x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Lamaia, o amica de primavara

Lamaia, o amica de primavara

08 Apr 2005   •   00:00

Primavara este perioada in care racim cel mai repede. Nu e de mirare, lipsa de vitamine isi spune cuvantul. Un pahar de limonada pe zi e o solutie ieftina si sanatoasa.



  • de VERONICA GUZUN

  • GUSTOS. Limonada este o sursa de energie si sanatate
    Citricele isi au originea din sudul Chinei si Sud-Estul Asiei unde se cultiva de peste 4000 de ani. Cele mai vechi povestiri orientale amintesc despre aceste fructe bogate in vitamina C. In timpul ocupatiei arabe a Spaniei, citricele au venit in Sudul Europei, apoi au fost aduse de Cristofor Columb pe continentul American.

    DECORATIVA. Lamaiul a fost utilizat prima data in tarile mediteraneene ca si planta-ornament in gradinile islamice. Au existat presupuneri ca citricile erau cunoscute si in Roma Antica. Aceasta ipoteza a aparut dupa ce au fost dezgropate ruinele orasului Pompei. Unele fresce descoperite ilustrau farfurii cu aceste fructe. Insa nici o dovada scrisa nu a venit sa confirme ipoteza. Astfel, istoricii au dedus ca pictorii au vazut aceste fructe in Est sau le-au adus de acolo special pentru a le picta.

    RACORITOARE. Abia la inceputul secolului al X-lea exista o atestare scrisa a acestui fruct acru intr-o lucrare araba. In secolul al XIV-lea, egiptenii cunosteau lamaiul, pentru ca populatia consuma o bautura numita kashkab, aceasta se prepara din menta si orz fermentat, piper negru si frunze de lamai. Si limonada isi are originile in Egiptul Medieval. In 1676, Compania Limonadierilor din Paris, a primit autorizatie de a produce limonada in cantitati mari si de a o vinde parizienilor insetati. Merita mentionat faptul ca limonada se considera a fi prima bautura racoritoare aparuta in vanzare.

    SANATOASA. Cererea pentru aceste fructe a crescut incepand cu 1890. Atunci, medicii au demonstrat ca persoanele care sufera de scorbut, boala care apare in cazul lipsei de vitamine, pot sa se vindece daca beau suc de citrice. Apoi s-a aflat ca limonada este bogata in vitamina C si contine vitamina A si B1 si cateva minerale necesare organismului.

    ×
    Subiecte în articol: gastronomie