x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar La masa unionistilor

La masa unionistilor

de Simona Lazar    |    24 Ian 2007   •   00:00

Popositi la Hanul lui Binder, unde se intalneau cei mai mari oameni ai veacului al XIX-lea.
Din sumar: Reteta de suflet / Recomandarea saptamanii - Romanesc si modern / Hanul din vremea Unirii / Doi scriitori gurmanzi si doua sute de retete alese / Minunile Sfantului Grigorie / Reforma alimentara / Mijloc de secol al XIX-lea / Despre bucatarie, arta si tehnica supravietuirii / Poveste de poveste / Savoarea ""celor cinci"" / Fruct in forma de stea / Pauza de cafea / Meniuri cu timbru / Bucatar de rezerva / Agenda gurmanda / Ciaet de retete /

Reteta de suflet

Pe la inceputul secolului al XIX-lea, in Bucuresti se obisnuia - prin hanuri, cafenele si bodegi - sa se serveasca o cafea "la filigean", dupa moda orientala. Vinul se bea din carafe de lut, smaltuite numai pe dinafara, iar braga (la mare cautare atunci, caci racorea in zilele de vara si tinea de sete iarna) se bea din cani mari de tabla. Dintre bucate, "potroacele" de cocos si de curcan erau ades cerute, mai ales ca aveau darul de a "limpezi mintea" dupa lungile chefuri de noapte. Dupa numai trei-patru decenii, o data cu redingotele si cu spilcuiala "bonjurista", obiceiul se schimba si se aduc la masa "consomeuri" si salata "de boeuf", urmate de purcel la tava (reminiscenta a cinelor boieresti de altadata). Narghileaua de sorginte balcanica e inlocuita cu trabucurile englezesti, aduse de "fecior" pe o tipsie, alaturi de o ceasca de ceai verde. Suntem dincolo de mijlocul veacului de-acum, iar "unionistii" de la Bucuresti (asemeni celor din capitala Moldovei) se aduna sa dezbata viitorul Principatelor. Si cum vorbele nu tin de foame, fie hangiul - de se intampla intalnirea in vreun han - , fie stapanul (ori stapana) casei unde are loc intrunirea, cere sa se aduca bucatele menite a ostoi foamea vajnicilor luptatori pentru unirea celor doua principate romane intr-o singura tarisoara. Ce vor fi mancand si ce vor fi band "unionistii"? Ne putem inchipui doar, rasfoind cartile de bucate ale epocii - precum "200 de retete cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodaresti" a lui Negruzzi si Kogalniceanu, sau "Carte de bucate. Coprinde 190 ratete de bucate, prajituri, creme, spume, jalatine, inghetate, si cum se pastreaza lucruri de iarna toate alese si incercate de o prietena a tuturor femeilor celor casnice" de Maria Maurer (cea din urma, reeditata, recent, de Editura Jurnalul, sub egida Jurnalului National si a Jurnalului de bucatarie).

Bucataria Principatelor

In 1865, penultimul an al domniei lui Alexandru Ioan Cuza - Domnul Unirii, cum i s-a mai spus celui care, prin alegerea sa ca domn, in 1859, atat in Moldova, cat si in Tara Romaneasca, avea sa gireze unirea Principatelor Romane intr-un singur trup - , aparea la Bucuresti, la Typographia Stephan Rassidescu, volumul "Bucataria romana. Carte care coprinde 224 retete de bucate, bufet ect.". "Proprietar" al acestei carti - asupra careia avertizeaza: "Orice esemplariu neavand a mea iscalitura se va protesta dupa lege" - este un anume Christ Ionnin. Este prima culegere de retete "noi" tiparita pe teritoriul Principatelor Unite. Cum remarcam si altadata, in domeniul gastronomiei tot o sa avem de mentionat "intaia" carte de bucate (care s-a tiparit intr-o anume conjunctura). Din cea pe care am citat-o acum va oferim si dumneavoastra cateva retete, alaturi de altele culese din tomurile culinare tiparite pana la 1850. simona.lazar@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bucate