de ce cunosti. Nu se face tapaj de decoratii in stil japonez (chiar daca ele exista, etalate discret), ci de gust (esential cat e vorba de bucate!) si de spirit nipon.

Chiar si ideea unui restaurant de zece locuri vine din tara-arhipelag unde multe dintre restaurantele tipice de sushi (Sushi-ya) sunt tot asa, mici, intime. Unele dintre ele sunt elegante, dar simple, discrete restaurant “de cartier'. Aproape la fel ca acesta din Bucuresti. Altele sunt insa de lux, cu preturi care nu sunt pentru orice buzunar, dar si atentia care ti se acorda tie, gurmandul, este deosebita. Itamae-san (maestrul bucatar specializat in sushi) sta dinaintea ta, manuind pestele si orezul pentru a obtine formele si combinatiile pe care le-ai comandat. Merita sa platesti un ban in plus ca sa observi cum se pregateste totul, din ingrediente foarte proaspete si cu o dexteritate, o maiestrie, o inspiratie pe care nu o are decat el, Itamae-san!

Sushi e pentru cunoscatori! “Pour les connaisseurs', cum zice francezul (si stie el de ce). Cu toate ca, in ultima suta de ani – dar mai ales de la Marele Razboi incoace – se observa o globalizare si o “democratizare' a acestui preparat (si-a “fratanilor' sai, maki, nagiri & co.). Avant la letre, bucataria fusion, in care una dintre componente este cea nipona, iar cealalata e de aiurea, a debutat pe coasta Pacificului. De la Nord la Sud - nu neaparat, istoric, in aceasta ordine – prin Alaska, apoi Canada, teritoriile vestice ale SUA (cu un delicios popas californian), Mexicul si latino-America Pacificului. A trecut apoi pe coasta de Est – e superb (din punct de vedere gustativ) desantul japonez in New York! – si de acolo, cu un pas urias peste Atlantic, in Europa. De fapt, Europa a fost cucerita de “armata sushi' din doua directii, dispre Vest, dar si dinspre Rasarit, influentand, cu delicii, gastronomia moscovita si, de acolo, restul estului Batranului Continent.

Aflat la mijloc, intre aceste randuri de “cuceriri' si influente, Bucurestiul nici nu stii cum de-a fost ingenuncheat, din care parte… Un raspuns il afli in trecutul de dinainte de ’89, cand asociatiile nationale de bucatari din Romania si din Japonia au facut un schimb de maestri si de traditii culinare. (De pe-atunci dateaza si restaurantul romanesc din Tokio, “Darie'). Un alt raspuns il afli in prezentul curios sa-ncerce gusturi noi… Si-aici, pe aceasta pozitie, se gasesc cei de la Itadaki. Carora le-arunc si eu o provocare, daca tot vorbiram de fusion si de “contaminari' in spatiul cultural gastronomic: crearea unui sushi (ori maki, ori nagiri s.a.) in care sa introduca, discret, un element gastronomic romanesc.


 



Mai multe titluri din categorie

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nnivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Chefi la cuțite – lider de audiență. Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale

Chefi la cuțite – lider de audiență.  Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale
Galerie Foto Marți seara Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de...

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1
Galerie Foto Personaje istorice și contemporane îi vor ține pe cei trei jurați iUmor în alertă pe tot parcursul sezonului zece, iar miercuri, de la ora 20.30, la Antena 1, își face apariția însuși fostul președinte al...

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă
Meseria de make-up artist presupune, înainte de toate, pasiune și dedicare. Nu toți pasionații de machiaj, look și tehnici de înfrumusețare pot face o carieră din asta, dar dacă eștii perseverent și îți...

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener
Relațiile de lungă durată și căsniciile au nevoie de atenție, o bună gestionare a conflictelor și, de multe ori, compromisuri. Deoarece este foarte greu, spre imposibil, să ai aceleași sentimente ca cele din pr...

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite s-a clasat pe primul loc în topul audiențelor la nivelul publicului comercial. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de 9.7 puncte de rating și 29.2 co...

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?
Galerie Foto Lumea fascinantă a parfumurilor este plină de varietate! Dacă te adâncești în subiect măcar puțin, vei observa imediat că tehnicile de realizare a parfumurilor, formele și compozițiile lor sunt...

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial
Galerie Foto Sezonul 9 Chefi la cuțite a debutat în forță duminică seara la Antena 1. Conform Kantar Media, show-ul a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o...

Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1

Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena...

Burlacul, emoționat înainte de a se întâlni cu cele 25 de fete: ”Nu sunt bărbatul perfect, sunt omul care va încerca din răsputeri să te facă fericită!”

Burlacul, emoționat înainte de a se întâlni cu cele 25 de fete: ”Nu sunt bărbatul perfect, sunt omul care va încerca din răsputeri să te facă fericită!”
Galerie Foto Emoționat și nerăbdător să își întâlnească aleasa, Andi Constantin a ales să împărtășească toate aceste trăiri cu cele 25 de fete pe care le va întâlni vineri, 5 martie, de la 20.30, la Antena 1, în...

Ce conditii trebuie sa indeplineasca un stetoscop bun

Ce conditii trebuie sa indeplineasca un stetoscop bun
Cum sa alegi un stetoscop bun? Alegerea unui stestoscop presupune multa atentie si este nevoie sa tinem cont de anumite aspecte atunci cand vrem sa achizitionam unul potrivit. Asta pentru ca acesta este un element ese...

Ce spun ducii de Sussex în primul interviu după mutarea în California

Ce spun ducii de Sussex în primul interviu după mutarea în California
Primul interviu al ducilor de Sussex după renunțarea la obligațiile care le reveneau în cadrul familiei regale britanice a fost acordat celebrei realizatoare Oprah Winfrey și va fi difuzat integral...

Incident la Hollywood. Câinii răpiți ai cântăreței Lady Gaga au fost găsiți

Incident la Hollywood. Câinii răpiți ai cântăreței Lady Gaga au fost găsiți
După ce doi dintre câinii celebrei cântărețe americane Lady Gaga au fost furați zilele trecute la Los Angeles au fost recuperați de poliție. Diva pop a oferit o recompensă de 500.000 de dolari, scrie...

Despre optimism și avantajele persoanelor optimiste

Despre optimism și avantajele persoanelor optimiste
Studiile făcute de-a lungul timpului au arătat că optimismul influențează durata și calitatea vieții. De exemplu, medicii de la Mount Sinai St. Luke’s Hospital, din Statele Unite, au derulat mai multe studii...
Serviciul de email marketing furnizat de