Duminica, la Iasi, se va lansa cartea de bucate "Retete cercate in numar de 500â¦". Aceasta carte a fost tiparita pentru prima data in 1846.
Duminica, 2 octombrie, la Casa Pogor din Iasi, va avea loc lansarea cartii de bucate "Retete cercate in numar de 500 din bucataria cea mare a lui Robert, intaiul bucatar al Curtii Frantiei, potrivit pentru toate starile". Iubitorii de carte si de mancaruri isi pot imbogati biblioteca gastronomica cu o carte de bucate. Este vorba de "Retete cercate in numar de 500 din bucataria cea mare a lui Robert, intaiul bucatar a Curtii Frantiei, potrivit pentru toate starile", editie ingrijita de Olga Rusu si Constantin Armand Vizitiu. Acesta culgere a aparut in colectia Culinaria a editurii iesene Opera Magna. "Retete cercate in numar de 500" a fost tiparita pentru prima data la Iasi in anul 1846, traducerea fiind realizata la acea vreme de postelnicul Manolachi Draghici. ISTORIE. Noua editie are o poveste proprie. In 1997, Constantin Liviu Rusu, muzeograf la Muzeul Literaturii din Iasi, un iubitor al cartilor de bucate, a descoperit traducerea postelnicului din 1846. La acea vreme el avea deja in colectia proprie peste 200 de carti vechi de bucate. Astfel, a inceput sa transcrie din chirilica cele 500 de retete cercate. Munca sa a fost continuata de sotie, Olga Rusu, si de nepotul sau, Constantin Armand Vizitiu. "Sotul meu a fost «slujbasul» muzeului din 1971 pana in 1999, de aceea am numit aceast eveniment «Amiaza Muzeografului». Dupa lansare, Parintele Dumitru Merticariu va tine o slujba de pomenire", ne-a declarat Olga Rusu.
Citește pe Antena3.ro
RETETA
|
MANCARE DE CARNE DE OAE CU VERDETURI
La un manunkiu, sau alta bucata de carne de oae ce vei socoti, taio maruntel si o pune intrâo tingire cu un pahar de apa, apoi ferbe bucatelile pana va scadea zama de tot si sa vor rumeni, dupa aceea, kelmuiescile cu putina faina, moaile cu zama de rasol, pune un manunkiu de petrinjel cu cimbru, piperi, sare, tae morcovi si pastarnac in forma astupusilor de garafa i prajescii cu unt pana sa vor rumeni, pune verdetile acestea in mancare cu vrâo 12 cepusoare, si dupa ce vei ferbeo cat va trebui si vei curatio de grasime, cearcâo de sare, scoate manunkiul de petrinjel, asaza bucatelile frumos pe farfurii. |