x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar La ce ne ajuta clasificarea vinurilor

La ce ne ajuta clasificarea vinurilor

02 Iun 2004   •   00:00

Alegerea unui vin pare dificila. Simplu ar fi sa alergam la magazinul specializat cel mai apropiat de casa noastra.

CATALIN PADURARU - Vinexport

Acolo, oameni pregatiti ne-ar furniza vinul pe care ni-l dorim. Sa nu spunem ca astfel de magazine ar fi prea putine, ci, mai degraba, ca supermarketul este mai aproape. In fata rafturilor pline cu sticle - cele mai multe necunoscute - trebuie sa facem pasul. Sa alegem! La baza clasificarii se afla vinul de masa. Teoretic, acesta n-ar trebui sa intre in categoria "de chemat politia" si cu noroc, ati avea sansa sa gasiti un vin baubil. Se asorteaza jocului de table cu vecinul si, ca extrabonus, la plata pentru golirea caloriferului. Dar, mare atentie, cateodata nici aici!

Vinul superior isi contrazice uneori cu nonsalan- ta denumirea (fiind inferior bunului gust), dar poate ataca si segmentul de varf prin calitati remarcabile. Exista vinuri superioare care nu intra in categoria de elita a vinurilor DOC (denumire cu origine controlata), doar datorita cliseelor legislative. De cele mai multe ori, VS-ul (aceasta este si forma prescurtata acceptata) poarta o marca comerciala, iar consumatorii retin denumirea acesteia. Exista in categoria VS vinuri bune, dar, intr-o mai mare masura, si vinuri de ocolit.

In afara de notorietatea producatorului, astazi, prea multe chei de verificare nu aveti la indemana. Un exemplu ca VS-ul poate raspunde si celor mai exigente cereri sunt vinurile produse sub marca "Vinul Cavalerului". In sfarsit, am ajuns si la DOCuri. Vinul de origine controlata trebuie sa fie in proportie de 80% din soiul trecut pe eticheta, autorizat intr-o anumita podgorie, peste 11 grade alcoolice, fara aditie de zahar sau de arome. Nerespectarea de ca- tre wine maker, "facatorul de vinuri", a acestor prevederi are consecinte in penal. Tocmai de aceea, vinuri reusite, dar realizate din struguri proveniti din mai multe podgorii sau din mai multe soiuri nu apar pe piata ca DOC-uri.

Se cumpara in continuare dupa ureche si/sau dupa denumirea generica: Cotnari, Jidvei, Murfatlar. Localizarea podgoriei nu ne va spune nimic nici despre categoria vinului, nici despre gust, nici despre treapta de calitate. Pe vremuri, Cotnariul sau Murfatlarul apareau la "fondul pietei" doar cu vinuri dulci. Cotnariul are astazi vinuri dulci, dar si seci. Vinde si vin superior, dar si DOC. Valabil pentru toate celelalte podgorii. Cautand cu atentie pe eticheta, gasim indicatia de gust: sec, demisec, demidulce, dulce. Ceea ce ne va face sa intelegem ca acelasi producator poate avea o Feteasca Alba demisec si o Feteasca Alba sec. Pretentiosii pot cauta si treptele de calitate: CT - cules tarziu, CMD - cules la maturitate deplina, CIB - cules la innobilarea boabelor, CSP - cules la stafidirea boabelor.

Si ne oprim, poate sa sorbim putin din pahar. Informatia, ca si vinul, trebuie sa fie cu masura. Pana maine un strop de bucurie!
×
Subiecte în articol: gastronomie vinuri