x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Maestra din bucătăria Palatului Elisabeta

Maestra din bucătăria Palatului Elisabeta

de Simona Chiriac    |    07 Mai 2009   •   00:00
Maestra din bucătăria Palatului Elisabeta
Sursa foto: Simona Chiriac/Jurnalul Naţional

Când am trecut de poarta Palatului Elisabeta, nici nu bănuiam experienţa inedită de care voi avea partea. Pornind de la rafinamentul încăperilor, în care păşeşti pe vârfuri ca să nu faci să dispară acea aură miraculoasă care te înconjoară, şi culminând cu oamenii pe care am avut şansa de a-i cunoaşte, şi ei pe măsura locului.

Ca să ajungi în bucătăria Palatului Elisabeta, străbaţi coridoare înguste, cu ferestre mici, ca de cetate medievală. Bucătăria însă are toate utilităţile uneia moderne. Eugenia Ilie, maestrul bucătar de la Palatul Elisabeta, are grijă ca Majestăţile şi Alteţele Lor să aibă în fiecare zi parte de experienţe culinare unice.

Iar una dintre reţetele ei inedite, stârnite, ca multe altele, de curiozitate, este "Rulada cu magiun de prune de Topoloveni", pe care aveam mai întâi să o privesc cum se face, pentru ca apoi să o descopăr cu toate simţurile.

"GUST DE PALAT"
Totul a pornit de la un borcan de gem, care-ţi aduce aminte de gustul copilăriei. Nu are nici un pic de zahăr, fiind astfel indicat tuturor, chiar şi persoanelor care suferă de diabet. "Am citit eticheta care însoţea borcanul şi m-am gândit că poate fi folosit şi la altceva în afară de micul dejun. Atunci mi-a venit ideea cu fulgii de ovăz şi am făcut o foaie de ruladă, adăugând peste ei apă fierbinte şi ouă.

Rulada am pregătit-o pentru prima dată la aniversarea Principesei Margareta la 26 martie. A fost delicioasă şi de atunci o avem de fiecare dată în frigider. În fiecare zi sunt alte experienţe, alte provocări, alţi invitaţi pe care trebuie să-i surprinzi cu un desert. Ieri, de exemplu, am pregătit spumă de ciocolată şi cafea, în păhărele de argint, cu pişcoturi colorate deasupra. Arătau minunat. De fapt, aici totul e altfel. Până şi gustul mâncărurilor. Ştiţi ce gust au preparatele pe care le servesc aici? Au «gust de palat»."

PROVOCĂRI
Pentru Eugenia Ilie, meseria ei este o continuă provocare, iar reuşita se măsoară în zâmbete şi... farfurii goale, semn că preparatele au întrunit toate aşteptările. Cum a început povestea? "Mi-am depus pur şi simplu CV-ul. Eram convinsă că e vorba despre un restaurant care se numea chiar aşa: «Casa Regală». Nu mai ştiu nici acum pe unde am intrat în palat. Tot ce ştiu este că am fost condusă în sufrageria mică, unde Majestăţile şi Alteţele Lor serveau masa.

Simt şi acum mirosul, era unul aparte, al beţişoarelor aromate care se aprind atunci când sunt invitaţi. Am fost recomandată direct: «Bucătarul nostru». Mi-a rămas în minte zâmbetul Majestăţii Sale. Asta mi-a dat curaj. În prima săptămână a stat cu mine bucătăreasa de la Săvârşin, Viorica. Când sunt invitaţi, trebuie să ţii cont dacă cineva este vegetarian, dacă are intoleranţă la gluten sau poate nu mănâncă peşte. E bine să ai o variantă la îndemână. Mă doare sufletul dacă cineva nu poate să mănânce ceea ce pregătesc."


Preferinţe regale
Nu există o rigiditate în stabilirea meniului. Eugenia Ilie încearcă de fiecare dată să surprindă. Ţine însă cont şi de preferinţele culinare ale mesenilor. Spre exemplu, Majestăţilor Lor le place supa de pui cu fidea, supa cremă de roşii, sparanghelul, iar pentru Regină se pregătesc clătite. Alteţa Sa Regală adoră plăcinta cu brânză şi stafide. Ciocolata este şi ea favorită, mai ales tortul de ciocolată, care a fost pregătit la aniversarea Majestăţii Sale.

Şi pentru că Eugenia Ilie citeşte dintr-o răsuflare toate cărţile şi revistele de bucate, nu trece nici o săptămână fără să pregătească şi ceva din Jurnalul de bucătărie. Îi plac reţetele cu aromă de poveste, de istorie. Recent a făcut Casata Siciliană. "Nu ştiam cu ce să înlocuiesc Vermutul de Marsala. Alteţa Sa mi-a adus o sticlă cu un vin special, dulce. Casata a fost delicioasă. În altă zi am vrut să-i fac Principesei o surpriză, pregătindu-i blinii cu caviar, o reţetă care a apărut tot în Jurnalul de bucătărie."

Timpul se scurge altfel în bucătăria de la Palatul Elisabeta. Când găteşte pentru 100 de invitaţi, pregătirile încep cu două zile înainte. Se dă atenţie fiecărui detaliu. "Dacă am un dineu, eu noaptea visez culori. Îmi închipui cum trebuie să decorez platourile, să îmbin culorile, ca într-o pictură."



Meniu aniversar
Cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere a Principesei Margareta, Eugenia Ilie a avut grijă să-i surprindă "culinar" pe invitaţii sosiţi la Palatul Elisabeta. Meniul de la ziua de 28 martie cuprindea: Oeufs farcis en trois couleurs (ouă umplute în trei culori), Mini-schnitzel panné au poulet (minişniţele pane cu pui), Petites boules de viande au sésame (bulete de carne cu susan), Crčme divine d'aubergines (cremă de vinete), Crčme onctueuse d'haricots blancs (cremă untoasă de fasole albă), Tarama, Champignons au gorgonzola (ciuperci cu gorgonzola), Endives aux carottes et céleri ŕ la sauce moutarde (andive cu morcovi, ţelină şi sos de muştar), Canapés au ricotta et noix, saumon fumé et mozzarella, salami, tomates et saumon, tomates, mozzarella et basilic (canapele cu ricotta, nuci, somon, mozzarella, salami, roşii şi busuioc), Pâté de champignons et poivres rouges ŕ la Roumaine (pateu de ciuperci cu piper roşu), Gâteau Gabriela (prăjitură Gabriela), Gâteau aux figues, noix et meringue (prăjitură cu smochine, nuci şi meringue), Gâteau au fromage et au raisins ŕ la Roumaine (prăjitură cu brânză şi stafide), Gâteau Foret Noir sans sucre (prăjitură Pădurea Neagră fără zahăr), Roulade Topoloveni sans sucre (ruladă Topoloveni fără zahăr), Gran Tiramisu - gâteau d'anniversaire (tort aniversar Tiramisu).

 

Ruladă Topoloveni
Pentru reuşita ei, se foloseşte un anumit magiun de prune, produs la Topoloveni de furnizorul casei regale. Nu are zahăr rafinat, fiind astfel o bunătate ce poate fi gustată de toţi gurmanzii. Mai întâi se pregăteşte o foaie de ruladă din 250 g fulgi de ovăz, peste care se pune îndulcitor (conform indicaţiilor de pe ambalaj) şi 500 ml apă clocotită. Se omogenizează foarte bine şi se presară şi puţină pudră de scorţişoară.

Se adaugă 4 gălbenuşuri frecate şi tot atâtea albuşuri bătute spumă. Fulgii de ovăz se vor înmuia şi vor forma un aluat precum cel de făină opărită. După ce se răceşte compoziţia se coace foaia de ruladă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, timp de 7-10 minute, la foc iute. Pe un prosop ud se aşază foaia, se întinde magiun, apoi se rulează. Se unge din nou rulada cu magiun, se formează cu ajutorul unei furculiţe aspectul de scoarţă de copac şi se presară din abundenţă scorţişoară.

 

Dascăl şi învăţăcei
Este greu să fii maestru bucătar la Palatul Elisabeta? Nu, atât timp cât găteşti mereu cu plăcere şi pui suflet. Aceasta este cea mai importantă lecţie "culinară" pe care Eugenia Ilie o împărtăşeşte elevilor practicanţi de la Colegiul "Dr C. Angelescu" din Buzău, clasa brutari-patiseri.

Cinci tineri, din clasa a XI-a E, au venit aici să înveţe reţete noi, să descopere secrete şi o lume nouă, a gusturilor regale. Mai întâi şi-au dat măsura talentului, pregătind reţete nesofisticate, dar atât de savuroase şi aromate: pandişpan şi foitaj cu brânză. Au urmărit apoi cum "dascălul" din faţa lor pregăteşte ceva cu totul nou, ce nu vor găsi niciodată în nici o carte de bucate. O ruladă savurată pentru prima dată de familia regală.

 

"Satisfacţia este mult mai mare atunci când găteşti pentru Majestăţile şi Alteţele Lor. Îmi dau seama că am reuşit, încă de la primul fel, atunci când farfuriile se întorc goale."
Eugenia Ilie maestru bucătar, Palatul Elisabeta

×