Condimentul preferat al americanilor nu este altul decat ketchup-ul. Studiile recente arata ca el poate fi, de asemenea, o unealta puternica in lupta impotriva cancerului si a bolilor de inima.
|
BUN LA TOATE. In prezent, pizza nu e pizza fara ketchup
|
ISTORIE. Din 1711, denumirea oficiala a acestui aliment a devenit ketchup, insa, in Statele Unite ale Americii, sunt recunoscute si alte doua denumiri: catsup sau catchup. Versiunea chinezeasca a sosului este de fapt asemanatoare sosului Worcestershire, este mai diluat si are mai multe ingrediente. El s-a schimbat in timp, astfel incat, la sfarsitul secolului al XIX-lea, a fost cunoscut sub denumirea de soia din rosii - un sos destul de consistent.
In 1727 a fost publicata prima reteta de ketchup. Ea continea sos de rosii, otet, zahar, sare, aroma de usturoi sau de ceapa, piper rosu. Britanicii preparau un ketchup care continea si ciuperci. El era aproape transparent si se deosebea de cel cu care suntem in prezent obisnuiti.
MEDICINA. In 1998 au fost publicate niste informatii care demonstrau faptul ca acest sos contine Lycopene - un antioxidant care se lupta cu radicalii liberi care duc la aparitia cancerului si la imbatranirea prematura.
RECORD. In 1949, a fost facuta cea mai mare sticla de ketchup din lume si poate fi admirata in Collinsville, satul Illinois, SUA. Din 2002 aceasta sticla face parte din Registrul National al Locurilor Istorice. Inaltimea ei este de 65 de metri si 45 de centimetri si este de fapt un turn de apa, deci nu a fost niciodata umpluta cu acest sos care se gaseste in 97% din casele americane.
KETCHUP
|
Ingrediente: 5 kg rosii, 5 kg gogosari sau ardei capia rosii, o cana cu otet, o cana cu zahar, o cana cu ulei, o cana cu sare, piper, ardei iute, boia dulce.
Preparare: Rosiile se spala, se curata de codite si se dau prin masina de rosii. Gogosarii se spala si se curata, apoi se dau prin masina de tocat carne. Daca se face cu ardei capia, acestia se coc pe plita, se curata si apoi se dau prin masina de tocat. Mirodeniile, inclusiv ardeiul iute, se pun intr-un saculet de tifon legat bine. Se fierb toate inca o jumatate de ora, dupa ce compozitia a inceput sa clocoteasca. Se mai gusta de sare si, daca este necesar, se mai adauga o lingura, doua. Se pune in sticle cat timp este inca fierbinte, se pun capacele si se fierb sticlele in bain-marie. Ketchup-ul preparat se poate pastra pe timp de iarna la frigider. Se poate servi cu cartofi prajiti, cu oua ochiuri, la pizza, la spaghete si chiar in diverse mancaruri cu sos rosu.
|
Citește pe Antena3.ro