x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Legamantul alb

Legamantul alb

de Cristina Andreea Catana    |    14 Sep 2005   •   00:00
Legamantul alb
RETETE CU ADRESA
Cu cat patrundem mai adanc in trecut, spre inceputurile civilizatiei umane, ne dam seama ca sarea este evaluata ca fiind unul dintre cele mai pretioase produse. La unele popoare primitive asiatice si africane era un obiect de schimb si de plata. In China remuneratia se facea in "turte de sare", obicei care a supravietuit pana in secolul al XX-lea in Mongolia si Tibet. In Malaiezia si Sumatra bastinasii nu foloseau banii, o zi de munca fiind platita cu 200 grame de sare. In desertul Sahara beduinii incheie si astazi "legamantul sarii", actul fiind pecetluit cu o bucata de paine, presarata cu sare, in gura celuilalt. Negrii pangwe isi cumpara sotia pentru 13 vase pline cu sare.

INDEMNURI. Intr-una din scrierile datand din Evul Mediu, oamenii sunt sfatuiti: "Intotdeauna sa ai pe masa ta condimentul - sarea, care anihileaza otrava si face mancarea sa aiba gust. Daca mancarea e nesarata, carnea nu are nici o aroma, dar atentie, prea multa sare slabeste vazul si strica puterea barbatului".

Insasi viata provine din mediul marin, sarat. Asa se explica dependenta organismului uman de sare. Pentru metabolism, functionarea sistemului nervos si a lichidului digestiv, sarea este absolut indispensabila. Acum 2.400 de ani, Hippocrate a descris actiunea apei marii asupra unor boli. Inca de atunci se utiliza saramura, rece sau incalzita, la bai si inhalari, tratand boli ale pielii, reumatisme, alergii, boli ginecologice si boli sciatice.

Saramura are calitati curative asupra picioarelor obosite, cu edeme si dermatoze, asupra circulatiei arteriale periferice si asupra distoniei neurovegetative.

ETIMOLOGIE
Cuvantul "sare" este de origine slava, dupa unii cercetatori, iar altii spun ca este de factura indoeuropeana - "sol". Cuvantul latin "salariuma" ne aminteste de felul in care erau platiti soldatii romani pentru serviciile lor. Tot de numele "sarii" se leaga si originea denumirii latine a "insulei": o suprafata inconjurata de apa sarata era denumita "in salum", adica "in sare".

SUPERSTITII
In Evul Mediu existau numeroase superstitii legate de sare. Una dintre ele atentiona ca sarea varsata este semn de cearta si disensiuni intre oameni. O alta veche superstitie, intalnita si astazi, ne indeamna sa aruncam sare in spatele nostru daca vrem sa alungam toate ghinioanele. De-a lungul timpului s-au format mai multe expresii verbale, obiceiuri si uzante care se refera la caracterul si la proprietatile sarii.

Oua sarate

  • Ingrediente: 1 kg oua de gaina sau de rata, 250 g sare, 20 g hrean, 2-3 lingurite cu bautura alcoolica
  • Preparare: Se spala ouale si se lasa sa se usuce. Intre timp se fierbe aproximativ un litru de apa intr-un vas, in care se pun hreanul si sarea. Apa se lasa sa se raceasca. Ouale se asaza intr-un vas de ceramica, portelan sau sticla, se toarna peste ele apa sarata si bautura alcoolica. Deasupra lor se pune o tigla foarte curata, astfel incat ouale sa fie acoperite cu apa sarata. Se pune un capac si se lasa in camara la o temperatura mai scazuta. Dupa 25 de zile se scot ouale din apa sarata, se spala si se fierb bine. Astfel preparate, ouale se conserva in frigider.

    Tarhon cu sare

    Se aleg foi de tarhon, se spala bine cu apa. Se usuca rasfirate pe un servet, se asaza in borcan, presarand sare in strat subtire. Se pun deasupra o bucata de lemn si o piatra mica. Se acopera borcanul cu celofan si se tine la loc rece.

    Pui umplut la sare

  • Ingrediente: un pui de circa 1 kg, maruntaiele de la pui, o ceapa, un morcov, un ardei, o rosie, sare, piper, o lingura cu ulei, vegeta, 50 g maioneza asortata de usturoi
  • Preparare: Toate legumele se toaca marunt si se amesteca intr-un castron, impreuna cu maruntaiele tocate. Se condimenteaza cu sare, piper si vegeta dupa gust. Puiul bine uscat se umple cu amestecul de legume si maruntaie si se coase. Se unge cu ulei si vegeta si se asaza pe spate intr-un vas, de preferinta din tuci sau aluminiu, in care s-a pus un strat de circa 1 cm de sare grunjoasa si se introduce in cuptorul bine incins. Cand este facut, se taie pe piept si se serveste cu maioneza turnata deasupra. Se serveste cu o garnitura de legume natur amestecate cu umplutura.
  • ×
    Subiecte în articol: sare