de CRISTINA ANDREEA CATANA
| |
REPORTER IN TIGAIE | |
La aproape 500 de kilometri departare de zgomotul si agitatia Capitalei se afla un taram fantastic. Sa te trezesti dimineata si pe geam sa vezi padurea in toata maretia ei, este un lucru extraordinar. Oricat de multa treaba ai avea, uriasii aceia verzi nu pot decat sa iti spuna sa n-ai nici o grija, ca ei vor veghea ca tu sa nu ai nici o problema. Sa fii acolo si in amiaza mare sa iesi la plimbare si, la nici 5 minute, sa se afle un paraias care sa iti gadile urechile cu susurul lui. Nu mai ai nevoie de televizor, radio, calculator. Dar dupa atata mers, cu siguranta stomacul isi va cere si el multumirea. Si aceasta nu va intarzia sa apara. De mine s-a ocupat tanti Lina, o gospodina din Bucovina, care parca mi-a ghicit gusturile. Cum eram pe taram "strain" am lasat-o pe dumneaei sa imi ofere ce crede de cuviinta. Sa le luam pe rand. Ciorba radauteana este un fel de ciorba de burta. Ca aspect. Dar gustul contrazice orice asteptari. Se afla undeva la granita dintre brutal â aroma oaselor folosite pentru a face ciorba, si suav â bucatele de piept de pui, unite de mangaierea blanda a smantanei. Nici nu este greu sa faci ciorba, iti trebuie doar ceva timp. "Ce sa fie greu? Faci o ciorba de oase groasa, cand e gata o dregi cu smantana si apoi pui bucati de piept de pui fierte. Asta e ciorba radauteana." Ghiceam din tonul gospodinei ca e ceva mai mult, dar secretul ei a ramas acolo printre brazi. Apoi, papanasii. Tot un amestec de arome si de gusturi, la fel cum sunt toate bucatele in Bucovina. Aici, la tanti Lina, sunt ceva deosebit, pentru ca de fiecare data face vreo 20 de portii, pentru ca toti cei care ii calca pragul casei sa se poata infrupta din ei. Si sunt o multime de nepoti, mai mici sau mai mari, care de fiecare data se intorc la
casa dintre brazi sa mai guste o portie de papanasi.
Si nu se poate ca o masa sa nu fie stropita cu un paharel de afinata, pe care tanti Lina o tine dosita undeva dupa dulapul din bucatarie. O scoate ca pe o arma secreta, ca pe un ultim argument ca aici, in Bucovina, toate au o savoare deosebita. Eu nu mai aveam nevoie de un motiv in plus de bucurie, dar, intr-un final, am dat "Noroc", ceea ce va urez si dumneavoastra.
PAPANASI
|
Ingrediente:
(pentru 20 de
persoane)
2 kg branza de vaci
800 gr faina
4-5 linguri cu zahar
un plic cu praf
de copt
zeama si coaja de la o lamaie
un varf de cutit de sare
smantana
dulceata
zahar pudra
Preparare: Intr-un vas adanc se pune faina cernuta peste care se adauga praful de copt stins in prealabil cu zeama de lamaie. Apoi, se adauga branza de vaci, zaharul, coaja de la o lamaie (rasa), putina sare si se amesteca foarte bine pana ce compozitia devine omogena. Dupa aceea, aluatul se lasa 10 minute sa se odihneasca. Apoi, se fac bilute care se turtesc cu mana si se dau prin faina. Atunci cand se pun la prajit, trebuie sa avem grija sa facem o gaura in mijlocul papanasilor pentru ca uleiul sa poata patrunde asa cum trebuie. Cand sunt gata ii presaram cu zahar pudra, o lingurita cu dulceata si smantana, dupa preferinta fiecaruia. Se poate folosi orice fel de dulceata. Este de preferat sa ii consumam cat sunt calzi.
|
|
|
CIORBA RADAUTEANA
|
Ingrediente:
500 gr oase
500 gr piept de pui
un morcov
o radacina
de patrunjel
o radacina de telina
piper, sare
condimente
un pahar cu smantana
doua-trei oua
doua-trei linguri cu faina
Preparare: Se face o ciorba de oase foarte consistenta, la care se adauga morcovul, radacina de patrunjel si telina, taiate cubulete. Se lasa sa fiarba foarte mult. Pe parcurs, se adauga sarea, piperul si condimentele. Cand sunt fierte, legumele se scot si se paseaza, pana se fac precum o crema. Dupa aceea, se drege cu smantana in care se dizolva ouale si faina. Dupa ce compozitia acesta a fost pusa in oala se amesteca incontinuu la foc foarte mic. Separat se fierbe pieptul de pui. Cand este gata, se taie cubulete si se adauga la ciorba de oase. Se serveste fierbinte, cu ardei iute si cu un pahar de afinata.
|