EUROPA GURMANDA - FINLANDA
"Sa nu care cumva sa beti apa din parau, ca va imbolnaviti de la aur. Noi, laponii, suntem imuni, insa pentru straini e daunator", ne spune doamna Anna. In izvoarele din taiga si tundra, bobitele de aur curg ca niste lacrimi, strecurate in sitele localnicilor. Costumul popular al indigenilor e plin de giuvaeruri. Femeile Sami poarta la piept salbe din solzi stralucitori, bijuterii asemanatoare Clostii-cu-puii-de-aur de la Pietroasa. Barbatii au la brau tinte si la guler fibule din aur de 18 karate.
RENI SI VIN. Cand sa trecem la felul al doilea, carne de ren, doamna Anna a pus pe masa bere traditionala fara alcool - un fel de braga obtinuta din hamei. Braga, apa si sucul de fragi insotesc mancarea nordica, la care se adauga votca sau bitter din plante aromate, insa niciodata vin. Oamenii obisnuiti cu frigul beau numai tarie si nu deosebesc savoarea unui strugure crescut sub arsita Dobrogei sau Siciliei de poama coapta pe dealurile de la Cotnari sau Bordeaux. Finlandezii importa din sudul continentului licoarea lui Bachus, in PET-uri si cutii de staniol. Dupa carafele de braga, au sosit platourile cu halci de carne de ren si carnati de porc. Carnea de ren de la Tievatupa fusese cumparata din fermele de reni din Norvegia.
Renul ii ajuta pe Sami (laponi) sa supravietuiasca in timpul iernilor lungi de jumatate de an. Vara, renii umbla in libertate, iar in septembrie crescatorii pornesc sa ii vaneze cu lasoul. Turmele impanzite in cele patru zari si patru tari (din Rusia pana in Norvegia) sunt adunate si recunoscute dupa crestatura de la ureche - fiecare crescator de reni are un mod anume de a-si insemna animalele.
REZISTENTA. Laponii sunt cei mai nordici locuitori ai Europei, iar teritoriul pe care il ocupa se intinde peste Norvegia, Suedia, Finlanda si Rusia. Numai indigenii, populatia Sami, au pastrat obiceiul cresterii traditionale a renilor, respectand succesiunea anotimpurilor si modul natural de viata al acestor animale. Carnea, blana si coarnele de ren sunt folosite de localnici pentru a-si asigura traiul zilnic. Din blana isi fac incaltari, isi acopera corturile, isi pregatesc saltele si covoare. Din oase confectioneaza plasele de pumnale si din coarne pisate prepara o potiune magica pentru sporirea potentei sexuale. Ba mai mult, intr-un magazin, proprietarul a avut nastrusnica idee sa puna fecale de ren intr-o punguta si sa le vanda cu 5 euro turistilor dornici de suveniruri inedite.
Laponii, sau Sami, incearca sa isi afirme identitatea etnica si rezista de secole presiunii de asimilare din partea statelor care le administreaza teritoriile stramosesti. Tuomas, liderul Asociatiei Tinerilor Sami din Finlanda, sustine ca poporul sau nu doreste independenta teritoriala, ci are o singura pretentie: muntii, padurile si bogatiile subsolului sa nu fie decimate. Statul permite laponilor sa foloseasca pamantul pentru a-si creste renii, dar totodata accepta despadurirea necontrolata si invazia de turisti. "Renii nostri fug speriati din calea turistilor care vin cu motoscutere si sanii trase de caini Husky. Pentru turisti e o placere sa ia in piept muntele, pentru crescatorii de reni turismul a devenit o pacoste. Renii fug tocmai prin Norvegia sau Rusia si cu greu ii mai putem recupera", spune suparat Tuomas Juuso.
Din cauza ca numarul renilor scade, si populatia Sami se imputineaza. In prezent, 70.000 de Sami supravietuiesc datorita celor 100.000 de reni care umbla slobozi prin tundra Europei.
Un batran Sami confectioneaza funie din coaja de copac. Imbracata in costum popular, o femeie canta "jojkul" - cantecul traditional al laponilor. Tinerii Sami, reuniti intr-o asociatie, incearca sa pastreze identitatea stramoseasca |
Citește pe Antena3.ro
FRIPTURA DE REN
|
Carnea de ren, gatita in suc propriu, cu garnitura de piure si castraveti murati, seamana la gust cu iepurele salbatic - aceeasi fibra tare, aroma de vanat si culoare bruna. Finlandezii adauga fripturii de ren gem amarui din fructe de padure si o pasta de morcovi, condimentata cu piper si avand culoarea portocalie. Delicatesa Laponiei o reprezinta insa inima de ren, sarata si pastrata la rece pentru expeditiile lungi in cautarea turmelor. Inima de ren se serveste rece, uscata si rulata. Renul reprezinta animalul totemic al indigenilor Sami,
iar a manca inima lui inseamna a te impartasi din puterea si rezistenta animalelor care infrunta frigul polar.
|
BUCATARIE NORDICA
|
Poporul Sami are un mod de viata sobru, insusit in lungile peregrinari prin tundra. Culesul fructelor de padure, pescuitul de somon si vanatoarea de reni sunt principalele preocupari in Laponia. Mai nou, in orasele extremului nord au aparut supermarketuri, de unde oricine poate cumpara borcane cu dulceata, conserve de ren si somon. La fermele agroturistice, localnicii gatesc traditional fileuri de somon: se prinde pestele taiat in jumatate pe scanduri de brad si se afuma la jar. In familie sau pentru turistii curiosi, laponii gatesc clatite din lapte de ren umplute cu fragi, coacaze sau mure.
|