Nu stiu astazi bautori exclusiv de Porto sau de Madeira. Oferta pentru aceste vinuri portugheze la noi in tara este ca si inexistenta. Exceptie mai fac cateva sortimente de Porto. Probabil nici in viitorul apropiat lucrurile nu se vor schimba.
CATALIN PADURARU - Vinexpert
Nici cererea nu este foarte mare, intrucat aceste vinuri n-au facut parte din consumul obisnuit al romanilor. Si totusi - afirmam - ca facem parte din familia europeana. As zice ca este timpul sa ne cunoastem rudele, fie ele si mai indepartate.
Explozia comertului cu vin a inceput cu sec. al XVIII-lea, atunci cand cererea a depasit oferta. Aceasta perioada de glorie a durat pana in 1850, atunci cand Oidium a ajuns pe insula si s-a raspandit cu rapiditate pe fundalul unui climat cald si umed. Economia insulei, bazata pe monocultura, fusese devastata, si raul cel mare inca nu venise. Dupa 20 de ani, valul puternic de filoxera a dat acestor vii lovitura cea mai puternica.
Pe langa viticultura, agricultorii practica si alte culturi, dintre care bananele si fructele de avocado. In acest climat cald si umed, viile trebuie ridicate pe bolte inalte pentru a evita bolile fongice. Astfel, efortul depus este mult mai mare, pentru ca trebuie sa te strecori printr-o increngatura vegetala pentru a aplica tratamentele necesare sau pentru a le ingriji. Daca agricultura este posibila in Madeira, acest lucru se datoreaza ploilor abundente din zonele muntoase din interiorul insulei, o cantitate de trei ori mai mare decat cea din Fuchal de pe coasta. Aceasta apa este canalizata printr-o retea de 2.000 km de rigole facute artificial, care se numesc levandas, asigurand o distributie egala a apei in toate zonele de exploatare, inclusiv la cele mai reduse areale de vii, si care permit insulei in acelasi timp sa beneficieze de electricitate.
Folosirea vaselor din estufa, desi ramane o activitate constanta de doua secole incoace, este inca contestata. Cele mai bune vinuri de Madeira sunt facute fara aceste estufa si fara incalzire de vreun fel.
(va urma)