Alegerea unui vin pare dificila. Simplu ar fi sa alergam la magazinul specializat cel mai apropiat de casa noastra.
CATALIN PADURARU - Vinexport
Acolo, oameni
pregatiti ne-ar furniza vinul pe
care ni-l dorim. Sa nu spunem
ca astfel de magazine ar fi
prea putine, ci, mai degraba,
ca supermarketul este mai
aproape. In fata rafturilor pline
cu sticle - cele mai multe necunoscute
- trebuie sa facem
pasul. Sa alegem! La baza
clasificarii se afla vinul de
masa. Teoretic, acesta n-ar
trebui sa intre in categoria "de
chemat politia" si cu noroc,
ati avea sansa sa gasiti un vin
baubil. Se asorteaza jocului
de table cu vecinul si, ca extrabonus,
la plata pentru golirea
caloriferului. Dar, mare atentie,
cateodata nici aici!
Vinul superior isi contrazice
uneori cu nonsalan-
ta denumirea (fiind inferior
bunului gust), dar poate
ataca si segmentul de varf prin
calitati remarcabile. Exista vinuri
superioare care nu intra in
categoria de elita a vinurilor
DOC
(denumire cu origine controlata),
doar datorita cliseelor
legislative. De cele mai multe
ori, VS-ul (aceasta este si forma
prescurtata acceptata)
poarta o marca comerciala,
iar consumatorii retin denumirea
acesteia. Exista in categoria
VS vinuri bune, dar,
intr-o mai mare masura, si vinuri
de ocolit.
In afara de notorietatea
producatorului, astazi,
prea multe chei de verificare
nu aveti la indemana. Un
exemplu ca VS-ul poate raspunde
si celor mai exigente
cereri sunt vinurile produse
sub marca "Vinul Cavalerului".
In sfarsit, am ajuns si la DOCuri.
Vinul de origine controlata
trebuie sa fie in proportie de
80% din soiul trecut pe eticheta,
autorizat intr-o anumita podgorie,
peste 11 grade alcoolice,
fara aditie de zahar sau de
arome. Nerespectarea de ca-
tre wine maker, "facatorul de
vinuri", a acestor prevederi are
consecinte in penal. Tocmai
de aceea, vinuri reusite, dar
realizate din struguri proveniti
din mai multe podgorii sau din
mai multe soiuri nu apar pe
piata ca DOC-uri.
Se cumpara in continuare
dupa ureche
si/sau dupa denumirea
generica: Cotnari, Jidvei, Murfatlar.
Localizarea podgoriei
nu ne va spune nimic nici
despre categoria vinului, nici
despre gust, nici despre treapta
de calitate. Pe vremuri, Cotnariul
sau Murfatlarul apareau
la "fondul pietei" doar cu vinuri
dulci. Cotnariul are astazi vinuri
dulci, dar si seci. Vinde si vin
superior, dar si DOC. Valabil
pentru toate celelalte podgorii.
Cautand cu atentie pe eticheta,
gasim indicatia de gust:
sec, demisec, demidulce, dulce.
Ceea ce ne va face sa intelegem
ca acelasi producator
poate avea o Feteasca Alba
demisec si o Feteasca Alba
sec. Pretentiosii pot cauta si
treptele de calitate: CT - cules
tarziu, CMD - cules la maturitate
deplina, CIB - cules la innobilarea
boabelor, CSP - cules
la stafidirea boabelor.
Citește pe Antena3.ro