x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Macinat marunt

Macinat marunt

de Simona Chiriac    |    16 Aug 2006   •   00:00
Macinat marunt
DICTIONAR GASTRONOMIC
Cuscusul este o pasta fainoasa in forma de bobite, folosita la prepararea supelor sau insotind mancarurile de carne sub forma de garnitura.

Cuscusul este ingredientul traditional al mancarurilor populatiei nord-africane. Se obtine in urma macinarii semintelor de grau foarte dure si care se inmoaie apoi in apa. Denumirea provine din limba araba, "kaskasa" insemnand "macinat marunt". O alta varianta sugereaza ca numele ar fi legat de oala speciala in care se obisnuia sa se fiarba cuscusul, oala ce purta numele de "kiskis".

ISTORIE. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca primele tari in care se folosea cuscus in alimentatie au fost Sudanul si Egiptul. El insotea toate ritualurile religioase si sarbatorile legate de evenimentele importante din viata fiecaruia. In timpul Imperiului Roman, s-a raspandit in Europa, ajungand pana in Sicilia. Cuscusul se poate pregati in diverse feluri. Dar in toate cazurile ai nevoie de rabdare si putina creativitate. Pentru a-l fierbe se procedeaza in felul urmator. Se pune la clocotit o cantitate de apa. Intr-o tigaie se pun aproximativ aceeasi cantitate de cuscus, putin ulei si apa fiarta. Se amesteca bine, apoi se acopera cu un capac timp de cinci minute. Se adauga o lingura cu unt, se amesteca din nou si… gata! Cel mai simplu este sa-l amesteci apoi cu zahar si scortisoara. Sub forma de paste, poate fi servit cu sosuri diferite (de rosii, de usturoi, cu busuioc etc.). Ca mancare, se pregateste cu multe legume (dovlecei, zucchini, morcovi, mazare, cartofi, napi) sau cu carne de pui, miel, chiftelute, burta de vaca. Ca desert, cel mai raspandit este cuscusul cu lapte batut si fructe (struguri, curmale, rodii, migdale).

CUSCUS CU CAISE

  • INGREDIENTE: 125 g caise deshidratate, 450 g cuscus, doua linguri cu coriandru macinat, 100 g ceapa verde, o lingura cu ulei de masline.
  • PREPARARE: Caisele deshidratate se acopera cu apa clocotita si se lasa timp de 10 minute. Se pune cuscusul intr-un vas mai mare si se adauga cam aceeasi cantitate de apa. Se acopera cu un capac si se lasa pana cand se inmoaie. Caisele se scurg de apa si se asaza peste cuscus. Se amesteca foarte bine cu o furculita. Se adauga si restul ingredientelor: coriandrul, ceapa verde tocata marunt si uleiul de masline. Se amesteca si se serveste imediat.
  • ASMATUI planta erbacee placut mirositoare, avand flori albe si fiind utilizata in prepararea mancarurilor; mai poarta numele de asmatuchi sau hasmatuchi.
  • PASAT seminte de mei ce au fost decorticate si apoi pisate; mancare obtinuta din astfel de seminte fierte, care se prepara in special cu lapte, unt si branza.
  • VINEGRETA sos rece, care are printre ingrediente otet, ulei, sare si piper.
  • TERMOS vas de sticla - cu peretii dubli, argintati, intre care exista vid - pus intr-o cutie metalica; este folosit pentru pastrarea lichidelor la temperatura constanta, fiind un foarte bun izolator termic.
  • SMOCHINA fructul comestibil al smochinului, cu aspect carnos si suculent, avand un gust dulce; este folosit mai ales in industria alimentara pentru obtinerea dulceturilor, gemurilor, prajiturilor etc.
  • ×