x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar La Heidrun acasa, in bucataria saseasca

La Heidrun acasa, in bucataria saseasca

de Tudor Cires    |    18 Oct 2006   •   00:00
La Heidrun acasa, in bucataria saseasca
ROMANIA CULINARA - PREJMER, JUDETUL BRASOV
Nu e foarte usor sa patrunzi in caminul sasilor, la Prejmer. Pe cat de deschisi sunt cand ii intalnesti in inima cetatii, pe atat de mult tin la intimitatea casei lor. De aceea am considerat o binecuvantare faptul ca Heidrun Junesch, profesoara de limba germana, ne-a primit in bucataria ei, sa ne vorbeasca despre traditiile culinare ale locului.

De la ea aflam ca, la sasi, supa de gaina, cu multa carne si taitei de casa, e una dintre mancarurile specifice. De asemenea, lipia - care aparea mai ales la nunti - sau compotul din fructe acrisoare si muraturile drese cu putin zahar. In casa, se faceau placinte cu mere, cremsnit sau gogosi. Celebre sunt si clatitele cu gem, pregatite in sarbatoarea Faschungului. Tinerii care plecau in armata isi luau ramas bun de la comunitate si de la fete organizand, intr-o duminica, dupa ce veneau de la slujba, o masa cu clatite. Baietii umblau cu caruta cu coviltir prin comuna, costumati in miri si mirese, si adunau faina, oua, untura. "Era ceva special, ne spune doamna Junesch, cum tot asa era si Ziua Recoltei, in octombrie, care se sarbatorea numai in biserica. Se puneau atunci, pe altar, in semn de multumire, o paine mare, legume, fructe si seminte".

Madlena sufletului

Hans, sotul doamnei Junesch, ca si alti sasi din comuna, nu e, asa cum ne-am inchipui, un bautor de bere. La Prejmer, fiecare casa are vita-de-vie si, prin urmare, vinul sta in capul mesei. Fiica lor, Angelika, "dascalita", a plecat dupa 1990 si acum e profesoara, in Germania. Interesant e ca sasii care traiesc azi in Prejmer nu mai vor sa migreze. "Avem actele in regula si putem pleca oricand, ne spune Heidrun Junesch. Am fost, in 1992, pentru cateva luni, dar am simtit ca nu e locul meu acolo." Ii este draga casa veche, unde se impletesc aromele trecutului. "La fiecare sarbatoare mare, mama facea cremsnit. Gatesc si eu, fiindca prajitura asta atat de simpla este un fel de madlena a sufletului meu".

Cremsnit

Pentru aluat ai nevoie de 250 g faina, un ou, 70 g unt, 10 g zahar, o lingurita cu bicarbonat dizolvat in lapte; iar pentru crema : un ou, 120 g zahar, doua linguri cu faina, 500 ml lapte, trei pliculete cu zahar vanilinat. Se amesteca bine ingredientele pentru aluat si se intind doua foi mari cat tava, care se coc separat. Pentru crema, se amesteca oul cu zaharul, se adauga faina si laptele si se fierbe. Dupa ce s-a luat de pe foc se adauga zahar vanilinat. Se lasa putin sa se racoreasca si, intr-o tava mai adanca, se pune o folie, se asaza prima foaie, apoi stratul de crema si se acopera cu a doua foaie. Se da la rece.

Sos din mere

Ai nevoie de 3 mere, 500 ml apa, zahar, sare, coaja de lamaie, un pliculet cu zahar vanilinat, doua linguri cu faina, 100 ml lapte, un galbenus, o lingura cu smantana. Merele se curata si se taie felii subtiri, apoi se fierb in apa cu zahar, sare si coaja de lamaie, pana sunt moi. Se amesteca faina cu laptele rece si se picura in sosul de mere. La urma se adauga zahar vanilinat, galbenus si smantana.

Sos de rosii

Din doua linguri cu faina si 100 ml ulei se face un rantas deschis la culoare, care se dizolva cu putina apa rece. Se adauga pulpa de rosii sau 500 ml sos de rosii, doua linguri cu gem de macese si se lasa la fiert. Se pun dupa gust zahar, sare, piper si se paseaza.

Pui umplut

Se taie marunt 80 g slanina si se amesteca bine cu un sfert de ceapa tocata cu cutitul, sare si piper. Se desprinde usor pielea puiului de pe carne si se umple sub piele (se poate umple si interiorul puiului). Puiul umplut se pune in tava, cu putina apa, se unge cu untura si se da la cuptor timp de o ora. Din cand in cand, se mai toarna peste el apa, ca sa nu se arda untura.

Supa de mere

Pentru a pregati aceasta supa cu specific sasesc se folosesc 10-12 mere, doua cornuri, doua galbenusuri, 200 ml vin alb, coaja rasa de la o lamaie, doua linguri cu zahar. Merele si cornurile se taie felii si, impreuna cu coaja de lamaie si zaharul, se fierb in doi litri de apa. Dupa ce au fiert, se paseaza printr-o sita. Se adauga vinul si galbenusul, batand bine cu un tel, sa se omogenizeze. Supa saseasca de mere se serveste cu cuburi de paine alba rumenite in unt sau in ulei.
OSPITALITATE
Dincolo de portile mari de lemn ale strazii principale din Prejmer se afla oameni ale caror destine sunt uneori legate de bunul mers al bucatariei. Bunaoara, Mariana Untaru, care conduce o pensiune rurala, ne primeste, ca pe toata lumea care-i trece pragul, cu masa pusa. Astazi a gatit ciorba. "Am fiert, ne spune, zarzavatul (mult morcov, patrunjel, telina) cu o gaina de casa. Aparte, fac niste taitei de casa, subtiri, trasi la masina. Ii fierb in zeama, separat. Carnea o servesc rasol, la felul doi, cu pilaf. Ca sa mearga, le fac «alor mei» si o salata de sfecla cu hrean: coc sfecla in cuptor, o curat, o rad pe razatoarea mare; rad, separat, si hreanul, le amestec; pun apoi o parte otet si doua parti apa, sare, zahar - o lingura la un borcan. E foarte sanatoasa! Zeama strecurata de la supa mai poate fi servita si cu crutoane. Eu le fac dintr-un aluat de taitei taiat in rondele mici si le prajesc in ulei: e o traditie pe care am imprumutat-o de la sasi".

×
Subiecte în articol: zahăr mere făină