DICTIONAR GASTRONOMIC
Cuscusul este o pasta fainoasa in forma de bobite, folosita la prepararea supelor sau insotind mancarurile de carne sub forma de garnitura.
Cuscusul este ingredientul traditional al mancarurilor populatiei nord-africane. Se obtine in urma macinarii semintelor de grau foarte dure si care se inmoaie apoi in apa. Denumirea provine din limba araba, "kaskasa" insemnand "macinat marunt". O alta varianta sugereaza ca numele ar fi legat de oala speciala in care se obisnuia sa se fiarba cuscusul, oala ce purta numele de "kiskis".
ISTORIE. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca primele tari in care se folosea cuscus in alimentatie au fost Sudanul si Egiptul. El insotea toate ritualurile religioase si sarbatorile legate de evenimentele importante din viata fiecaruia. In timpul Imperiului Roman, s-a raspandit in Europa, ajungand pana in Sicilia.
Cuscusul se poate pregati in diverse feluri. Dar in toate cazurile ai nevoie de rabdare si putina creativitate. Pentru a-l fierbe se procedeaza in felul urmator. Se pune la clocotit o cantitate de apa. Intr-o tigaie se pun aproximativ aceeasi cantitate de cuscus, putin ulei si apa fiarta. Se amesteca bine, apoi se acopera cu un capac timp de cinci minute. Se adauga o lingura cu unt, se amesteca din nou si⦠gata! Cel mai simplu este sa-l amesteci apoi cu zahar si scortisoara. Sub forma de paste, poate fi servit cu sosuri diferite (de rosii, de usturoi, cu busuioc etc.). Ca mancare, se pregateste cu multe legume (dovlecei, zucchini, morcovi, mazare, cartofi, napi) sau cu carne de pui, miel, chiftelute, burta de vaca. Ca desert, cel mai raspandit este cuscusul cu lapte batut si fructe (struguri, curmale, rodii, migdale).
|
CUSCUS CU CAISE |
| ||
|
Citește pe Antena3.ro