x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar La Agapa Naturalistilor

La Agapa Naturalistilor

de Anna Borca    |    03 Ian 2007   •   00:00
La Agapa Naturalistilor
BUCATARIA DE ALTADATA
Scociorand in arhiva "Muzeului Ospetiei" dam peste o efemerida. Asa le spun bibliotecarii insemnelor numite "menu", ce s-au pastrat de la simandicoase petreceri culinare. O mica opera grafica, pe un carton cat palma unei pianiste (9X18 cm), poftea acum 85 de ani "tagma naturalistilor" din Romania la o agapa. Sunteti invitati si dumneavoastra, privind reproducerea acestui document, sa descifrati si alte semnificatii ale meniului, in afara celor gasite de noi.

3 ianuarie 1922, Bucuresti… Restaurantul "Iordache", Strada Covaci nr. 3. Agapa Naturalistilor. Sub ovalul vignetei, scris cu tus negru, ca de altfel intregul meniu, descifram ca la zaiafet a participat si presedintele Societatii Scriitorilor Romani. In coltul din dreapta sus este mentionat Ministerul Instructiunii care, se pare, ar fi avut si el un rost in "drumurile naturalistilor" in capitala tarii.

Picanterii… colegiale

Ce cuprinde meniul scris intr-un limbaj pitoresc, hatru si cu… picanterii colegiale, de cel ce semna GM? Deslusim din acest "savuros" document:

Petrecerea s-a inceput astfel: "Inglindisiri (vorba turceasca, pre intelesul nostru distractie) cu diverse Mezeluri stropite cu Esenta de Prunus pruna, Infuzie d’Absinthus (adica pelin) in vino veritas si Sola (?) de mastique de la «Vapor»". S-a continuat cu "Indopari: 1. cu Recolta Bostocanistilor, preparata de Jardinierele si Vivandierele excursii, 2. Specimen din Gainaria naturalistilor de la Progresu, 3. Unul (n.n. - credem ca vitel) de la poarta noua a secretariatului". Totul s-a incheiat cu: "Vorbe late, Minciuni… Melodii siflante din rindea".

Locul de "pierzanie", unde s-a comis fapta, nu a fost ales intamplator. La "Iordache" se mancau cele mai gustoase preparate din bucataria romaneasca, pivnita avea vinuri din podgorii renumite, serviciul era ireprosabil. Si cum nu exista petrecere fara lautari, aici au cantat cei mai vestiti: Cristache Ciolac, Nicolae Buica, Lica Stefanescu, Alexandru Leon, Jean Marcu, Fanica Luca, Ionescu Gaina s.a.

Faima culinara, dar si muzicala a restaurantului ajunsese pana in capitala Frantei. La Expozitia de la Paris din anul 1900 participase "nea Radu" bucatarul si lautarul Cristache Ciolac. Mititeii, tuzlamaua, sarmalele cu mamaliguta, ghiveciul macelaresc, varza cu carne, tocana "nationala", paceaua si arcusul lui Ciolac au fost "gustate" din plin.

×