Se găsesc foarte rar, necesită multă răbdare şi experienţă şi sunt considerate o delicatesă, dar puţini se gândesc la consecinţele "vânării” lor fără discernământ.
Trufele se găsesc - încă - în pădurile din România, dar vor deveni din ce în ce mai rare, dacă nu le "vânează” cine trebuie şi, mai ales, cum trebuie. Cornel Stanciu este un foarte priceput "vânător de trufe”, ştie să dreseze câinii, astfel încât să găsească, la rădăcinile copacilor, cele mai bune "exemplare”, dar se fereşte de "vânătorii” puşi pe fapte mari în acest sens. "Am învăţat de la un ungur şi fac asta de mai mulţi ani, dar mulţi au înţeles greşit vânătoarea de trufe. Una e să culegi cu discernământ, astfel încât să te asiguri că vei mai găsi trufe în pădure şi în următorii ani, dar cu totul altceva este să nu ţii cont de consecinţele acţiunilor tale şi să faci asta doar pentru bani, dacă cineva face o comandă”, explică "vânătorul de trufe”.
Cornel nu ţine "meseria” numai pentru el, ba chiar invită şi turiştii la vânătoare, în pădurile din zona Târnava Mare, însă are grijă să le explice care sunt riscurile unei "vânători” neprietenoase cu natura.
Mai mult, preţul trufelor nu este cel prezentat cu atât exces de zel, de către mulţi dintre cei care pretind că fac reclamă pozitivă zonelor turistice din România. Există mai multe feluri de trufe, având, bineînţeles, şi preţuri diferite, iar cele de toamnă nu sunt la fel de scumpe ca acelea de vară, variaţiile fiind între 25 şi 250 de euro pe kilogram. Aceste secrete ale trufelor nu sunt cunoscute de amatorii de excentricităţi culinare, iar "vânătorii de trufe”, la rândul lor, sunt, adesea, necunoscători.
Cornel dresează câini vânători de trufe, iar această îndeletnicire ia mulţi ani de pregătire şi răbdare. "Sunt mulţi care nu au câini bine dresaţi pentru aşa ceva. Nici ei nu ştiu exact ce ar trebui să facă şi astfel distrug natura”, mai spune Cornel Stanciu. Unul dintre secretele trufelor constă în a le lăsa pe cele din profunzime să rămână în habitatul lor. La asta se pricep cel mai bine câinii vânători, care găsesc o trufă, pe care o culeg, fără să sape la rădăcina copacului pentru a le scoate şi pe celelalte. Numai cunoscând riscurile "vânătorii” şi evitând acţinuile distructive se poate menţine echilibrul natural, foarte important pentru a mai putea vorbi despre "vânătoarea de trufe” şi în următorii ani.