x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar La masa cu nepotii

La masa cu nepotii

de Mara Raducanu    |    03 Mai 2006   •   00:00
La masa cu nepotii
ROMANIA CULINARA
Cu siguranta mancarea are un gust cu totul aparte atunci cand o imparti cu cei dragi. Cel mai simplu preparat iti pare cel mai gustos...

Satul Cotorca, judetul Buzau. Un loc in care bucuria oamenilor vine din lucrurile marunte, iar traditiile si obiceiurile sunt la mare cinste. Doamna Georgeta Ion, sau tanti Gigi, asa cum ii spun vecinii, neamurile si prietenii, se numara printre cei norocosi. Aproape in fiecare duminica, casa si masa sunt pline. Casa de nepoti, iar masa de bucate alese. Din cei trei copii doar baiatul, Marcel, a ramas in casa parinteasca. Fata si celalalt fecior stau in oras, la Buzau. Nepotei are tot trei, de la fiecare cate unul. Am gasit-o ocupata, ca de obicei, si la fel de vorbareata si plina de viata. A avut destule necazuri. Dragostea si grija pentru cei apropiati i-au dat putere sa mearga mai departe. "Toata saptamana muncim. Gospodaria, gradina si ingrijitul animalelor ne ocupa tot timpul. Dar astept cu mare nerabdare vinerea, cand ne strangem toata familia. Gatesc cu tot dragul pentru nepoteii mei. De fiecare data ii astept cu ceva bun."

SARBATOARE. Duminica este regula. La ora doua, toata lumea se aduna la masa. Cam vreo zece persoane. Bucatareasa noastra stie deja preferintele fiecaruia, asa ca ii este usor sa stabileasca un meniu. Pe care, bineinteles, il diversifica saptamana de saptamana. Ciorba de perisoare sau de gaina cu taitei, fripturica, sarmale, mici la gratar, saramura de peste, placinta cu branza, cornulete si clatite cu diverse umpluturi si multe alte bucate cu care bunica isi delecteaza nepotii. Tanti Gigi este recunoscuta in sat pentru painea pe care o face. "Coc cate zece paini deodata. Imi place sa adulmec mirosul painii scoase din cuptor, sa o mancam proaspata si aburinda. Poate pentru altii nu are prea mare importanta, dar pentru noi face parte din bucuria vietii de zi cu zi. Tot ceea ce facem, inclusiv mancarurile pe care le pregatim, ne reprezinta."

VESELIE. La masa, agitatie mare. Carcotelile si rasetele nepotilor fac tot spectacolul. Iar tanti Gigi radiaza de bucurie. Parca nu se mai satura sa-i priveasca. "Nu facem nici o diferenta intre ei. Ii iubim la fel. Nimic pe lumea asta nu se compara cu bucuria de a fi impreuna. Parca toate grijile si supararile noastre dispar. Familia este un adevarat dar de la Dumnezeu."

DESERT. Emil, Cristi (Praslea, cum ii zic ceilalti, fiind cel mai mic dintre nepoti) si Madalina (deja la liceu) adora dulciurile pregatite de bunica lor. Placinta cu branza si stafide, ciocolata de casa, cozonac, gogosi, chec in doua culori, nuci, faguri cu crema si foaie peste foaie. La tortul de mere nepotii sunt pe "metereze"! Nu se dezlipesc de langa tanti Gigi, si pana nu vad tortul pe masa, gata de gustat, nu se linistesc. Cate o felie mare pentru fiecare! Si, bineinteles, pentru reporter! Iar pentru dumneavostra, cititorii, reteta tortului de mere, asa cum se pregateste duminica de duminica in casa familiei Ion. Bucurati-va de savoarea bucatelor si de apropierea celor dragi!

TRADITIA MESEI


In satul Cotorca, de la masa de pranz nu lipseste niciodata o ciorba calda: de legume, de peste, de pasare cu taitei sau supa de galuste. Regula gospodinelor (pe care cei ai casei o aproba cu convingere) este: nici o masa fara ciorba. Tocanitele cu legume si preparatele din spanac, urzici si stevie se numara, de asemenea, printre preferate.
Marcela, nora, stie ca bucatele facute de soacra sunt cele mai bune
"Nimic nu ma bucura mai tare decat atunci cand casa imi este plina. Ma simt mai tanara si cu mai mult chef de viata. Iar mancarea, alaturi de cei dragi, are cel mai bun gust din lume"
Georgeta Ion

TORT DE MERE
Merele (sapte-opt mere) se curata, se spala si se taie pe jumatate. Intr-o cratita se pun la topit sase linguri cu zahar. Se roteste cratita ca zaharul caramelizat sa imbrace si peretii acesteia. Merele taiate se asaza in cratita, in asa fel incat sa acopere toata suprafata.
Deasupra lor se pune un pachet cu margarina taiata cubulete. Cratita se lasa in cuptor, pana cand merele incep sa se inmoaie. Pentru blat aveti nevoie de sase oua, sase linguri cu zahar, o lingura cu cacao, zece linguri cu nuci macinate, o lingura cu faina si esente. Albusurile se bat spuma cu zaharul, se adauga galbenusurile, apoi cacaua, nucile, faina si esentele, amestecand de jos in sus. Compozitia obtinuta se toarna peste merele rumenite si se coace la foc potrivit.
Dupa ce se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca pret de cinci minute, dupa care se rastoarna pe un platou. Cand s-a racit complet, se orneaza cu fructe si cu frisca.
×
Subiecte în articol: masa