x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Lăsat de sec cu... bere, vin şi-un târg de frumuseţe

Lăsat de sec cu... bere, vin şi-un târg de frumuseţe

de Veronica Bectas    |    10 Noi 2011   •   21:00
Lăsat de sec cu... bere, vin şi-un târg de frumuseţe

Ma asteptam la o abundenta de tar­gu­ri agroalimentare la sfarsitul acesta de saptamana, ca sa mai putem gusta ceva branzeturi si 'carneturi', pa­na nu intram in postul cel lung (si cu multe dezlegari la peste) al Cra­ciu­nului. Dar se vede treaba ca frigul care ne-a silit brusc sa trecem la bla­ni­ta, caciulita si manusi nu prea e pri­e­l­nic iesirilor in piete, cu sunca, tuica si dulceata.

O veste buna am primit totusi de la Iasi, de unde ni se transmite ca ECOAGRIS, Targul national de Agricultura, Apicultura, Produse ecologi­ce, nationale si traditionale revine, din doua in doua saptamani, in Parcul Parohiei Toma Cozma. Asa ca in­tre 11 si 13 noiembrie, in ciuda van­toa­selor de-afara, iesenii pot... iesi sa achi­zitioneze miere si produse apicole, pomi fructiferi, seminte, plante si bulbi, dar si, mai ales, alimente natu­rale, bio si traditionale, dulceturi, ceaiuri, palinci si vinuri, noi si vechi. In spatiile acoperite, in schimb, gasesti abundenta de targuri pe care o cauti, de la cele turistice la cele ezoterice si de la targurile de frumusete la cele de bere si vin.

Gastronomie. Revine 'Piata Taraneasca', la Constanta. In perioada 10-13 noiembrie, zeci de pro­du­catori traditionali si mestesugari vor veni cu 'recolta' lor dinaintea cum­paratorilor. De la branzeturi si salamuri traditionale pana la cosulete im­pletite din nuiele, de la dulceturi si miere eco la instrumentar casnic cioplit in lemn, toate produsele vor pune in valoare traditia romaneasca.

Dupa formula 'marii revolutii din octombrie care a avut loc in noiembrie', Festivalul NorokOktoberfest – Festivalul Berii Bavareze ajunge week-end-ul asta la Bucuresti. Micii si pastrama (in loc de weisswursti!) acompaniaza berea de calitate, intre 11 si 13 noiembrie, la Restaurantul 'Garden Club'.

Un alt targ al berii – Beer Fest – se tine la Lotus Center din Oradea, de astazi, 11 noiembrie, pana duminica. Sambata, antrenul e asigurat de trupa Desperado, singura trupa country-rock din Romania. La Palatul Mogosoaia, sambata si duminica (12-13 noiembrie) are loc 'Sarbatoarea Vinului'. Este un targ de vinuri care aduna celebre crame romanesti, dar si, in acelasi timp, un targ de produse traditionale, de mestesuguri populare, dansuri romanesti si multa muzica si voie buna. Nu va lipsi taraful Haidouks, castigator al unui trofey BBC World Music Awards. Dar nici Nelu Plo­ies­tea­nu, Maria Buza si Ansamblul folcloric Doina.

Religie, ezoterism. TOB, Tar­gul International de Vesminte, Icoane, Carti si Obiecte Bisericesti, se va deschide week-end-ul acesta in mai multe localitati din tara. Dupa ce joi, 10 noiembrie, si-a deschis portile la Bacau, in perioada 10-12 noiembrie va aduce la Cluj-Napoca, la ExpoTransilvania, obiecte religioase si bijuterii unicat, realizate de doi artisti greci, Kotti Elena si Gri­goris Katsakioris.

EzotericFest ii cheama la Casa Tineretului din Timisoara pe toti cei pasionati de ezoterism... si nu numai. In perioada 10-13 noiembrie, ai parte de expozitii cu vanzare, coferinte, workshopuri, demonstratii, muzica si dans la singurul targ de 'produse naturiste, alternative, stiinte si tera­pii spirituale'.

Turism. Targul de Turism 'Tou­ris­tica', de la Cluj-Napoca, a ajuns la cea de-a 5-a editie. Dupa marele targ national de la Bucuresti, Aso­ci­a­tia Nationala a Agentiilor de Tu­rism ii invita pe ardeleni sa viseze, fru­mos, la... vacante. Trei zile pline de ofer­te promotionale de sezon!

Un alt targ de turism are loc, in zi­le­le de 11 si 12 noiembrie, la Resita. Te asteapta oferte de revelion, va­can­­­te si calatorii si mari reduceri pentru pachetele turistice ale verii 2012.

Nu te-ai hotarat unde sa petreci sarbatorile de iarna? Ai putea afla raspunsul si daca vizitezi Targul de Turism de la Era Shopping Park din Oradea in zilele de 12 si 13 noiembrie. Oricum, cel mai important raspuns este, cred eu: vacanta ideala e... la tara, in pensiunile din Bihor!

Frumusete. Nu cred ca vreo mireasa din cele care fac nunta week-end-ul asta nu si-a cumparat inca ro­chie alba. Dar daca e vreuna in aceasta situatie, mai are o sansa sa-si ga­seasca rochia potrivita: Expoma­riage Oradea (11-13 noiembrie). Toate articolele dedicate nuntii se re­ga­sesc in standurile firmelor ex­po­zan­te, de la invitatii si baloane la flori si buchete de mireasa.

Se stie ca romancele sunt frumoase. Strainii observa asta imediat ce trec granitele noastre din vestul tarii. Si cum sa nu fie asa, cand la Oradea e din nou... Targ regional de frumusete, fitness, wellness, spa, ingrijire corporala si sanatate! Intre 11 si 13 noiembrie e rost de oferte bune, pentru frumusetea si sanatatea ta.

Festivalul Purcelului la Protap
Se cuvine ca Lasatul Secului sa-l... lase tot romanul cu o petrecere de pomina. Nu de alta, dar vreo sapte saptamani nu ne mai atingem de carne! Ma rog, cine-i vrednic si tine postul. Uite, de-aia mi-a placut sa aflu ca, in satul Covaci, la sase kilometri de Timisoara, e festival mare, cu purcel la frigare. Sambata, 12 noiembrie, in curte la Pensiunea Anette, e Festivalul Purcelului la Protap. Bucatarul e priceput – anul trecut, Calin Lump a fost pe podium la Concursul National al Bucatarilor de la Brasov – purceii, hraniti cu bucate alese (dupa gusturile porcesti), sunt numai buni de taiat si de-nfipt in frigare. Are si nea Calin cateva ajutoare, pe care le-a invatat cum sa faca baitul, cat de ’nalt sa fie focul, cat sa construiasca protapul, pentru ca distanta dintre animalul sacrificat si flacara sa fie optima. Iar la urma, cu soriciul crocant si carnea gustoasa, fi-va impartit printre meseni. Mie, de mi-o da codita rumenita, s-o rontai, le-oi zice multam si, cu o bardaca de vin in mana, m-o aseza sa ascult cantecele banatene, de joc si de voie buna.
• Tudor Cires

×
Subiecte în articol: culinar