x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Lansare - Retete cercate

Lansare - Retete cercate

de Veronica Guzun    |    Anna Borca    |    01 Oct 2005   •   00:00
Lansare - Retete cercate

Duminica, la Iasi, se va lansa cartea de bucate "Retete cercate in numar de 500…". Aceasta carte a fost tiparita pentru prima data in 1846.

Duminica, 2 octombrie, la Casa Pogor din Iasi, va avea loc lansarea cartii de bucate "Retete cercate in numar de 500 din bucataria cea mare a lui Robert, intaiul bucatar al Curtii Frantiei, potrivit pentru toate starile".

Iubitorii de carte si de mancaruri isi pot imbogati biblioteca gastronomica cu o carte de bucate.

Este vorba de "Retete cercate in numar de 500 din bucataria cea mare a lui Robert, intaiul bucatar a Curtii Frantiei, potrivit pentru toate starile", editie ingrijita de Olga Rusu si Constantin Armand Vizitiu. Acesta culgere a aparut in colectia Culinaria a editurii iesene Opera Magna.

"Retete cercate in numar de 500" a fost tiparita pentru prima data la Iasi in anul 1846, traducerea fiind realizata la acea vreme de postelnicul Manolachi Draghici.

ISTORIE. Noua editie are o poveste proprie. In 1997, Constantin Liviu Rusu, muzeograf la Muzeul Literaturii din Iasi, un iubitor al cartilor de bucate, a descoperit traducerea postelnicului din 1846. La acea vreme el avea deja in colectia proprie peste 200 de carti vechi de bucate. Astfel, a inceput sa transcrie din chirilica cele 500 de retete cercate. Munca sa a fost continuata de sotie, Olga Rusu, si de nepotul sau, Constantin Armand Vizitiu. "Sotul meu a fost «slujbasul» muzeului din 1971 pana in 1999, de aceea am numit aceast eveniment «Amiaza Muzeografului». Dupa lansare, Parintele Dumitru Merticariu va tine o slujba de pomenire", ne-a declarat Olga Rusu.

BUCATARUL. Din prefata cartii aflam cine a fost bucatarul francez, autorul retetelor. Robert Vinot a fost o vreme bucatar al personalitatilor politice al acelor vremi (printul Conde, Ministrul de Interne si Ambasadorul Angliei). Cunoscutul bucatar al secolului al XVII-lea a avut succes si cu restaurantele sale cu pranzuri la comanda (cattering-ul de astazi). De asemenea, el era cunoscut in epoca drept un maestru in prepararea sosurilor. "Mancarile" lui Robert pot fi preparate si de gospodinele moderne. Chiar daca la o prima citire vor gasi o serie de termeni vechi, in ajutor le va veni glosarul de la sfarsitul cartii.

RETETA
MANCARE DE CARNE DE OAE CU VERDETURI
La un manunkiu, sau alta bucata de carne de oae ce vei socoti, taio maruntel si o pune intr’o tingire cu un pahar de apa, apoi ferbe bucatelile pana va scadea zama de tot si sa vor rumeni, dupa aceea, kelmuiescile cu putina faina, moaile cu zama de rasol, pune un manunkiu de petrinjel cu cimbru, piperi, sare, tae morcovi si pastarnac in forma astupusilor de garafa i prajescii cu unt pana sa vor rumeni, pune verdetile acestea in mancare cu vr’o 12 cepusoare, si dupa ce vei ferbeo cat va trebui si vei curatio de grasime, cearc’o de sare, scoate manunkiul de petrinjel, asaza bucatelile frumos pe farfurii.
×
Subiecte în articol: gastronomie