x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Lecţie de gătit de la o grecoaică

Lecţie de gătit de la o grecoaică

de Veronica Bectas    |    17 Iul 2010   •   00:00
Lecţie de gătit de la o grecoaică

Din cauza căldurii am închis toate geamurile şi am tras storurile. Am făcut puţină răcoare şi am zis că stau să lenevesc. Aş! Doar 15 minute am stat liniştită că a şi apărut Paula, misterioasă nevoie mare. M-a invitat la vecina ei, Tudoriţa, care are o cumnată grecoaică şi care a venit pe la ea pentru o săptămână. Grecoaica se simte rău dacă nu face şi ea ceva pentru cumnata Tudoriţa, aşa că a început să facă împreună cumpărături şi să gătească. Tudoriţa ne invită să degustăm preparatele pe care le-a făcut grecoaica şi e musai să ne ducem.

Turuiala Paulei mi-a stricat starea de lene şi mi-a stârnit curiozitatea. Am acceptat invitaţia cu condiţia ca Paula să se ducă să cumpere o casoletă cu îngheţată pentru că mie mi-era prea cald şi nu ne puteam duce cu mâna goală. Paula a cumpărat îngheţată şi un buchet de gladiole superbe, gest pentru care am lăudat-o atât cât să-mi vorbescă peltic să mă enerveze..

La ora 14.00 ne-am prezentat la uşa Tudoriţei cu florile şi îngheţata. Ne-au primit foarte entuziasmate şi ne-au poftit în sufragerie. Paula trăgea cu ochiul către bucătărie şi amuşina ca un căţel pofticios. După ceva povestiri scurte, tăiate de Tudoriţa, grecoaica ne-a poftit să bem un păhărel de uzo, făcut de soţul ei. Tudoriţa ne-a oferit nişte peşte marinat, cu ceapă şi brânză Feta, măsline şi icre de ştiucă. Am onorat câte puţin din fiecare, pentru că grecoaica ne-a zis că vrea să ne ofere "supa care la mine e buna multa şi eu vreau faţe plaţere". Bine! Dacă trebuie, o să ne placă, îmi zic eu şi mă uit pieziş la Paula. Uzo, ăsta făcut în casă, era foarte bun. Îi zic asta şi îi laud şi brânza, care într-adevăr era bună şi total deosebită de cea care se găseşte pe la noi. Femeia a fost foarte întântată.

A părăsit terenul de luptă şi s-a întors purtând un castron cu supă. Mirosea tare bine. Ca fiind cea mai veche în vârstă şi probabil cu un renume de cârcotaşă, grecoaica îmi aruncă o privire ghiduşă, pune castronul pe masă şi-mi ia farfuria ca să mă servească. Destul de caldă, ca să-mi stârnească dorinţa de a o prăpădi. Cu supa în farfurii am pus de o trăncăneală pe seama cumpărăturilor şi aşa am aflat că pentru supă, grecoaica şi-a procurat ingredientele de la noi. Ca să vezi! Nu venise cu ouă şi restul! Curând am aflat şi cum se numeşte ea: Haricleea. Alt, ca să vezi!

Tudoriţa a băgat prima lingura în supă. Şi noi după ea. Aşa am mâncat prima dată celebra avgolemono, supă tradiţională grecească! Bună, deasă şi destul de uşoară.
- Facem şi noi?, sări cu gura domnişoara Paula.
- Da. Dacă stai tu lângă aragaz pe căldura asta!, îi zic eu înciudată.
- Păi o facem noaptea, când este mai răcoare!, găsi ea soluţia, tot ca să nu mă lase în pace.

După ce am terminat cu supa şi am felicitat-o pe Haricleea care nu-şi mai încăpea în piele, ne-a servit cu o musaca de vinete. Cum stăteam cu farfuriile în faţă, îi zic Tudoriţei:
- Fato! Mă duc să aduc nişte ţaţichi. L-am făcut de dimineaţă!
Grecoaica sări în sus şi-mi zise:
- Nu trebe! Pune iaurt, mâine mancam la tine ţaţichi!

Hait!, îmi zic eu. E valabilă zicala: fereşte-te de greci chiar şi atunci când îţi oferă daruri! Mâine, la mine la ţaţichi! Ei, lasă că te aranjez eu madam! Să vezi lecţie de gătit ce-ţi dau!
Am mâncat cu iaurt şi am băut un pahar de vin roşu, de la Tudoriţa de la ţară. Ne-am mai relaxat, am pus-o pe grecoaică să ne povestească ceva de pe la ei. Ne-a pus la curent cu multe, dar a evitat, ca un bun diplomat, problemele pe care le vedeam şi noi la ştiri. La desert, Paula a cerut îngheţata adusă de noi, ca să ne putem lăuda cu ceva, chiar dacă nu ea preparată în casă.

La cafea, am tras-o de limbă, pe Haricleea şi am obţinut atât reţeta cât şi nişte comentarii cât se poate de valabile, despre piaţa şi produsele noastre. Mi-am schimbat total impresia despre ea. Aprecierile şi criticile mi s-au părut corecte, fără părtinire. A avut mai multe aprecieri. I-au plăcut mult legumele de la ţărani şi magazinele. Venise cu informaţii greşite şi acum ne lăuda. Tudoriţa îi făcuse dulceaţă de cireşe amare, de coacăze roşii, de vişine. Nici că putea să-i ofere ceva mai bun, ne-a zis ea.
În timpul ăsta, Paula nu scotea o vorbă. Doar unele umbre de pe faţa ei îmi dădeau de înţeles că ceva nu e în regulă, dar se abţinea. Când am plecat, după ce am mulţumit şi le-am invitat a doua zi la mine, pardon la noi, Paula ciripi:
- Facem şi noi supa? Vă roooog!
- Facem! Trebuie să cumperi ingredientele şi facem!

MENIU UŞOR
Ce cumperi de la piaţă
● Pentru supă:

Un pui 1,5 kg x 7,00 lei = 10,50 lei
3 ouă x 0,40 lei = 1,20 lei
Lămâi, 3 buc. cu 7,00 lei =  3,00 lei
O legătură pătrunjel x 0,25 lei = 0,25 lei
Total lei pentru supă: 14,95 lei

● Pentru salată:
Roşii 1 kg x 2,00 lei = 2,00 lei
Castraveţi 1 kg x 1,00 lei = 1,00 lei
Ceapă roşie o legătură x 2,00 lei = 2,00 lei
Brânză Feta 250 g x 8,00 lei = 2,00 lei
Ardei gras 1 kg x 2,50 lei = 2,50 lei
Măsline verzi 100 g x 13,00 lei = 1,30 lei
Măsine negre 100 g x 13,00 lei = 1,30 lei  
Ardei iute 5 buc x 1,00 lei = 1,00 lei
Mărar şi pătrunjel 2 leg x 0,50 lei = 0,50 lei
Total lei pentru salată: 13,60 lei


Reţete:
Supă Avgolemono
● Ingrediente: Un pui, 100 g orez, 3 gălbenuşuri, zeama de la o lămâie, sare, piper.
● Preparare: Spălaţi şi scoateţi pieptul şi eventual carnea de la o pulpă, pe care le tăiaţi fideluţă şi le puneţi la fiert într-o oală cu 3 litri de apă. Luaţi spuma! Fierbeţi separat orezul (de preferat cu bobul lung) şi stoarceţi zeama de la lămâie. Când carnea a fiert, adăugaţi orezul, puţină sare şi piper. Scoateţi într-un castron larg trei polonice de zeamă, pentru a se mai răci. Între timp, într-un alt castron, separaţi gălbenuşurile şi le amestecaţi (ca la maioneză) cu zeama de lămâie, câte puţin, frecând energic şi veţi obţine o cremă. Peste această cremă turnaţi, fără să vă opriţi din amestecat, câte puţină zeamă din cea uşor răcită (ca la ciorba de burtă), în aşa fel încât compoziţia să nu se brânzească. După ce aţi înglobat toată supa separată, turnaţi-o în oală, după ce aţi tras-o de pe foc. Amestecaţi mereu ca să se combine cele două compoziţii. Dregeţi apoi de sare şi piper, dar şi de acru. Atenţie, dacă mai trebuie lămâie, adăugaţi-o separate, într-o cantitate mai mică, apoi o turnaţi în oală, pentru ca să nu se brânzească supa. Presăraţi pătrunjel verde şi, în farfurie puteţi adăuga mai multă zeamă lămâie, după gust.

Puiul rămas se foloseşte la un... ostropel, tocăniţă, o altă supă. Lămâile pentru ceai, salată etc.


Salată de legume, unic fel pentru două persoane
● Ingrediente: 3 roşii, 1 ardei gras, 1 morcov, 2 castraveţi, o ceapă roşie (mare), o ceapă albă mică, 3 căţei de usturoi, un ardei iute, 5 măsline verzi, 6 măsline negre, brânză Feta, ulei, o legătură de pătrunjel şi mărar.
● Preparare: Legumele se curăţă, se spală şi se porţionează astfel: Roşiile şi castraveţii se taie felii, ardeiul gras se taie cuburi, ceapa se taie fideluţă, ceapa albă se toacă mărunt, morcovul se dă pe răzătoare, usturoiul se taie feliuţe, ardeiul se curăţă de seminţe şi se taie feliuţe, măslinele se taie în două. Se montează astfel: într-un castron se pune ceapa albă cu morcovul ras, usturoiul, ardeiul gras, ardeiul iute şi măslinele verzi. Puneţi sare, piper, puţin ulei (ideal de măsline) şi amestecaţi. După 15 minute puneţi feliile de castraveţi, ceapă roşie, măslinele negre, roşiile şi puţin ulei. Amestecaţi uşor, radeţi puţină brânză şi restul o tăiaţi bucăţi mai mari. Presăraţi pătrunjel şi mărar verde, după gust. Puteţi adăuga şi zeamă de lămâie.

Ce foloseşti din cămară: o ceapă mică albă, ulei, sare, piper, un morcov.

Restul de legume... pentru altă salată.

×
Subiecte în articol: bucataria de week-end