x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Jurnal de tabără

Jurnal de tabără

de Mario jr David    |    09 Sep 2010   •   00:00
Jurnal de tabără

E 15 august. Sfânta Maria, deci şi ziua mea, căci părinţii mei au vrut ca numele meu să derive de la numele Fecioarei. O zi perfectă pentru o experienţă nouă. Astăzi plec în tabăra ArtEd, la Sinaia. Pe lângă cursurile de dans, teatru, sport şi pictură, sper să fie un loc perfect şi pentru o experienţă culinară, pentru că am auzit că în tabăra aceasta se mănâncă bine şi sănătos. Ştiu că voi avea de învăţat de la bucătarul hotelului unde vom fi cazaţi.

Întâlnirea la autocar cu copiii de clasele a II-a, a III-a şi a IV-a ale Şcolii Nr. 146 "I.G. Duca", din Bucureşti, a fost foarte plăcută.  


TEMPLUL SPIRITULUI

Drumul a fost plin de ghiduşii, aşa că nici nu ştiu când am ajuns în Câmpina. Obiectivul: Castelul Iulia Hasdeu. Legenda spune că Bogdan Petriceicu Hasdeu a construit pala­tul în memoria fiicei sale între anii 1893 şi 1896, după moartea acesteia, pentru a comunica, prin intermediul spiritismului, cu fiica lui. Am fost impresionat de arhitectura locului, de fotografiile de familie, de mobilier şi obiectele personale. Dar cel mai mult mi-a plăcut biblioteca scriitorului, din care mi-ar fi plăcut să răsfoiesc "Etymologicum Magnum Romaniae", un amplu dicţionar enciclopedic, de unde aş fi putut afla mai multe lucruri despre preparate culinare cu denumiri până la definiţia cuvântului "bărbat", căci după ce a scris patru volume, scriitorul  a fost nevoit să se oprească la acest termen.

Şi iată-ne ajunşi la Hotelul Cristal-Stadion din Sinaia, unde ne-am cazat. Încă din prima zi am fost impresionat de iscusinţa bucătarului, căci fripturica de pui la cuptor cu legume, cartofii natur şi  salata de varză au fost exact pe gustul meu. Ca să nu mai vorbesc de desertul cu clătite umplute cu gem din fructele muntelui.


SENZAŢIE LA ÎNĂLŢIME
16 august. După cursurile de dimineaţă, o binemeritată excursie. Pentru prima oară în viaţă în telegondolă, spre cota 1.400. Senzaţia de la înălţime este extraordinară, iar băutura naturală din lămâie savurată în vârf de munte, de asemenea. Compania e foarte plăcută, pentru că Mădălina şi Iulia m-au acaparat şi nu m-au mai scăpat din ochi. La întoarcerea la hotel am avut parte de o surpriză culinară la desert: plăcinta cu mere, o magie pe care încă nu am făcut-o în bucătăria de acasă, dar pe care cu siguranţă o voi încerca.

17 august. Dimineaţă pornim spre Buşteni, la Mănăstirea Carai­man, unde l-am cunoscut pe pustnicul, călugărul şi preotul Gherontie Puiu. El a construit biserica aceasta pentru că aşa i-a promis Maicii Domnului. După ce am luat anafura, "popa papi" cum îi spun eu, am mers la părinte care de cum m-a văzut mi-a spus: "Mario, tu ai să te faci preot, că eşti tare frumos".  

Cu zâmbetul pe buze m-am întors în tabără. După-amiază: plimbare cu bicicleta. Şi nu singur. Raluca şi Evelina, elevele mamei din clasa a II-a C, mi-au fost de mare ajutor când bicicleta mea s-a împotmolit. În rest, multă veselie, joacă, muzică, dans.
18 august. Este ziua de naştere a Ralucăi, iar părinţii i-au pregătit o petrecere-surpriză. Au venit în tabără cu animatori, baloane, sucuri şi un tort ca-n poveşti. O bună ocazie pentru mine să mai adun o reţetă pentru magiile mele.


ITINERARIU ISTORIC
19 august. Din nou în excursie. De data aceasta un itinerariu istoric, căci dacă suntem pe Valea Prahovei, e musai să mergi la Castelul lui Dracula (aşa cum a intrat în folclorul turistic denumirea Castelului Bran, loc în care se pare că Vlad Ţepeş nu a locuit niciodată). După ce am vizitat ce era de vi­zitat, am făcut un popas în târgul plin de obiecte inscripţionate cu vampiri, care nu m-au impresionat deloc. Pe mine m-au atras brânzeturile şi pastrama ţăranilor. Deşi nu era încă vremea renumitului festival, producătorii au atras privirile  gurmanzilor (aşa ca mine). Următorul popas a fost Cetatea Râşnov, construită în secolele XIII-XIV. Scopul locuitorilor a fost de a se apăra împotriva atacurilor tătarilor. Vinderea îngheţatei şi a sucurilor mi s-a părut total nepotrivită cu peisajul.

20 august. Ziua competiţiilor sportive, dar şi a deliciilor culinare. Ardeii umpluţi şi prăjitura de casă mi-au făcut ziua şi mai plăcută. După-amiază am asistat la festivitatea de premiere a micilor dansatori, actori şi pictori, iar seara, focul de tabără m-a fascinat pe deplin.
5909-130973-untitled3.jpg

PLĂCINTĂ CU MERE
● Ingrediente:
un pachet de unt, un ou, o ceaşcă de iaurt, două ceşti de zahăr, un praf de copt, făină cât cuprinde, 1,5 kg mere, puţin griş, sare, scorţişoară
● Preparare: se face un aluat din unt, ou, zahăr, iaurt, praf de copt, făină. Merele se curăţă de coajă, se dau pe răzătoarea mare, se storc şi se adaugă scorţişoara. Aluatul se împarte în două. Se pune o parte în tava unsă cu unt şi tapetată, se presară puţin griş, peste care se pun merele. Deasupra se pune cea de-a doua foaie. Se introduce în cuptor şi se lasă circa o oră. După ce s-a copt se mai lasă puţin să se răcească, se pudrează cu zahăr pudră cu aromă de vanilie şi se taie în forma dorită.

×
Subiecte în articol: micul magician