x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Jucarii gustoase

Jucarii gustoase

de Simona Chiriac    |    31 Mai 2006   •   00:00
Jucarii  gustoase
CAIET DE RETETE
De ce fac oare copiii mofturi la mancare? Stramba din nas atunci cand trebuie sa manance supa sau carnita, nu le place deloc sucul de fructe si nici nu vor sa auda de legume fierte. Sa fie de vina talentul culinar al mamicilor sau poate mancarea devine gustoasa de-abia cu varsta? Cine stie? Cu certitudine insa, copiii trebuie sa manance preparate bogate in vitamine si proteine, ca sa creasca mai repede mari.

Ce am putea face in aceasta situatie? Ganditi-va cat sunt de importante jucariile pentru ei. Le sunt atat de dragi, incat nu ezita sa se culce cu ele in patut sau sa le duca la plimbare in parc. Va dati seama cat de incantati ar fi daca le-ar si putea manca? Iepurasi care topaie si poposesc in gura lor larg deschisa, arici cu tepi gustosi de alune, rosii zambarete, dinozauri mereu pusi pe sotii....

ARICI

  • INGREDIENTE: 250 g biscuiti, 125 g nuci, un pahar cu apa, 5 linguri cu zahar, 3 linguri cu cacao, esenta de vanilie, fulgi de migdale prajite.
  • PREPARARE: Se face mai intai un sirop mai gros din apa, zahar, vanilie si cacao, pe aragaz, la foc mediu. Intre timp se macina foarte bine biscuitii si nucile (in loc de nuci se pot folosi alune prajite si descojite), apoi se pun intr-un castron mai inalt. Se toarna siropul fierbinte si se amesteca, obtinandu-se o pasta groasa. Cu mana uda se modeleaza corpul ariciului (o forma ovala, alungita). Se pudreaza cu cacao si se lasa in frigider ca sa se intareasca. Cand este gata, se infig fulgi de migdale prajite in locul tepilor, afine sau bombonele in locul ochilor. Aricii se servesc pe servetele colorate.

    PORCUSORI

  • INGREDIENTE: 6 oua, doi morcovi, boabe de piper, o salata verde, o jumatate de telina, un ardei gras.
  • PREPARARE: Ouale se fierb tari si se descojesc. Morcovii se fierb si apoi se taie in fasii. Din ei se vor face codita si urechile porcusorului. In loc de picioruse se vor folosi betisoare mai groase de telina. Boabele de piper vor fi ochii. Porcusorii se asaza pe frunze de salata verde, pe un platou. Se orneaza cu rondele de ardei gras rosu.
  • RATUSTE SAU IEPURASI

  • INGREDIENTE: 6 oua, 6 cartofi mai mici, un ardei gras, boabe de piper, un morcov, scobitori, maioneza, masline.
  • PREPARARE: Ouale se fierb pana cand devin tari, apoi se descojesc. Piciorusele se fac din felioare de morcov sau masline. Ciocul ratustei sau urechile iepurasului se fac din felioare de morcov fiert, iar ochisorii, din boabe de piper. Ardeiul gras verde se taie fasii mai mici si se introduce cate o fasie in partile laterale ale oului, in loc de aripioarele ratustei. Un platou se acopera cu maioneza si pe el se asaza ratustele si iepurasii.

    BARCUTE

  • INGREDIENTE: 6 painici ovale, branza de vaci, marar, unt, 3 felii de cascaval, 6 masline negre, sare.
  • PREPARARE: Se amesteca branza de vaci cu unt, marar si sare pana cand devine cremoasa. Cu ea se ung din abundenta painicile taiate in doua pe lungime. Feliile de cascaval se taie in doua, obtinandu-se doua triunghiuri. Cu ajutorul unei scobitori se fixeaza pe painea unsa cu branza, in locul panzelor. In varf se infige cate o maslina neagra. Barcutele se pot servi pe frunze de salata verde.

    EXTRATERESTRU

  • INGREDIENTE: un grepfrut sau un ananas, 3 bete de frigarui, fructe proaspete sau din compot (ananas, capsuni, mere, pere, banane, struguri, caise, piersici, kiwi etc.)
  • PREPARARE: Un grepfrut sau un ananas se decoreaza, dupa preferinta, folosind scobitori, cu ochi (stafide), gura (o feliuta de lamaie sau de mar), nas (o boaba de strugure). Pe cele trei bete de frigarui se infig alternativ cubulete sau feliute de fructe proaspete. Frigaruile se infig in ananas sau grepfrut, imitand antenele extraterestrilor.

    ROSII VESELE

  • INGREDIENTE: 6 rosii, o legatura de patrunjel, salata de vinete, masline, morcov fiert.
  • PREPARARE: Rosiile se despica in partea superioara, dar nu de tot, suficient pentru a obtine un capacel rabatabil. Cu ajutorul unei lingurite se scobeste miezul si se umple rosia cu salata de vinete. Capacelul nu va acoperi in intregime rosia, astfel incat sa dea impresia unei guri larg deschise. In partile laterale se infige cate un buchetel de patrunjel, in loc de par. Doua rondele de masline se asaza in locul ochilor, iar in mijlocul lor, o bucatica de morcov fiert.

    DINOZAURI PUSI PE SOTII

  • INGREDIENTE: 6 painici alungite, un castravete, 6 felii de cascaval, un morcov, masline.
  • PREPARARE: Painicile se taie in doua pe lungime, dar nu de tot. In interior se asaza felia de cascaval. Morcovul se taie betisoare si se asaza peste felia de cascaval. Castravetele se taie felioare si se infige in spatele dinozaurului, intruchipand solzii ososi. Coada se face dintr-un betisor mai lung de morcov. Maslinele se infig cu ajutorul unor scobitori in locul ochilor. Dinozaurii se servesc pe frunze de salata.
  • ×
    Subiecte în articol: ingrediente morcov preparare