x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Lumea pătrăţelelor de fericire, în pericol! Ciocolata ar putea deveni un lux până în 2020

Lumea pătrăţelelor de fericire, în pericol! Ciocolata ar putea deveni un lux până în 2020

de Mihaela Stănescu    |    18 Noi 2014   •   10:11
Lumea pătrăţelelor de fericire, în pericol! Ciocolata ar putea deveni un lux până în 2020
Lumea pătrăţelelor de fericire ar putea să nu mai existe până în anul 2020, după ce producătorii se luptă să ţină pasul cu cererea care se află în continuă creştere.

Grupul elveţian Barry Callebaut a avertizat un potenţial deficit de cacaco până în anul 2020, după ce preţul acesteia a crescut cu 25% în ultimul an. Barry Callebaut au vândut peste 1,7 milioane de tone de ciocolată în anii 2013 - 2014. Aceasta reprezintă o creştere de 10%. Vestea dezastuoasă vine la doar câteva săptămâni după ce compania a anunţat că nu va mai produce monedele de ciocolata, care erau foarte populare de sărbători.

Pe de altă parte şi piaţa chineză se luptă cu această problemă. Solicitările venite din partea Chinei anunţă faptul că produsul ar putea să devină un lux. Asia solicită ciocolata în valoare de 8,7 miliarde de euro în fiecare an, iar potrivit Organizaţiei mondiale pentru cacao, producţia de seminţe ar putea să se confrunte cu un deficit de 150 de miliarde de tone până la sfârşitul anului 2014.

Potrivit unor studii, România se află pe unul dintre ultimele patru locuri în topul ţărilor din Uniunea Europeană, la consumul de ciocolată. Românii consumă anual în jur de 1,9 kilograme de ciocolată per persoană, faţă de Elveţia, care este lider european, cu 11 kilograme per persoană. În Ungaria se consumă, în medie, anual, 4 kilograme de ciocolată per persoană, în Grecia 3 kilograme, iar în Portugalia 1,95 de kilograme per persoană. 

 

×