x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Maestra dulciurilor

Maestra dulciurilor

de Magda Cristina Ursache    |    03 Iun 2010   •   00:00
Maestra dulciurilor
Sursa foto: Magda Cristina Ursache/Jurnalul Naţional

Mmm! Cărui copil nu-i plac dulciurile!? Şi cine poate alunga copilul din fiecare dintre noi, atunci când pe dinainte îţi trec minunile dulci ale Mioarei Stochiţă? De la ea am învăţat şi noi, într-o zi de vară, în Capitală, când copiii erau invitaţi să-şi petreacă vacanţa "pe uliţă" - pe uliţa Muzeului Satului -, cum se pregătesc prăjiturile, plăcintele şi celelalte copturi "ca la Videle"...



Adică, da, ca acasă la doamna Mioara, maestra dulciurilor noastre de fiecare weekend. Ne-am obişnuit să o întâlnim prin mai toate târgurile de produse tradiţionale din Bucureşti şi pe la toate evenimentele organizate de Muzeul Satului sau de Muzeul Ţăranului Român. De Rusalii, în luna lui mai ce tocmai trecu, o întâlnirăm şi-ntr-o parte (unde cei de la "Dimitrie Gusti" sărbătoreau 74 de ani de existenţă a Marelui Sat din Capitală) şi-n cealaltă (unde tocmai avea loc Târgul de Antichităţi Ţărăneşti).

Ca de fiecare dată, ne-a îmbiat cu bucatele ei minunate, provocându-ne cu un nou produs culinar. Vedeta acestui weekend a fost minitarta cu cremă de nuci, din care ne-a oferit să gustăm ca să ne minunăm de cât de bună este! Mmm! Parcă aşa începusem acest articol, cu o uimire, nu?

O NEBUNIE CU... NUCI
Cât despre reţetă, v-o dăm şi noi "pe fugă", promiţându-i dnei Mioara (şi domniilor voastre, şi nouă) că într-o zi vom ajunge şi la Videle, acolo unde copturile astea încep a fi plămădite de cu noaptea şi-apoi coapte, ambalate şi aduse în inima târgului cel mare numit Bucureşti. Pentru tarte, aluatul cel nisipos se pregăteşte din 500 g făină, 200 g unt, 200 g zahăr farin, 3 ouă, răzătura de la o lămâie, sare, o linguriţă de bicarbonat, stins cu zeamă de lămâie.

Aluatul se întinde, se decupează şi se aşază în formele de tarte, după care se pune deasupra compoziţia de umplutură, făcută din 500 ml lapte, 400 g zahăr, 500 g nucă, 200 g pesmet, sare şi o linguriţă de scorţişoară. După ce au fost scoase din cuptor şi lăsate să se răcească, ineditul acestor tarte îl constituie glazura de ciocolată, peste care gospodina presară nucă mărunţită cu cuţitul.

×
Subiecte în articol: românia culinară