x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar La targul de traditii - Romanii de pretutindeni isi prezinta produsele originale

La targul de traditii - Romanii de pretutindeni isi prezinta produsele originale

de Francisca M. Catana    |    21 Iul 2006   •   00:00
La targul de traditii - Romanii de pretutindeni isi prezinta produsele originale

Muzeul Taranului Roman gazduieste in perioada 20-23 iulie Colectia de vara, in cadrul careia se desfasoara mai multe evenimente care au ca punct comun promovarea produselor traditionale romanesti.

Una dintre atractiile targului o constituie arta culinara, adusa in atentia publicului prin produse cu specific mioritic. Cei care isi promoveaza produsele in cadrul acestui targ participa de multi ani la astfel de evenimente prin toata tara.

TRADITII DULCI. Raduly Clara a venit din Piuleni Ciuc, o localitate de langa Miercurea-Ciuc, pentru a prezenta si a vinde romanilor turta-dulce. Clara spune ca turta-dulce este una dintre cele mai vechi traditii romanesti, uitata o perioada, dar readusa la viata, mai ales prin aceste targuri. Turta-dulce este realizata in diferite forme. Calareti, iepurasi, cosulete, casute sau flori dau un aspect incantator si delicios tarabei cu turta-dulce, dar regina peste toate este cea in forma de inima, care are si oglinda. Formele sunt date cu ajutorul unor mulaje din metal, confectionate chiar de sotul Clarei.

Turta-dulce nu contine nici lapte, nici oua, fapt pentru care se altereaza mai greu. Stratul rosu cu care este acoperita delicatesa se obtine din visine sau sfecla rosie. Cea mai scumpa turta - dulce este cea in forma de casuta. Ajunge la un pret de 7 lei.

Mioara Stoichita din Videle, Teleorman, a reusit sa aduca in acest targ o alta atractie apetisanta. "Pentru a nu uita gusturile adevarate ale produselor care ne incantau de fiecare data in trecut, am intins pe masa traditia romaneasca: poale-n brau, cozonac sau miere multiflora", spune Mioara Stoichita. Ea a adaugat ca in perioada sarbatorii Sfantului Ilie se impart mere pentru ca anul ce vine sa fie cu belsug.

Fejer Karoly a venit din Targul Mures ca sa prezinte putin din traditia saseasca. "Am venit ca sa facem aici, pe loc, cozonac Kurtos Kalacs, caruia romanii din Cluj ii mai zic si cozonacul tulnic." Acest tip de cozonac este diferit de cel romanesc prin faptul ca este gol prin interior. Cozonacul este uns cu glazura de zahar, si presarat cu scortisoara, nuca de cocos, alune sau nuca, dupa gustul fiecaruia.

DONATIE
Edit Sancu a venit la targul gazduit de Muzeul Satului cu rachiu de pere si tuica de prune. A adus si suc de mere, natural si ecologic. "Sucul nu contine conservanti sau zahar, este indicat si diabeticilor, iar livada din care am cules merele nu este stropita cu chimicale, ci cu zeama de tutun. De fapt, sunt sticle cu natura...", spune Edit. Banii obtinuti din vanzarea produselor sale la targ vor fi donati pentru restaurarea si intretinerea caselor sasesti. "Sucul de mere nu este neaparat specific traditiei romanesti, dar scopul aducerii lui aici este unul nobil", este de parere Edit. Ea va prezenta in decursul desfasurarii Colectiei de vara si unele cani pentru copii, realizate sub forma unor animale, din care pot bea cu usurinta dimineata laptele. Avea, de asemenea, si unele cani mici confectionate special pentru a bea tuica.
×
Subiecte în articol: gastronomie