GEOGRAFII CULINARE
Rar am cunoscut o persoana ca prof. dr. Ovidiu Bojor! Octogenar - varsta la care multi semeni nu mai concureaza cu timpul, de o simplitate cuceritoare si un bun-simt mostenite din Maramuresul bunicilor sai, omul acesta aduce cu sine experienta anilor petrecuti la poalele Himalayei. Expert al Natiunilor Unite pentru programele de dezvoltare industriala, doctorul-farmacist a participat la numeroase misiuni in Asia (India, Tibet, Nepal), de unde s-a intors cu o descoperire ce-ar fi putut sa-i aduca Premiul Nobel. Despre ce este vorba? In cursul expeditiilor, el a observat ca in zonele de munte oamenii nu sufera de diabet. Urmarindu-le alimentatia curenta, a remarcat consumul de castravete asiatic, un soi amar, dupa care simteau imediat nevoia de zahar. Astfel, Ovidiu Bojor a descoperit insulina vegetala, extrasa din castravetele amar! Recuperare meritorie pentru memoria inaintasului sau, inventatorul insulinei sintetice, Nicolae Paulescu, cel care a pierdut Premiul Nobel dintr-o eroare birocratica⦠Insulina vegetala, sub forma medicamentului denumit INSUVEG, a devenit un panaceu pentru milioane de bolnavi carora Ovidiu Bojor le scrie, astazi, despre cum sa manance pentru a trai pana la adanci batraneti. In ultima sa carte, intitulata "Pledoarie pentru viata lunga", citim despre cele sapte elemente care prelungesc existenta. Primul este alimentatia.
Profesorul Ovidiu Bojor a descoperit insulina vegetala studiind alimentatia traditionala nepaleza
|
Citește pe Antena3.ro
Ceai cu unt tibetan
Bautura nationala in Tibet, ceaiul cu unt are tendinta sa deruteze la prima degustare. Ca sa-l apreciezi, trebuie sa te gandesti ca e ca si cum ai bea o supa calda⦠Pentru a-l prepara, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 7 cesti cu apa, o lingurita cu ceai, o ceasca cu lapte, o treime de ceasca cu unt, 1-3 lingurite cu sare. Se incalzeste apa intr-un vas. Se adauga untul si sarea, se lasa sa fiarba 2-3 minute. Se amesteca cu mixerul pana cand continutul devine spumos. Se varsa intr-o teiera (vas pentru servirea ceaiului) incalzita si se toarna fierbinte in cani. Cei care apreciaza savoarea acestui ceai sunt nepalezii, obisnuiti din copilarie cu amestecul de plante, apa si unt. Caracteristic traditiei ceaiului este pregatirea la foc de lemn, conform normelor budiste si ritualului in timpul slujbelor din manastirile inchinate lui Budha.Castravete asiatic
Dr. Ovidiu Bojor a observat ca locuitorii Nepalului consuma o leguma de forma unui castravete, care reduce considerabil riscul imbolnavirii de diabet. Rodul cercetarii sale stiintifice de 7 ani asupra «castravetelui asiatic» este medicamentul antidiabetic INSUVEG. Descoperirea acestui remediu natural - posibil panaceu pentru un miliard de diabetici - il recomanda pe profesorul Bojor la Premiul Nobel.
SALATA NEPALEZA
|
Ingrediente:
200 g cartofi, 50 g seminte de susan, sucul de la o lamaie, 100 g coriandru, 150 ml apa, 4 ardei verzi, 3 cesti cu ulei de mustar, o ceasca cu seminte de chimen, doi-trei gogosari uscati, sare.
Preparare: Cartofii se coc in coaja, se curata si se taie rondele. Se amesteca cu sarea, semintele de susan prajite, sucul de lamaie, 50 g de coriandru si apa. Se incalzeste uleiul de mustar si se calesc in el gogosarii impreuna cu semintele de chimen. Se adauga ardeii taiati, se calesc, dupa care se amesteca cu cartofii. Salata se garniseste cu 50 g de coriandru.
|